Kerol: Tramp me je silovao

Kerol, bivša kolumnistkinja časopisa El, traži odštetu od Trampa, koji je vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Iznos odštete još nije poznat

29609 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
I. Džin Kerol, Foto: Reuters
I. Džin Kerol, Foto: Reuters

Spisateljica koja je optužila Donalda Trampa da ju je silovao prije gotovo 30 godina svjedočila je na suđenju u Njujorku, gdje je porotnicima rekla da ju je bivši predsjednik seksualno napao i zatim oklevetao laganjem o tom slučaju.

"Ovdje sam zato što me je Donald Tramp silovao. Kada sam pisala o tome, lagao je i rekao da se nije dogodilo. Lagao je i uništio moju reputaciju. Ovdje sam da bih pokušala da se vratim svom životu", rekla je I. Džin Kerol u federalnom sudu na Menhetnu.

Kerol, bivša kolumnistkinja časopisa El, traži odštetu od Trampa, koji je vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Iznos odštete još nije poznat.

Kerol tvrdi da je Trampa srela u robnoj kući Bergdorf Gudman na Menhetnu krajem 1995. ili početkom 1996. godine, da ju je pozvao da ide sa njim u kupovinu ženskog donjeg veša, i da su se međusobno zadirkivali da nešto probaju. Kerol kaže da su završili u jednoj od kabina za presvlačenje, da je Tramp pribio uza zid i silovao, prije nego što je uspjela da se oslobodi i pobjegne.

Tramp ne prisustvuje suđenju, niti je na to obavezan. Riječ je o civilnoj parnici što praktično znači da, bez obzira na ishod, Tramp neće ići u zatvor.

Bivši predsjednik nastavio je da kritikuje Kerol na svojoj društvenoj mreži, zbog čega je sudija upozorio da bi mogao da se suoči sa dodatnim pravnim problemima ako nastavi da govori o slučaju.

"Da li iko vjeruje da bi tada gotovo 60-godišnju ženu koju nisam poznavao uveo u malu kabinu sa ulaza u veoma prometnu robnu kuću (a imajući u vidu da sam, u najmanju ruku, veoma poznat)? Nije vrištala? Nema svjedoka? Niko to nije vidio?, napisao je Tramp.

Optužbe kolumnistkinje je nazvao "prevarom" uz poruku da je riječ o "lažnoj priči i lovu na vještice".

Zbog Trampove objave, sudija okružnog suda Luis Kaplan rekao je Trampovom pravnom timu, bez prisustva porote, da bivši predsjednik po svemu sudeći "pokušava da svojoj 'javnosti' i poroti govori o pitanjima" o kojima ne bi trebaalo raspravljati".

Trampov advokat Džo Takopina rekao je sudiji da će razgovarati sa Trampom i od njega tražiti da "se udrži od daljih objava o ovom slučaju".

"Uradiću sve što mogu", rekao je Takopina.

Kerol tuži Trampa za klevetu nakon što je odbacio njene optužbe za silovanje u poruci na svojoj društvenoj mreži. Tužbu je takođe podnijela u okviru njujorškog zakona koji dozvoljava tužbe i za seksualne prestupe počinjene prije više decenija.

Devetočlana porota, u kojoj je šest muškaraca i tri žene, trebalo bi da odluči da li Tramp treba da plati odštetu i koliku. Očekuje se da suđenje traje jednu do dvije sedmice.

Bonus video: