Bajden prikuplja više od milijarde dolara za kampanju reizbora

Bajdenovi savjetnici i predsjedavajući njegove kampanje će danas upoznati učesnike sa strategijom kampanje uoči trke 2024. godine.

3013 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: REUTERS
Bajden, Foto: REUTERS

Predsjednik Sjedinjenih država (SAD) Džozef Bajden je prilikom pokretanja kampanje za svoj reizbor zahvalio nekima od svojih glavnih donatora, a očekuje se da će mu biti potrebno da prikupi mnogo više od milijardu dolara da bi osigurao drugi mandat.

"Zbog vas stojim ovdje sada. I zbog vas ćemo pobijediti ovog puta," rekao je Bajden na skupu u petak u jednm hotelu u Vašingtonu.

Ta konferencija tokom vikenda nije najavljena kao skup za prikupljanje sredstava i nije jasno koliko učesnika je dalo čekove za Bajdenovu kampanju.

Skup je predstavljen kao strateško zasijedanje 150 velikih donatora i sakupljača sredstava koji će se potom okrenuti svojim mrežama da pomognu finansiranje Bajdenove kampanje tokom narednih 18 mjeseci.

Prisutni su bili i neki od najistaknutijih guvernera demokratske stranke - Gavin Njusam iz Kalifornije, Ves Mur iz Merilenda i Fil Marfi iz Nju Džersija i drugi poslanici bliski predsjedniku SAD.

"I dalje se borimo za dušu zemlje", rekao je Bajden, ponavljajući svoju poruku iz kampanje 2020. godine kada je porazio republikanskog predsjednika Donalda Trampa koji se tada kandidovao za drugi mandat.

Vjerovatno je da će se ponoviti ta trka na predsjedničkim izborima iduće godine pošto po anketama Tramp vodi za predsjedničku nominaciju Republikanaca.

Bajdenovi savjetnici i predsjedavajući njegove kampanje će danas upoznati učesnike sa strategijom kampanje uoči trke 2024. godine.

Bajden je u utorak zvanično objavio da će se na predsjedničkim izborima 2024. godine kandidovati za novi mandat. On je od svojih birača tražio da mu daju više vremena da "dovrši posao" koji je počeo.

"Sada kada je ponovo ušao u trku, probijena je brana i ljudi su jako uzbuđeni i uključuju se", rekao je Džefri Kacenberg, kopsredsjedavajući Bajdenove kampanje.

"Mi smo na početku početka. Ovo je maraton, ne sprint. I mi smo u zavidnoj poziciji time što smo usmjereni na trku i na pobjedu u novembru 2024. i svi naši napori i resursi su zaista usmjereni na to", dodao je on.

Samit ovog vikenda obilježava prvi zvanični politički događaj u kojem Bajden učestvuje u trci za drugi mandat.

Kampanja polako počinje da izlazi iz kancelarija Demokratskog nacionalnog komiteta, a nastaviće se u Vilmingtonu, u saveznu državu Delaveru, odakle je Bajden, rekao je izvor upoznat s kampanjom.

Bajden je u petak pomenuo osnovne teme svooje kampanje: zakoni protiv klimatskih promjena, ograničenje cijena ljekova na recept, a upozrio na opasnost od republikanaca iz Trampovog tima "Učiniti Ameriku ponovo velikom (MAGA - po engleskoj skraćenici).

"Potrenbi ste nam. Potrebni ste našoj demokratiji, zato što se ovdje radi o našim slobodama", rekao je Bajden okupljenima.

Bajdenov tim nije prijavio koliko je sakupljeno od kada je zvanično objavio kandidaturu u utorak ujutru, ali Kacenberg je rekao da je apsolutno siguran da će kampanja moći da pređe gotovo 1,1 milijardu dolara koliko je prikupljeno u kampanji 2020. godine.

Bonus video: