Hašani novi premijer Tunisa

Smjena premijerke Buden dolazi u vrijeme produbljavanja krize u Tunisu

2931 pregleda 0 komentar(a)
Sajed čestita Hašaniju, Foto: REUTERS
Sajed čestita Hašaniju, Foto: REUTERS

Predsjednik Tunisa Kais Sajed smijenio je tunisku premijerku Nažlu Buden.

Za novog premijera imenovan je Ahmad Hašani, koji je prije radio u Centralnoj banci Tunisa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sajed je imenovao Buden za prvu premijerku Tunisa nakon što je prije dvije godine smijenio ranijeg predsjednika Vlade, raspustio parlament i preuzeo kontrolu nad gotovo svim državnim ovlaštenjima.

Opozicija je ovaj njegov potez opisala kao državni udar.

"Postoje veliki izazovi koje moramo pokrenuti (...) da sačuvamo našu domovinu, našu državu i građanski mir", rekao je Sajed Hašaniju nakon što je premijer položio zakletvu.

"Radit ćemo na ostvarenju volje našeg naroda i željene pravde (...) i na postizanju nacionalnog dostojanstva", dodao je predsjednik.

Smjena premijerke Buden dolazi u vrijeme produbljavanja krize u Tunisu.

Vlada Nažle Buden nije uspjela unaprijediti ekonomske i socijalne prilike, zbog straha da Tunis neće moći isplatiti vanjske dugove zbog teške finansijske krize koja je uzrokovala nestašicu mnogih namirnica poput hljeba, šećera, riže i kafe.

Dok je njena vlada podržala program ekonomskih reformi za dobijanje zajma od 1,9 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda, predsjednik Sajed odbacio je sve reforme koje bi uključivale smanjenje subvencija za hranu i energiju, rekavši da bi to moglo izazvati socijalne tenzije.

Bonus video: