Reputacija Senegala kao bastiona demokratije je ugrožena: Odgađanje izbora, sukobi demonstranata sa policijom...

Dok su trajali protesti, zakonodavci su usvojili sporni predlog zakona o produženju mandata predsjednika Makija Sala i odgađanju izbora nakon što je on otkazao planirane izbore samo tri sedmice prije održavanja

2045 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta u Dakaru protiv odgađanja izbora, Foto: Reuters
Sa protesta u Dakaru protiv odgađanja izbora, Foto: Reuters

Reputacija Senegala kao bastiona demokratije u nestabilnoj regiji je ugrožena dok se demonstranti sukobljavaju s policijom ispred Narodne skupštine, a razlog je odluka Parlamenta da odgodi predsjedničke izbore.

Dok su trajali protesti, zakonodavci su usvojili sporni predlog zakona o produženju mandata predsjednika Makija Sala i odgađanju izbora nakon što je on otkazao planirane izbore samo tri sedmice prije održavanja.

Halifa Sal, vodeći protivnik i bivši gradonačelnik Dakara, koji nije u srodstvu s predsjednikom, nazvao je odlaganje "udarom na ustav" i pozvao ljude da protestuju protiv toga. Njegova politička koalicija obećala je da će ići na sud.

Tierno Alasane Sal, drugi kandidat, koji takođe nije u srodstvu, nazvao je to "veleizdajom" i pozvao svoje pristalice da se okupe ispred Narodne skupštine kako bi protestovali i "podsjetili poslanike da stanu na pravu stranu istorije".

Za usvajanje predloga bila je potrebna podrška tri petine (tj. 99) od 165 poslanika.

U sali je vladala uzavrela atmosfera, a saopšteno je da su neke opozicione poslanike uklonile snage bezbjednosti nakon što su pokušali da blokiraju postupak.

Na kraju je za predlog glasalo 105 poslanika. Prvobitno je predloženo šestomjesečno odlaganje, ali je amandmanom u posljednjem trenutku produženo na deset mjeseci, odnosno 15. decembra.

Sal je ponovio da ne planira ponovo da se kandiduje. Ali njegovi kritičari ga optužuju da ili pokušava da ostane uz vlast ili da nepravedno utiče na onoga ko ga naslijedi.

Tek što je najavio odgađanje bez presedana, demonstranti su marširali glavnim gradom Dakarom i pozvali na preokret.

Bonus video: