Senat SAD uklonio proceduralnu prepreku za eventualnu dodatnu pomoć Ukrajini

Senat pod vodstvom demokrata glasao je 67-27 na sjednici održanoj u nedjelju, kako bi se uklonila najnovija proceduralna prepreka za izglasavanje pomoći stranim državama, o čemu bi konačna odluka trebalo da bude donijeta u predstojećim danima

7507 pregleda 0 komentar(a)
Čak Šumer, Foto: Reuters
Čak Šumer, Foto: Reuters

Američki Senat uklonio je jednu proceduralnu prepreku i time vjerovatno napravio ključni korak ka usvajanju finansijske pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u iznosu od 95 milijardi dolara, koje je mjesecima blokirano u Kongresu.

Naime, Senat pod vodstvom demokrata glasao je 67-27 na sjednici održanoj u nedjelju, kako bi se uklonila najnovija proceduralna prepreka za izglasavanje pomoći stranim državama, o čemu bi konačna odluka trebalo da bude donijeta u predstojećim danima.

Sakupivši 67 glasova za to proceduralno glasanje, Senat ukazuje da vjerovatno ima dovoljno glasova neophodnih za naknadno odobrenje finansijske pomoći. Međutim, toj pomoći se protive republikanci u Predstavničkom domu Kongresa.

Datum sledećeg glasanja u Senatu još nije poznat.

"Ukrajini opasno nedostaju rezerve. Ako Amerika ne pošalje pomoć Ukrajini sa ovim predlogom zakona o nacionalnoj bezbjednosti, (ruski predsjednik Vladimir) Putin ima sve šanse da uspije", upozorio je prije glasanja lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Dvije godine od početka ruske invazije, Kongres ne može da se dogovori o dodatnom slanju novca Ukrajini. Većina demokrata zalaže se za nastavak finansijske pomoći, dok su republikanci podijeljeni između proukrajinskih i pristalica bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa, koji su više izolacionisti.

Pomoć predviđa oko 60 milijardi dolara Ukrajini, kako bi popunila zalihe municije, oružja i drugih osnovnih potreba, dok zemlja ulazi u treću godinu rata. Rusija je započela invaziju na Ukrajinu krajem februara 2022. godine.

Dio pomoći od oko 14 milijardi dolara namijenjen je Izraelu za borbu protiv palestinskog pokreta Hamas, a jedan dio je predviđen za Tajvan.

Bonus video: