Američki Senat usvojio paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95,34 milijarde dolara: 22 republikanca glasala za

"Svakako su prošle godine, možda i decenije, otkako je Senat usvojio zakon koji toliko utiče ne samo na našu nacionalnu bezbjednost, ne samo na bezbjednost naših saveznika, već i na bezbjednost zapadne demokratije", rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer

7207 pregleda 16 komentar(a)
Šumer, Foto: Reuters
Šumer, Foto: Reuters

Američki Senat predvođen demokratama usvojio je danas paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijedan 95,34 milijarde dolara, usred sve veće sumnje u sudbinu zakona u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca, prenosi agencija Rojters.

Senatori su tu mjeru odobrili sa 70 prema 29 glasova.

Dvadeset dva republikanca pridružila su se većini demokrata i podržali zakon.

Ali njegova sudbina u Predstavničkom domu koji kontrolišu republikanci daleko je od izvjesne, budući da je bivši predsjednik SAD i potencijalni kandidat za predsjednika 2024. Donald Tramp pozvao republikance da izbjegnu donošenje zakona koji bi predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu dao priliku "za zakonodavnu pobjedu", javlja DPA, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Svakako su prošle godine, možda i decenije, otkako je Senat usvojio zakon koji toliko utiče ne samo na našu nacionalnu bezbjednost, ne samo na bezbjednost naših saveznika, već i na bezbjednost zapadne demokratije", rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

Glasanje u Senatu održano je prije izlaska sunca, nakon što je osam tvrdolinijaških republikanskih protivnika pomoći Ukrajini održalo preko noći maraton govora koji su trajali više od šest sati, navodi Rojters.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden iz Demokratske stranke, već mjesecima poziva Kongres da požuri sa novom pomoći Ukrajini i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan.

Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, on je takođe zatražio sredstva za saveznika SAD, zajedno sa humanitarnom pomoći Palestincima u Gazi.

Ukrajinski zvaničnici su takođe upozorili na nestašicu oružja u vrijeme kada Rusija nastavlja sa napadima.

Oba doma Kongresa moraju da odobre zakon prije nego što Bajden može da ga potpiše.

Šumer je rekao da vjeruje da će ta mjera dobiti istu snažnu dvostranačku podršku ako dođe do glasanja u Predstavničkom domu.

Ali izgleda da se zakon suočava sa velikim izgledima da dođe do Predstavničkog doma, jer je republikanski predsjednik Majk Džonson zamjerio zbog nedostatka konzervativnih odredbi za zaustavljanje rekordnog protoka migranata preko granice između SAD i Meksika.

Bonus video: