SAD od septembra zabranjuju putovanja u Sjevernu Koreju

U upozorenju koje je objavljeno u državnom registru navodi se da postoji ozbiljna prijetnja za državljane SAD koji putuju u Sjevernu Koreju
0 komentar(a)
pasoš, američki pasoš, Foto: Shutterstock
pasoš, američki pasoš, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.08.2017. 17:07h

Sjedinjene Američke Države saopštile su da 1. septembra zvanično stupa na snagu zabrana svim građanima da putuju u Sjevernu Koreju.

U upozorenju koje je objavljeno u državnom registru navodi se da postoji ozbiljna prijetnja za državljane SAD koji putuju u Sjevernu Koreju ili unutar njenih granica, navodi AFP.

Njima, navodi se, prijeti hapšenje i dugotrajni pritvor koji bi mogao da bude opasan po njihovo fizičko zdravlje.

"Svi pasoši SAD su proglašeni nezakonskim za putovanje u ili preko Sjeverne Koreje osim ako nijesu specijalno ovlašćeni za takvo putovanje", navodi se u upozorenju.

Izuzetak podrazumijeva odobren put u okviru humanitarne akcije i put novinarima u određenim okolnostima, dok bi zabrana trebalo da ostane na snazi godinu dana, osim ako je prethodno ne povuče državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Zabrana putovanja u Sjevernu Koreju prvi put je uvedena prošlog mjeseca, nakon smrti američkog studenta Otoa Vambijera koji je pao u komu nakon što je proveo godinu dana u pritvoru u Pjongjangu.

Nakon njegove smrti, američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je odlučan da "spriječi takve tragedije u kojima stradaju nevini ljudi u rukama režima koji ne poštuju vladavinu prava ili osnovnu ljudsku pristojnost", navodi se.

Kako agencija navodi, Vambierova smrt, samo je pojačala već visoke napetosti između dvije države koje rastu zbog ambicija o naoružanju koje gaji Sjeverna Koreja.

Ta država je, podsjeća agencija, u prethodnim nedjeljama izvela dva uspješna testiranja interkontinentalnih balističkih raketa za koje stručnjaci tvrde da bi mogle da pogode američko tlo.

Bonus video: