Bolivijka napunila 118, je li najstarija osoba na svijetu?

Poznata kao "Mama Hulija", Flores je proslavila rođendan sa članovima porodice i prijateljima
0 komentar(a)
hulija flores, Foto: Screenshot (Youtube)
hulija flores, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 27.10.2018. 16:34h

Najstarija žena u Boliviji, a vjerovatno i na svijetu, u petak je proslavila 118. rođendan na kojem se i dalje pokazala vrlo lucidnom i dobrog zdravlja, objavile su vlasti te južnoameričke države.

Hulija Flores rođena je 1900. godine u kečuanskoj porodici u regionu Potosi na jugu zemlje, prenosi Hina.

Poznata kao "Mama Hulija", Flores je proslavila rođendan sa članovima porodice i prijateljima, a došli su joj čestitati i predstavnici lokalnih vlasti iz Sacabe, gdje sada živi na jugu Bolivije.

U zemlji u kojoj je prosječan životni vijek 71 godina, Flores je izuzetak od pravila.

Kada bi njena starost bila službeno priznata - što nije - ona bi trenutno bila najstarija osoba na svijetu i treća svih vremena.

Odjevena u tradicionalnu kečuansku odeću, s bijelim sombrerom, Flores je na svojoj zabavi zasvirala 'čarango' - vrstu laute s Anda - i navalila na rođendansku tortu.

Bolivijski Andi već su upoznali stogodišnjake, a jedan od njih, Karmelo Flores - koji nije u rodu s 'Mamom Hulijom' - imao je 123 godine kad je umro, ali mu dob nije službeno priznata. Da jeste, bio bi najstarija ikad živa osoba.

Najstarija zvanično zabilježena osoba bila je Francuskinja Žan Kalm. Ona je umrla 1997. godine sa 122 godine i 164 dana.

Preporučujemo za Vas