IŠARALI AFROAMERIČKU ŠKOLU

SAD: "Glupi tinejdžeri" za kaznu da pročitaji knjige o rasizmu, antisemitizmu...

Tinejdžeri koji su oštetili školu moraće, pored knjiga, da pogledaju 14 filmova, posjete dva muzeja, a na kraju da napišu referat o tome kako su podstaknuti da poštuju različite rodove, rase i vjere
67 pregleda 0 komentar(a)
SAD, sud, Foto: Shutterstock
SAD, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2017. 12:03h

Sud u američkoj državi Virdžiniji presudio je da tinejdžeri koji su išarali zgradu afričko-američke škole rasističkim, antisemitskim i vulgarnim grafitima moraju da pročitaju 35 knjiga o rasizmu, antisemitizmu i ravnopravnosti polova.

Maloljetni izgrednici će, po kazni, morati da pročitaju knjige poput "Boje purpura" autorke Alis Voker, "Iskušenje" Artura Milera, "Lovca na zmajeve", Haleda Hoseinija, prenosi britanski list Gardijan.

Tinejdžeri koji su oštetili školu moraće, pored knjiga, da pogledaju 14 filmova slične tematike, posjete dva muzeja, a na kraju da napišu referat o tome kako su podstaknuti da poštuju različite rodove, rase i vjere.

Škola "Ašburn Kolored" (Ashburn Colored School) otvorena je 1892. godine, 30 godina poslije američkog građanskog rata, da bi se afroameričkoj djeci omogućilo da se školuju.

Kako navodi Gardijan, državna tužiteljka Aleks Rueda rekla je da je preduzela takav korak jer je riječ o "petorici glupih tinejdžera".

"Nijedan od dječaka nije ranije kažnjavan, nikad nisu upadali u nevolje i očito je da nisu bili rasno motivisani. Ovdje se radi o gluposti i nerazumijevanju onoga što su uradili", navela je ona.

Svih 35 knjiga koje će dječaci morati da pročitaju govori o rasizmu, ravnopravnosti među polovima, religiji i ratu. Na spisku knjiga se nalaze djela Leona Urisa, među kojima je i "Mila 18", zatim "Sunce se ponovo rađa" Ernesta Hemingveja i mnoge druge.

Tinejdžeri će svakog mjeseca morati da napišu sastav o pročitanoj knjizi i odgledanom filmu. Osim toga, u sastavu moraju da objasne poruku koju šalje svastika i druge rasističke poruke.

Ovo nije prvi takav slučaj. Sud u Italiji je prošle godine naložio 15-godišnjakinji da pročita 30 feminističkih knjiga i da "shvati štetu koja joj je nanijeta kao ženi" nakon što je otkriveno da je učestvovala u lancu dječje prostitucije.