Njemačka odobrava AstraZeneku za sve odrasle

Ministar zdravlja najavio i vakcinisanje adolescenata od 12 do 18 godina

13169 pregleda 125 reakcija 6 komentar(a)
Špan na današnjoj sjednici Bundestaga, Foto: Reuters
Špan na današnjoj sjednici Bundestaga, Foto: Reuters

Njemačka će dati odobrenje da se vakcina AstraZeneka protiv kovida-19 daje odraslima svih starosnih grupa i namjerava da adolescentima od 12-18 godina ponudi vakcinu do kraja avgusta, rekao je danas ministar zdravlja Jens Špan.

Ministri 16 pokrajina su se dogovorili sa Španom da preinače prethodnu odluku o ograničavanju upotrebe AstraZeneke na osobe starije od 60 godina, prenio je Rojters. Špan je rekao i da trenutni razmak od 12 nedjelja između prve i druge doze AstraZeneke može biti skraćen.

"Cilj ovih mjera je dodatno ubrzanje naše kampanje vakcinacije," izjavio je ministar.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, imala je spor početak vakcinacije zbog nedovoljnog snabdijevanja i zbog birokratskih prepreka.

Špan je rekao da će nova odluka biti na dobrovoljnoj osnovi i da će izabrani ljekari odlučiti kako je nabolje dati vakcinu.

Desetine država je u martu napravilo pauzu sa primjenom AstraZeneke ili je ograničilo njenu upotrebu na starije osobe nakon izvještaja o veoma rijetkom, ali opasnom, zgrušavanju krvi. Njih nekoliko je nastavilo da je koristi u potpunosti ili uz ograničenja pošto su zdravstveni regulatori saopštili da koristi nadmašuju bilo kakav rizik.

Špan je rekao i da njemačke vlasti namjeravaju da adolescentima između 12 i 18 godina ponude vakcinu do kraja avgusta, pod uslovom da evropski regulatori odobre vakcinu Fajzer/Bajontek za tu starosnu grupu.

Prema podacima Instituta Robert Koh, do sada je 30,6 odsto od oko 83 miliona stanovnika Njemačke primilo prvu dozu, a 8,6 odsto je potpuno vakcinisano.

Očekuje se da epidemiološke mjere budu ublažene za vikend za osobe koje su primile obje doze vakcine ili koje su se oporavile od kovida-19. Za njih neće važiti noćni policijski čas i neće im biti potreban negativan test ako žele da idu u kupovinu.

Bonus video: