Mazda CX-7: Sportski terenac koji "puca od zdravlja"

“Radi se o vozilu kod koga do 100.000 km nema nikakvih problema, osim zamjene potrošnog materijala“
2733 pregleda 11 komentar(a)
Mazda CX-7, Foto: Saša Marković
Mazda CX-7, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 14.04.2015. 13:42h

Kada je Mazda pravila model CX-7, željela je da to ne bude običan SUV, već sportski porodični automobil koji bi i izgledom i voznim sposobnostima carevao drumovima. Japanci su u tome i uspjeli.

Ovaj veliki SUV u mnogim crtama podsjeća na sportski model RX-8, a i kada je riječ o voznim osobinama, rijetko koji konkurent je mogao da mu parira. Ironično, ovom modelu je upravo taj atletski izgled došao glave. Veliki i teški SUV nije bio podoban za nove standarde o emsiji gasova, a Mazda je uspjela da potrebe kupaca u ovom segmentu više nego kvalitetno zadovolji novim modelom CX-5. Tako je CX-7 2012. otišao u istoriju, ali ne i kada se radi o polovnim primjercima, koji su pravi magnet za ljubitelje ove klase. U ovlašćenom servisu Mazde kažu da u ovom slučaju izgled ne vara i da se radi o vrlo kvalitetnom automobilu.

"Radi se o vozilu kod koga do 100.000 km bukvalno nema nikavih problema, osim zamjene potrošnih materijala, i to konkretno zamjene kočionih pločica i eventualno prednjih diskova, zavisno od stila vožnje”, kazao nam je Miroslav Mijović, serviser u ovlašćenom servisu Mazde "Efel Travel”.

Prema izvještaju njemačke agencije za kontrolu kvaliteta DEKRA, upravo su kočnice najveća slabost mazde CX-7. U Mazdinom servisu kažu da je uzrok toga velika težina vozila i njegov sportski potencijal. Snažna kočenja, kaže Mijović, dovode do krivljenja diskova i podrhtavanja volana. Elektronika je jako pouzdana, motori su jako izdržljivi i prelaze veliku kilometražu uz redovno održavanje.

Ovaj auto je dostupan u turbobenzinskoj verziji sa 260 KS i turbodizelskoj od 175 KS. Prva preporuka su dizelaši, koji su povoljniji za održavanje, i imaju podnošljivu potrošnju goriva. Osim redovnih servisa, na svakih 20.000 km treba dodavati 12 - 13 litara tečnosti Ad Blue koja doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova. Upozorenja na instrument tabli ne treba zanemarivati jer će vam auto u jednom trenutku otkazati poslušnost, da bi spriječio oštećenje DPF filtera. Distribucija kod oba motora se obavlja pomoću lanca, pa nema posebnih troškova velikog servisa.

Čelični djelovi sistema oslanjanja znače i veću otpornost na neravnim putevima. Mijović kaže da je podvozje izuzetno kvalitetno, a da u servisu jedino na zadnjem trapu eventualno ponekad zamijene gumicu balans štangle, i gumice u prednjem mostu.

"Elektronika je na nivou Mazdinog renomea. Bukvalno nijesmo imali ni slučaj zamjene podizača stakla, sklopa koji se najčešće upotrebljava", kaže Mijović.

Dakle, ako se pomirite sa nešto većom potrošnjom i osjetljivijim kočnicama, mazda CX-7 može da bude idealno rješenje, posebno ako ste sportskog duha.

Kvačilo je Ahilova peta benzinske varijante

Troškovi održavanja benzinske varijante su dosta veći nego kod dizela. Potrošnja goriva, na primjer, ide i preko 20 litara. Ipak, istinska Ahilova peta snažnog benzinca je kvačilo . Ovaj sklop je osjetljiv na sportsku vožnju, tako da može da se ošteti i prije nego što se nadate.

"Prilikom kretanja na uzbrdici, naročito ako se kreće u rikverc, bukvalno u par sekundi može doći do oštećenja kvačila. Zato ovaj automobil traži iskusnijeg vozača”, kaže Mijović.

Kod dizelske varijante kvačilo traje i preko 200.000 km.

Troškovi održavanja*

  • Mali servis (dizel/benzinac): 230€ / 185€
  • Kočione pločice (par): 143 €
  • Kočioni diskovi (par): 335€
  • Gumica balans-štangle (set): 104€
  • Set kvačila: 528€
  • DPF filter (samo kod dizela): 1.190€
  • Far (ksenon): 963€
  • Prednji branik: 503€
  • Maska: 138€

*po cjenovniku ovlašćenog servisera "Efel Travel”

Bonus video: