Reagovanje ODT-a: Sud ne veže pravna kvalifikacija tužioca


Stoga, ne stoje navodi iznijeti u tekstu - ‘da je tužilac pogriješio krivično djelo’, jer je pravna kvalifikacija djela diskreciono pravo kako državnog tužioca, tako i suda i predstavlja pravni stav

4980 pregleda 0 komentar(a)
ODT, Foto: Filip Roganović
ODT, Foto: Filip Roganović

Iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva reagovali su na tekst “Stanišić slobodan zbog nemara tužioca”.

“Zbog tendencioznih navoda u tekstu ‘Stanišić slobodan zbog nemara tužioca’, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici još jednom podsjeća javnost da je državni tužilac nakon provedenog izviđaja našao da je u konkretnom slučaju prikupljeno dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je R.S. izvršio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Dakle pravna kvalifikacija radnji osumnjičenog iznijeta u optužnom aktu je pravni stav državnog tužioca.

Svakako sud nije vezan pravnom kvalifikacijom državnog tužioca, već sam može u skladu sa prikupljenim činjenicama i dokazima ocijeniti o kojem krivičnom djelu se radi i donijeti odluku u odgovarajućoj fazi postupka. Takva odluka je podložna ispitivanju u žalbenom postupku od strane nadležnog suda. Napominjemo da će i u konkretnom slučaju odluka biti predmet razmatranja pred drugostepenim sudom.

Stoga, ne stoje navodi iznijeti u tekstu - ‘da je tužilac pogriješio krivično djelo’, jer je pravna kvalifikacija djela diskreciono pravo kako državnog tužioca, tako i suda i predstavlja pravni stav.

Osnovno državno tužilaštvo otvoreno je da svim medijima blagovremeno dostavi neophodna objašnjenja kako bi se javnost precizno i tačno informisala, što se konkretnim tekstom nije dogodilo”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: