Sud: Apsolutna neistina da je Vučković prijetio Bulatoviću

Sudija Bulatović je tvrdio da mu je predsjednik kotorskog Osnovnog suda Branko Vučković prijetio riječima: “Čudo će te naći”...

19606 pregleda 78 reakcija 12 komentar(a)
Vučković i Vesna Medenica (arhiva), Foto: Savo Prelević
Vučković i Vesna Medenica (arhiva), Foto: Savo Prelević

Optužbe sudije kotorskog Osnovnog suda - da ga je predsjednica Vrhovnog suda prijetnjama tjerala da podnese ostavku, pokazuju da se u svim institucijama sistema pa i u sudstvu, sve zasniva na moći i volji jednog pojedinca.

To je za “Vijesti” ocijenio koordinator na programu ljudskih prava i pravde u nevladinoj organizaciji Građanska alijansa Zoran Vujičić.

Ne stišava se skandal u pravosuđu nakon što su kompromitujući detalji pritužbe protiv sudije Osnovnog suda u Kotoru Veljka Bulatovića izašli u medije.

Anonimna pritužba, potpisana inicijalima B.J. stigla je polovinom septembra na adresu Sekretarijata Sudskog savjeta, a u njoj piše da je Bulatović prijavljen za nedostojno, nečasno, nemoralno ponašanje, uz brojne lascivne optužbe.

Detalji pritužbe objavljeni su na portalu Aktuelno.me, u vlasništvu biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, prijatelja predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, od koje je po cijenama znatno višim od tržišne kupio zemlju preko svoje ofšor kompanije.

Komentarišući taj slučaj, Vujičić je kazao da je koncentracija moći u sudstvu uslovljena izborom predsjednika pojedinih sudova u trećem ili više mandata i da je to ozbiljan problem na koji ukazuje Evropska unija, ali i sve relevantne međunarodne organizacije i nevladin sektor.

“Ovaj primjer pokazuje kako institucije ne funkcionišu i umjesto da reaguje Komisija za etički kodeks, ili po prijavi predsjednika suda disciplinski tužilac, kao i osjećaj lične odgovornosti samog sudije, vi ovdje imate ‘prijetnje’, sastanke ‘jedan na jedan’ i ucjene... Ovo nisu načini za rješavanje problema, a još manje kada se dostavljaju informacije pojedinim portalima kao vid pritiska, što je već posao i za istražne organe. Iznošenje u javnost ličnih karakteristika pojedinca i pokušaj diskreditacije na taj način je neprihvatljiv”, saopštio je Vujičić.

Dan nakon tvrdnji Bulatovića da ga je Medenica ucjenama u svoloj kacelariji tjerala da podnese ostavku i da direktno stoji iza objavljivanja detalja iz službene tajne, stiže i odgovor predsjednika Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića.

Na pitanja “Vijesti”, preko PR-a suda, sudije Špira Pavićevića, tvrdi da je 6. oktobra Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru dostavio pritužbu sa priloženim fotografijama, kao i izjavu sudije Bulatovića, radi provjere da li u njegovim radnjama ima elemenata nekog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

“Takođe, predsjednik ovog suda je 7.10.2020. godine dostavio Sudskom savjetu i Komisiji za etički kodeks sudija inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje povrede člana 7 Etičkog kodeksa sudija, protiv sudije mr Bulatovića”, piše u odgovoru kotorskog suda.

U izjavi “Vijestima”, Bulatović je ispričao da je cijela ujdurma protiv njega montirana zbog toga što je krajem avgusta donio odluku u jednom predmetu, u kojem je stranka i poznata ličnost.

On je tvrdio da mu je predsjednik tog suda Branko Vučković, nakon donošenja odluke, zaprijetio riječima: “Čudo će te naći”...

“Apsolutna neistina je tvrdnja sudije mr Veljka Bulatovića da se predsjednik tog suda interesovao za ishod predmeta u kojem je sudio i da se raspitivao o tome kakvu će odluku da donese. Takođe je apsolutna neistina da mu je predsjednik suda na bilo koji način prijetio povodom odluke koju je donio. Istina je da je nakon što je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, 24.09.2020. godine predsjedniku ovog suda Branku Vučkoviću dostavila pritužbu, koju je potpisalo lice sa inicijalima B.J., a koja se odnosi na sudiju mr Veljka Bulatovića, dostavio na izjašnjenje sudiji Bulatoviću, koji je 5. oktobra dostavio traženo izjašnjenje. U svom izjašnjenju je negirao navode pritužbe i između ostalog naveo da je saglasan da se pritužba dostavi tužilaštvu radi ispitivanja navoda iz iste”, odgovorili su u kotorskom sudu.

Sudija Bulatović prije dva dana podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Medenice, NN osoba u Sudskom savjetu, ali i uredništva portala Aktuelno.me.

Predsjednica Vrhovnog suda nije juče odgovorila na pitanja “Vijesti” da li su tačne tvrdnje sudije iz Kotora da ga je ucjenama tjerala da napusti funkciju.

Bonus video: