Katnić pao na Apelacionom: "Državni udar" ponovo u sudnici

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) juče se nijesu oglašavali, iako je čelnik tog tužilaštva više puta javno saopštio da će, ako tužilaštvo ne ispuni očekivanja u slučaju pokušaja terorizma, “momentalno podnijeti ostavku”

48633 pregleda 289 reakcija 61 komentar(a)
Katnić, Foto: Savo Prelević
Katnić, Foto: Savo Prelević

Činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora nijesu mogli biti prihvaćeni u odnosu na postojanje tog krivičnog djela, niti krivice optuženih, jer su tokom donošenja i u samoj odluci, napravljenje bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Sa tim obrazloženjem je vijeće Apelacionog suda, prihvatajući žalbe advokata odbrane, ukinulo juče prvostepenu presudu u predmetu “državni udar” u kom su bili osuđeni i lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić.

Knežević i Mandić
Knežević i Mandićfoto: Luka Zeković

Taj predmet vraćen je Višem sudu u Podgorici, na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) juče se nijesu oglašavali, iako je čelnik tog tužilaštva više puta javno saopštio da će, ako tužilaštvo ne ispuni očekivanja u slučaju pokušaja terorizma “momentalno podijeti ostavku”.

Bivši general Žandarmerije Srbije, Bratislav Dikić juče je, nakon izlaska iz zatvora, odveden u Prihvatilište za strance, navodno jer nije imao dokumenta

“Odlučujući u drugostepenom postupku o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ks.br.14/17 od 09. 05. 2019. godine, vijeće Apelacionog suda je uvažilo žalbe branilaca optuženih i žalbu optuženog Bratislava Dikića, u dijelu kojom su optuženi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov oglašeni krivim da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a optuženi Bratislav Dikić, Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Mihailo Čađenović, Andrija Mandić i Milan Knežević da su počinili isto krivično djelo iz člana 401 a stave 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, u odnosu na optužene Eduard Šišmakova i Vladimira Popova i da su počinili krivično djelo terorizam u pokušaju iz člana 447 stav 1 u vezi člana 20 i člana 23 Krivičnog zakonika Crne Gore, a u odnosu na optužene Bratislava Dikića, Predraga Bogićevića i Nemanje Ristića da su počinili isto krivično djelo iz člana 447 stav 1 u vezi člana 20 i 25 Krivičnog zakonika Crne Gore, a potom povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti ukinulo prvostepenu presudu u osuđujećem dijelu i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno sudjenje pred potpuno izmijenjenim vijećem”, piše u saopštenju objavljenom na sajtu Apelacionog suda.

: Dikić pušten iz zatvora u Spužu
: Dikić pušten iz zatvora u Spužufoto: Savo Prelević

Vijeće je odlučilo da optuženog Dikića, koji je do juče bio u pritvoru, odmah pusti na slobodu.

Povezani članci

05. Februar 2021.

Dikić odveden u Prihvatilište za strance

Advokati odbrane, koje su Vijesti kontaktirale, kazali su da još nijesu dobili rješenje kojim se ukida prvostepena presuda.

”TRAGOVI VODE DO MILA”

Mandić i Knežević juče su, nakon ukidanja prvostepene presude, kazali da nemaju razloga za slavlje, jer je montiranim procesom, kako su ga nazvali, Demokratskoj partiji socijalista u oktobru 2016. godine poklonjena pobjeda.

Sa presa DF
Sa presa DFfoto: Jelena Jovanović

“Imamo ozbiljnu namjeru da se suočimo sa svima onima koji su montirali taj lažni sudski proces”, rekao je Mandić.

Dodao je da su sigurni da tragovi ne završavaju kod Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića i sutkinje Suzane Mugoše, već da vode do Mila Đukanovića.

Knežević je rekao je da neće krivično-pravo procesuirati Katnića, Čađenovića, Mugošu, sutkinje Vesnu Pean i Dragicu Vuković, ali ih je pozvao:

“Mnogo sam srećan što je ova ukidajuća presuda donijeta i za srpske državljane koji nisu podlegli pritisku, uperili prst u Andriju Mandića i mene i potpisali sporazume... Prvenstveno mislim na Branku Milić, Bratislava Dikića, Dušiča, Maksića, Đorđevića, Kristinu Hristić”, rekao je Knežević.

Knežević i Mandić ukinutom odlukom bili su osuđeni na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji, koju su prema optužnici stvorili ruski državljani Šišmakov i Popov, a koja je navodno planirala da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, uz pomoć DF-a izazove sukobe sa crnogorskom policijom, nasilno zauzmu Skupštinu, otmu i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Šišmakov je bio osuđen na 15 godina zatvora, Popov tri godne manje, a general i bivši komandarnt žandarmerije Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Državljani Srbije Bogićević i Ristić osuđeni su na po sedam godina zatvora, njihova sunarodnica Branka na tri godine zatvora, Maksić na godinu i devet mjeseci, a Đorđević i Dušić na po godinu i šest mjeseci.

Kristina Hristić tom presudom osuđena je na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.

SNP: Nadamo se da neće biti jedina ukinuta odluka

Ukidanja odluke dokaz je da je pravda spora, ali dostižna, ocijenili su juče iz Socijalističke narodne partije.

U njihovom saopštenju piše da očekuju da to neće biti jedini slučaj ukidanja “protivustavnih i protivzakonitih odluka koje su crnogorski sudovi donosili pod dirigentskom palicom bivšeg režima”.

“Nadamo se da će se u ponovnom postupku pokazati i dokazati da ‘državnog udara’ nije bilo i da će odgovorni za čitavu rašomonijadu biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni oni koji zaista treba da budu kažnjeni”, zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Savović prijavio kolege zbog Dikića

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet nakon što im je Vrhovno državno tužilaštvo dostavilo krivičnu prijavu specijalnog tužioca Živka Savovića, koji je dostavio optužbe na rad GST Milivoja Katnića u predmetu “državni udar”, kao i i protiv specijalnog tužioca Saše Čađenovića i sutkinje Suzane Mugoše.

Povezani članci

05. Februar 2021.

Savović prijavio Katnića zbog "državnog udara"

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrdio je “Vijestima” da je predmet zadužio kolega iz SDT, navodeći da je u radu.

“Iznenađen sam prijavom tužioca Savovića, ali neka se provjere svi navodi i donese odluka”, rekao je Katnić.

On je pozvao da svi, koji imaju nešto protiv njegovog rada, ne čekaju “nego što prije da podnesu prijave”...

“Ohrabrujem da niko ne čeka, pozivam sve da to učine ako imaju saznanja. Naravno, snosiće i odgovornost za lažno prijavljivanje ukoliko se utvrdi da navodi nijesu tačni”, naglasio je Katnić.

“Vijesti” saznaju da je Savović, koji je u SDT-u od 2015. godine, dostavio optužbe na račun rada GST u postupcima prema bivšem generalu Žandarmerije Bratislavu Dikiću.

Specijalni tužilac Savović, saopštio je “Vijestima” da je prijavu podnio i protiv specijalnog tužioca Saše Čađenovića i sutkinje Suzane Mugoše.

On je kazao da ne može davati izjavu povodom prijave i novinarku uputio na tužiteljku portparola SDT-a Sanju Jovićević.

“Ne smijem da dajem izjave, pozovite portparola SDT, specijalnu tužiteljku Sanju Jovićević. Prijava je podnijeta Vrhovnom državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu”, rekao je Savović.

Pojasnio je da je prijavu podnio prije dva dana, a da je nezakonitosti na koje je ukazao prijavom otkrio radom na predmetu koji je zadužio 19 oktobra 2020. godine.

Prema saznanjima “Vijesti”, u pitanju je rad po krivičnoj prijavi koju su podnijeli lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, a koja je odbačena.

Bonus video: