Kandić imao 1,2 promila alkohola, još utvrđuju ko je vozio Vladin automobil

"Napominjemo da je izviđajani postupak u toku i neophodno je poštovati prezumpciju nevinosti svih učesnika u ovom događaju", navodi se u saopštenju

25325 pregleda 354 reakcija 50 komentar(a)
Uprava policije, Foto: Uprava policije
Uprava policije, Foto: Uprava policije

Zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Kandić u noći udesa, 2. maja ove godine u Podgorici, imao je tokom alkotestiranja 1,2 promila alkohola u krvi, ali je ekipi za uviđaje CB Podgorica kazao da on nije upravljao službenim automobilom.

To između ostalog piše u saopštenju Uprave policije, koja tvrdi da je su njihovi službenici "radnje iz svoje nadleženosti preduzeli profesionalno i u skladu sa zakonom i po instrukcijama tužioca koji je rukovodio uviđajem".

Oni su pojasnili da vozač te noći nije mogao biti uhapšen jer po osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima "nije utvrđeno ko je upravljao vozilom u trenutku saobraćajne nezgode".

"Napominjemo da je izviđajani postupak u toku i neophodno je poštovati prezumpciju nevinosti svih učesnika u ovom događaju", navodi se u saopštenju.

Uprava policije je navela da se nezgoda dogodila 2. maja u 20,11 časova na raskrsnici Bulevara Serdara Jola Piletića, ulice Jovana Tomaševića i ulice Pariske komune.

"Patrola je izašla na lice mjesta i zatekla dva vozila, oba podgoričkih registarskih oznaka. Jednim vozilom je upravljao D.P. dok se još uvijek utvrđuje ko je upravljao službenim vozilom Vlade Crne Gore koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi. Niko nije vrijeđao pripadnike policije prilikom preduzimanja službenih radnji. Na licu mjesta policija je zatekla oba vozila sa vidno istaknutim registarskim oznakama a po izjavama učesnika saobraćajne nezgode, kao i izjavama četiri svjedoka, na licu mjesta nisu mijenjanje registarske oznake na navedenim vozilma. Uvidom u saobraćajne dozvole pripadnici policije su utvrdili da su oba vozila uredno registrovana na području Podgorice", piše u saopštenju.

Kandićev saputnik u Vladinom automobilu Aleksa Ćirović je policiji te noći kazao da je on upravljao vozilom.

"N.K. je nakon 10 minuta od započetog izviđaja došao na lice mjesta saobraćajne nezgode kada je i izjavio da on nije upravljao navedenim vozilom. Službenici saobraćajne policije su alkotestirali sva lica zatečena na licu mjesta a ne kako se navodi u službenim prostorijama policije. Ustanovljeno je da A.Ć. ima 0.1 g/kg alkohola u organizmu, N.K. 1,2 g/kg alkohola u organizmu dok D.P. nije imao alkohola u organizmu", saopštila je policija.

O događaju i preduzetim radnjama je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Maja Knežević, koja je naložila da se od sva tri lica izuzme krv na analizu i da se puste nakon uzetih izjava obzirom da nije utvrđeno ko je vozač.

"Pripadnici Uprave policije nisu mogli da pokrenu pitanje prekršajne odgovornosti i eventualno lišenje slobode po Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju na putevima obzirom da nije utvrđeno ko je vozač. Državni tužilac rukovodi izviđajem i policija sve mjere i radnje sprovodi po nalogu tog tužioca", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: