UZELI IZJAVU OD VLASNIKA FIRMI, ČEKAJU ODOBRENJE ZA PRETRESE

Uprava prihoda i carina traži suspenziju rada privatnog skladišta iz kojeg je nestao tovar cigareta

Opsežna istraga nakon nestanka vrijednog tovara iz carinskog hangara u Luci Bar

24740 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Anto Baković
Foto: Anto Baković

Uprava prihoda i carina juče je predala zahtjev za poništenje i suspenziju rada privatnog skladišta u Slobodnoj zoni Luke Bar iz kojeg je u subotu ujutro nestao vrijedan tovar cigareta.

Privatni magacin firme “Centrojadran” iz Bara tada je, nakon policijskog uviđaja, zapečaćen i u skladu s članom 172 Carinskog zakona privremeno mu je zabranjen rad jer nijesu poštovani protokoli za bezbjedno čuvanje i skladištenje robe.

Uprava policije i Osnovno državno tužilaštvo u Baru danima ispituju kako je iz privatnog hangara u Luci Bar nestala veća količina cigareta i ko je sve i s kojim motivom bio uključen u krađu skupocjenih paketa.

Osnovno državno tužilaštvo u Baru tražilo je zahtjev suda za izdavanje naredbi za pretresanje svih hangara u Slobodnoj zoni terminala Luke Bar, nakon što je tokom vikenda utvrđeno da su iz magacina “Centrojadrana” nestali paketi s cigaretama.

Ukoliko sud odobri zahtjev tužilaštva, uslijediće velika policijska operacija i pretresi svih skladišta u Luci Bar, nakon čega će se precizno utvrditi koliko se cigareta i druge robe i kojih sve firmi nalazi u Slobodnoj zoni lučkih magacina, te da li se poštuju zakonske procedure oko čuvanja i skladištenja robe.

“Vijestima” je više sagovornika navelo da je carinik Područne jedinice Bar u subotu oko 11 časova izvršio kontrolu magacina “Centrojadrana”, nakon čega je pozvao službenike barske policije.

Po nalogu tužiteljke Radmile Gačević službenici CB Bar otvorili su skladište u kojima su čuvane cigarete firmi “Atlant Mont LTD Sejšeli” i “Lenora internacional Delaver”, koje su iznajmljivale prostor u privatnom magacinu Slobodne zone.

“Tokom kontrole utvrđeno je da nedostaje 358 paketa cigareta ‘Marble deluxe’, od ukupno 1.060 paketa pristiglih kontejnerom 23. 11. 2018. godine. Utvrđeno je da nedostaju i 824 paketa ‘Marble deluxe’, koji su stigli u skladište 29. septembra 2018. godine”, konstatovano je u zapisniku nakon uviđaja.

Počela saslušanja

Službenici Centra bezbjednosti Bar uzeli su izjavu u svojstvu građanina od vlasnika firmi “Atlant Mont” i “Lenora internacional” Dragana Vujačića i još najmanje 10-ak radnika Luke Bar, koji eventualno mogu imati saznanja o tome pod kojim okolnostima je nestala velika količina paketa cigareta iz Slobodne zone lučkih magacina.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić, saopštio je “Vijestima” da je postupajuća tužiteljka izdala zahtjev za izuzimanje video nadzora, nalog da se izvrši popis robe u hangaru, a takođe i zahtjev sudu za izdavanje naredbi za pretresanje ostalih hangara u okviru Luke Bar.

Đurišić je naveo i da je tokom dosadašnjeg izviđaja urađen popis robe u hangaru gdje su cigarete vrijedne oko 100.000 eura skladištile dvije firme.

“Prema popisu robe oštećenih nedostaje im 1.182,00 paketa cigareta marke ‘Marble’, čija je nabavna vrijednost po paketu 80 eura”, piše u odgovoru Đurišića.

Vlasnik firmi iz čijeg iznajmljenog magacina je nestao tovar, prije godinu i po je prijavljivao pljačku cigareta iz lučkih magacina.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da se ranije događalo da se prijavljuju pljačke robe iz hangara u Slobodnoj zoni.

Organizovana pljačka

Prema prvim podacima iz istrage privatno skladište u Luci Bar, gdje su čuvane cigarete, nije dobro čuvano i na njemu je samo bio jedan nekvalitetan katanac.

Sagovornik iz policije kazao je da u tom dijelu lučkih terminala u vrijeme pljačke nije radio video nadzor tako da nije poznato kako su skinuti katanci na magacinu, gdje su bile uskladištene cigarete dvije firme.

Za policiju i tužilaštvo biće zanimljivo da otkriju i ko je vozio šleper, kao i ko je sve učestvovao u utovaru paketa cigareta jer je za taj posao trebalo i vremena, ali i više ljudi.

Za sada nije precizno jasno kada je pljačka izvedena, ali je očigledno da u organizaciji bilo uključeno više osoba koje su otvorile hangar, a potom pakete cigareta ubacile u šleper i nestale iz kruga lučkih terminala.

Nestanak cigareta iz Luke Bar uslijedio je nakon što je Vlada najavila da će zabraniti skladištenje cigareta u Slobodnoj zoni.

Specijalna jedinica Sektora za borbu protiv kriminala je zajedno sa službenicima Uprave prihoda i carina polovinom juna sprovela akciju u Luci Bar u sklopu aktivnosti za suzbijanje šverca cigareta, a tada su kontrolisana poslovanja pravnih lica, čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode.

Pretres je urađen nakon što je jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević početkom juna optužio Vladu premijera Zdravka Krivokapića da “ima veze sa švercom cigareta”.

Premijer je optužbe Medojevića o njegovoj umiješanosti u šverc nazvao “nemoralnim i odvratnim”.

Borba protiv šverca cigareta najavljena je kao prioritet Biroa za operativnu koordinaciju na čijem čelu je vicepremijer Dritan Abazović.

Smjene u Carinarnici Bar

Direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, kako nezvanično saznaju “Vijesti”, prije nekoliko dana napravio je kadrovske promjene u Carinarnici Bar, ali i u Slobodnoj zoni u Luci Bar kako bi pojačao nadzor i kontrolu i uveo red u poslovanju u tom lučkom dijelu.

Nakon kadrovskih rokada, ali i najave Vlade, očekuju se mjerljivi rezultati u sprečavanju šverca cigareta preko Luke Bar.

Kako je korisnik hangara u Slobodnoj zoni dužan da sam vodi računa o robi, te da zaposli osobe koje će biti zadužene za čuvanje skladišta Uprava prihoda i carina, kako je nezvanično rečeno “Vijestima”, bez obzira na nestanak robe obračunaće akcizni dug firmama, koje su posjedovale robu u skladištu.

To ranijih godina nije bio slučaj jer striktno nije primjenjivan član 205 stav 5 Carinskog zakona.

Oko 20 odsto švercovanih cigareta u EU dolazi preko Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, u nedavnom intervjuu “Vijestima” kazao je da, prema operativnim podacima stranih službi bezbjednosti, oko 20 odsto svih švercovanih cigareta u EU – dolazi preko Crne Gore.

On je tada rekao, odgovarajući na pitanje, da je počelo prikupljanje dokaznog materijala u vezi sa švercom cigareta u državi.

“Ispitujemo, naravno. Pa to su veze bivše vlasti. Taj posao nije mogao da radi onaj ko nije bio blizak bivšem režimu. Međutim, morate sprovesti dokazni postupak. Frustrira me da ljudi koji su 10–15 godina inkorporirani u ove slučajeve, nijesu mogli da dođu do podataka do kojih smo mi došli za tri mjeseca”, istakao je Abazović.

Rukovodilac ODT-a u Baru saopštio je da je tokom popisa utvrđeno da iz magacina nedostaju 1.182 paketa cigareta. ‘Prema popisu robe oštećenih, nedostaje im 1.182,00 paketa cigareta marke ‘Marble’, čija je nabavna vrijednost po kutiji 80,00 eura’, piše u odgovoru Radovana Đurišića