Inspektori ušli u Novi duvanski kombinat

Državljanin BiH Bogdan Mirković uhapšen zbog šverca cigareta "ukradenih" iz Slobodne carinske zone u barskoj Luci, istražitelji na tragu organizatorima

66880 pregleda 154 reakcija 17 komentar(a)
Cigarete zaplijenjene u Bosni i Hercegovini, Foto: SIPA
Cigarete zaplijenjene u Bosni i Hercegovini, Foto: SIPA

Po nalogu direktora Uprave prihoda i carina (UPC) Aleksandra Damjanovića inspektori su već juče otpočeli kontrolu poslovanja Novog duvanskog kombinata (NDK) u Podgorici.

To je za “Vijesti” kazao potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović.

On je istakao da je upravo Damjanović, na sjednici Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) održanoj prije dva dana, tražio češću kontrolu NDK koji se nalazi u slobodnoj carinskoj zoni.

“Veoma sam zahvalan direktoru UPC Aleksandru Damjanoviću jer su njegova ažurnost i kadrovske promjene koje je napravio odmah rezultirale otkrivanjem nelegalnih aktivnosti. Službenici UPC već po njegovom nalogu kontrolišu poslovanje Novog duvanskog kombinata, zbog sumnji da se i tamo obavljaju nelegalne aktivnosti”, rekao je Abazović.

On je dodao da ne može nikoga da optuži bez dokaza, ali da ponašanje menadžmenta te kompanije nije kako treba.

“Vijesti” su juče objavile da je na sjednici BOK-a donijeta odluka da se počne s kontrolom NDK, ali i da će Vlada usvojiti odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Luci Bar.

Vlada je to juče učinila, obrazlažući da to rade zbog sprečavanja mogućeg rizika po bezbjednost države:

“Zabranjuje se smještanje radi skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luka Bar, na način što se neće zaključivati ugovori o obavljanju djelatnosti...niti produžavati zaključeni ugovori o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni Luka Bar, čiji je predmet skladištenje duvanskih proizvoda. Smještanjem radi skladištenja smatra se svako zadržavanje duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luke Bar, osim pretovara u skladu sa članom 176 stav 6 Carinskog zakona.”

U analizi koja je prethodila takvoj Vladinoj odluci pobrojane su kompanije koje se bave skladištenjem cigareta i duvanskih proizvoda.

Britanska ambasada čestitala je juče Vladi Crne Gore na toj odluci:

“Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja odluku Vlade Crne Gore da zabrani skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar. Sprečavanje krijumčarenja cigareta će sačuvati novac poreskih obveznika, kako i u UK, tako i u Crnoj Gori. UK ostaje posvećena radu s Vladom Crne Gore u suzbijanju ozbiljnog organizovanog kriminala i jačanju vladavine prava”, piše u saopštenju Ambasade.

Britanski istražitelji pomažu crnogorskoj policiji u suzbijanju šverca cigareta preko Luke Bar, ali i kopnom.

Abazović je juče za TV “Vijesti” rekao da je Crna Gora prepoznata kao zemlja koja je švercerska i iz koje se 20 odsto švercovanih cigareta prenosi u zemlje Evropske unije i Veliku Britaniju.

“Odluka o sprečavanju skladištenja u Luci Bar, koja je glavna švercerska tačka, je veliki udarac organizovanom kriminalu, ali to je tek početak”, kazao je Abazović dodajući da zbog šverca cigareta država godišnje gubi 30 do 35 miliona eura.

“To je posao koji podrazumijeva stotine miliona eura prometa i stvorio je situaciju da Crna Gora za 20 godina izgubi jedan autoput. Ne mislimo da treba da se nastavi takva praksa.”

Ukradene cigarete "uhapsili” u BiH

Državljanin Bosne i Hercegovine Bogdan Mirković uhapšen je zbog šverca više od pola miliona vrijednih cigareta koje je u BiH uvezao iz Crne Gore, saznaju “Vijesti”.

Te cigarete, marke “Marble”, dio su tovara “ukradenog” 10. jula u hangaru Slobodne carinske zone u Luci Bar, kojim su gazdovale firme “Aurora” i “Atlant Mont”, potvrđeno je “Vijestima”.

“Vijesti” su juče objavile da su istražitelji ušli u trag nestalim cigaretama, ali zbog istrage nijesu objavljeni detalji – gdje i kod koga.

Navodno, cigarete su iz hangara odvezene šleperom, a krađa 1.182 paketa cigareta uslijedila je nakon tvrdnji da se preko Luke Bar švercuju cigarete i pretresa u barskoj Luci.

Sagovornik “Vijesti” objasnio je da je Mirković “ukradene” cigarete utovario 19. jula.

“Prema dostupnoj dokumentaciji, on je iz BiH krenuo da utovari legalnu robu, ipak, u cistijernu su utovarene i cigarete koje su na volšeban način nestale iz hangara firmi ‘Aurora’ i ‘Atlant mont’. Policija i tužilaštvo BiH oduzele su cigarete, vozač je uhapšen i istraga ide dalje”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

On je pojasnio da su nakon hapšenja Mirkovića, koji je, kako se vjeruje najniža karika u švercerskom lancu, crnogorska i bosanska policija na tragu organizatorima tog nelegalnog posla i osobama koje su ga angažovale i koje su upravljale utovarima švercovanih cigareta.

Tužilaštvo BiH saopštilo je juče da su po njihovom nalogu službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s Upravom za indirektno oporezivanje BiH, pretresli cistijernu u čijoj unutrašnjosti je pronađeno oko 247.000 kutija cigareta prokrijumčarenih s područja Crne Gore.

Iz SIPA-e su saopštili da su u cistijerni pronađene cigarete “Marble Filter De Luxe”, kao i da su pretresom kamiona privremeno oduzeti i mobilni telefoni, dokumentacija, SIM kartice, 4.350 eura.

Tamošnje tužilaštvo saopštilo je da procijenjena vrijednost oduzetih cigareta iznosi više od 1,3 miliona konvertibilnih maraka (oko 650.000 eura).

“I jedna je od najvećih zaplijena ilegalnih cigareta realizovanih na podučju Bosne i Hercegovine. U ovom predmetu vodi se istraga za krivična djela – organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i krijumčarenje... Prilikom realizacije aktivnosti pretresa, slobode je lišen jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila, te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku”, piše u saopštenju Tužilaštva BiH.

Iz te institucije pojasnili su da su u udruženoj operaciji učestvovali i Granična policija BiH, MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo i MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona – Policijska uprava Prozor.

Bonus video: