Uhapšeni Petrović, Maraš, Klikovac i Mugoša - osumnjičeni za nelegalnu eksploatacije šljunka iz korita Morače i Cijevne

Televizija Vijesti nezvanično saznaje da se traga za direktoricom firme Montenegro petrol Andreom Šuškavčević - Novović, koja je juče otputovala za Srbiju

101008 pregleda 69 komentar(a)
Danilo Petrović, Foto: Boris Pejović
Danilo Petrović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2021. 19:23h

Vlasnik preduzeća Cijevna komerc Danilo Petrović, direktor firme Pe-Mar Predrag Maraš, kao i Jovica Klikovac i Milivoje Mugoša, uhapšeni su zbog sumnje da su nelegalno eksploatisali šljunka iz korita rijeka Morače i Cijevne, kao i da su protivpravno zauzimali državno zemljište.

To je Televiziji Vijesti potvrdio osnovni tužilac u Podgorici Vukas Radonjić, koji je dodao da se traga za još jednom osobom. Kako nezvanično saznaje TV Vijesti, riječ je o direktorki firme Montenegro petrol Andreji Šuškavčević - Novović, koja je juče otputovala za Srbiju.

Policija je jutros kontrolisala ukupno 12 lokacija u okolini Podgorice i to u Mahali, Botunu, Grbavcima, Vukovcima i Donjim Kokotima. Na pet su zatekli mehanizaciju navedenih firmi u eksploataciji, dok je na jednoj bila samo mehanizacija, čije vlasništvo tek treba da se utvrdi.

Istovremeno, policija je kontrolisala i preduzeća Deva, Bemaks i Čelebić, ali su oni posjedovali određenu papirologiju, koja će biti predmet provjera.

Bagere i kamione koji vade šljunak ekipa Televizije Vijesti zatekla je još krajem septembra i to u Grbavcima. Osim mašina, tu je bio i sada osumnjičeni Maraš koji je tada priznao da se najmanje 25 manjih firmi na tom mjestu bavi eksploatacijom šljunka mimo procedura i zakona i to godinama.

"Do 2009. smo imali koncesije, od tad nam nijesu dali ni koncesije ni prenamjenu zemljišta. Genex je bio jedini koji je zadužen bio za eksploataciju i regulaciju korita. Svi ostali, ima nas ovdje 25 i svi radimo kako tako, provukovali smo se svih ovih godina, niko nas nije upozoravao. Kupovali smo zemljište i iz njega vadili šljunak", rekao je Predrag Maraš Televiziji Vijesti 30. septembar.

On je tada tvrdio da kopa isključivo na svom, a ne na državnom zemljištu ali je Vlada još 2017. potpuno zabranila vađenje šljunka. Akciju hapšenja prvi je pozdravio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović koji je najavio da će i ostale firme koje se bave ovim biti predmet obrade.

"I to mi je mnogo značajno jer se radi o firmama koje su jako dobro poznate u Crnoj Gori i koji se prave veliki dobrotvori, što pozdravljam u tom smislu, ali krađa državnih dobara, na ovakav način, van svih koncesija sa moratorijumom, sa upropašćavanjem korita rijeke Morače, sa smanjenjem nivoa vode koje koriste građani kroz sistem vodovoda, to je zaista katastrofa", rekao je Abazović.

On ističe da je najveća odgovornost u ovom slučaju na državnim organima, poručujući da će ljudi u inspekcijama, ako nastave da žmure na ovo, biti sankcionisani. Po prvim procjenama šteta nanijeta nelegalnom eksploatacijom šljunka iznosi nekoliko miliona eura, a akcija je rezultat rada Međuresorskog tima Vlade, na čijem je čelu državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Rade Milošević.

Bonus video: