Stanaj pod lupom specijalnih tužilaca

Osnivača Rokšped auto-centra sumnjiče za pranje novca i utaju poreza. Stanaj Vijestima potvrdio da je tužilaštvo pokrenulo istragu, ali i naglasio da o tome ne može razgovarati jer mu je naređena obaveza čuvanja tajne. Istraga pokrenuta nakon što je Finansijsko-obavještajna jedinica provjeravala porijeklo više od dva miliona eura uplaćenih na račun tog Podgoričanina

61089 pregleda 102 reakcija 26 komentar(a)
FOJ provjeravao porijeklo novca uplaćenog na privatne i poslovne račune Stanaja (ilustracija) -, Foto: Shutterstock
FOJ provjeravao porijeklo novca uplaćenog na privatne i poslovne račune Stanaja (ilustracija) -, Foto: Shutterstock

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je istragu protiv vlasnika Rokšped auto-centra Sandera Stanaja i privremeno mu blokiralo nešto više od dva miliona eura, rečeno je Vijestima iz tog tužilštva.

Prema istim informacijama on je saslušan nakon što je Finansijsko-obavještajna jedinica (FOJ) Uprave policije tom tužilaštvu dostavila podatke da je Stanaj u legalne tokove ubacio više od 2.000.000 eura.

On je Vijestima potvrdio da je pokrenuta istraga.

”Mogu da Vas obavijestim da je tačan podatak da je pomenuto tužilaštvo prema meni odredilo sprovođenje istrage. Međutim, u ovom postupku mi je naređena obaveza čuvanja tajne, pa zbog toga ne mogu da dajem bilo kakve izjave”, odgovorio je Stanaj na pitanja Vijesti.

Prema nezvaničnim informacijama, na saslušanju pred tužiocima tvrdio je da je to novac koji mu je, prije više od deceniju, dao sada pokojni otac i da je tek nedavno odlučio da ga čuva u banci.

2 miliona i nekoliko stotina hiljada eura SDT je, navodno, privremeno blokiralo vlasniku Rokšped auto centra

”Obavještavam Vas da je u ovom tužilaštvu protiv S. S. donijeta naredba o sprovođenju istrage zbog krivičnih djela utaja poreza i doprinosa i pranje novca, i da je u navedenom predmetu donijeta naredba o tajnosti postupka, zbog čega nijesmo u mogućnosti da saopštimo više podataka i informacija”, odgovorila je Vijestima portparolka SDT-a, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Sagovornik iz SDT-a kazao je Vijestima da je FOJ provjeravao porijeklo novca uplaćenog na privatne i poslovne račune Stanaja.

”Među par desetina miliona eura primijećena je i ova transakcija - ukupno nešto više od dva miliona eura, za koju nije postajao dokaz o porijeklu, zbog čega je i predata prijava Specijalnom državnom tužilaštvu”, objašnjava isti izvor.

Dodao je i da su inspektori FOJ-a posumnjali da se u postupcima Stanaja stiču elementi krivičnog djela pranje novca i utaja poreza.

”Nakon dostavljanja spisa formiran je predmet. Stanaj je saslušan tokom istrage i branio se da je u konkretnom slučaju sve ‘čisto’, da je taj novac, koji je policajcima sumnjiv, naslijedio. Navodno, nakon što je milione godinama čuvao kući, odlučio je da ih uplati na račun. Ipak, pokrenuta je istraga tokom koje će se i utvrditi sve činjenice”, objašnjava sagovornik iz SDT.

Stanaj je osnivač Rokšped auto-centra.

Bonus video: