Na prevaru uzeli skoro 300.000 dolara za skidanje crne magije

Tako su kod oštećenih stvorili ubjeđenje da su one i njihove porodice pod uticajem crne magije, kao i da će posredovati u komunikaciji sa hodžom koji će svojim radnjama skinuti čini, radi čega su okrivljeni sa oštećenim izvodili obrede bez prisustva hodže, a navodno u njegovo ime

5759 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osnovni sud u Beranama potvrdio je optužnicu Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama podignutu protiv okrivljenih H.H.,A.H. i S.H., zbog krivičnog djela prevara u saizvršilaštvu.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni u vremenskom periodu od januara 2017. godine do marta 2020. godine u Plavu, zajedno i po prethodnom dogovoru, u namjeri da pribave protivpravnu imovinsku korist u iznosu koji prelazi trideset hiljada eura, lažnim prikazivanjem činjenica da okrivljena H.H., poznaje izvjesnog hodžu iz Novog Pazara koji se bavi pružanjem pomoći i skidanjem crne magije.

Dodaje se u optužnici da su , doveli i održavali u zabludi oštećene H.S. i njenu kćerku K.M., na način što su okrivljeni H.H. i S.H., prethodno na imanju oštećene H.S. zakopavali u kesama nakit za koji su tvrdili da je omađijan, kao i na groblju pok. A.S., supruga i oca oštećenih, te da će im preko hodže pomoći da riješe porodične probleme.

Tako su kod oštećenih stvorili ubjeđenje da su one i njihove porodice pod uticajem crne magije, kao i da će posredovati u komunikaciji sa hodžom koji će svojim radnjama skinuti čini, radi čega su okrivljeni sa oštećenim izvodili obrede bez prisustva hodže, a navodno u njegovo ime.

Tako je okrivljena H.H. u prisustvu okrivljene S.H. u više navrata, otkopavala zemlju i iz iste vadila plastične kese sa raznovrsnim komadima nakita predstavljajući oštećenima da se radi o omađijanom nakitu koji treba da se “očisti“ od strane hodže i isti odnosila navodno hodži, kako bi od bolesti i stradanja bile spasene one i njihove porodice, te kako bi im se izgladili porodični odnosi, a za koje navodne usluge hodže je okrivljena H.H. tražila i u najmanje deset navrata navela oštećenu H.S., te joj je dala novac u ukupnom iznosu od 24.500 američkih dolara i 1.500 eura, a od oštećene K.M. tražila i navela, te joj je preko Erste banke u devetnaest navrata uplatila novac u ukupnom iznosu od 99.776,00 američkih dolara, odnosno 83.189,19 eura i na ruke u pet navrata predala iznos od 173.000,00 američkih dolara.

Zatim je okrivljena H.H., i njen otac okrivljeni A.H., u četiri navrata u kasnim večernjim časovima odvodili oštećenu S.H., na groblje njenog pokojnog supruga A. jer je po navodnom kazivanju hodže bilo potrebno skinuti mađije i sa tamo zakopanih predmeta, da bi njen pokojni suprug imao mira u grobu, te kako u saobraćajnoj nezgodi ne bi poginuli njen sin H., kćerka N. i unuk K., i da joj se ne sruši kuća, za koje navodne usluge hodže je okrivljena tražila i u četiri navrata navela oštećenu te joj je dala novac u ukupnom iznosu od 6.000,00 američkih dolara, sve vrijeme kazujući oštećenima da navedeno ne smiju nikome da pominju jer će sve rađeno propasti, pa su tako na štetu oštećenih sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u gore navedenim iznosima, piše u optužnici.

Bonus video: