U donjem vešu krila 29 tableta ekstazija

Beranka u pritvoru zbog droge koja je kod nje pronađena još 2018. godine

20177 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MARKO EDGE
Foto: MARKO EDGE

Beranka Bojana Barjaktarević sama je iz donjeg veša izvadila drogu i predala policijskoj službenici koja ju je kontrolisala.

To piše u spisima Višeg državnog tužilaštva, na osnovu kojih joj je, između ostalog, određen pritvor.

Iako se sve to desilo na izmaku ljeta 2018. godine, ona je tek nedavno poslata iza rešetaka - nadležni tvrde da je bila u bjekstvu, ali okrivljena to negira.

Sudije Apelacionog suda potvrdile su odluku kolega iz Višeg suda u Podgorici i odredile joj pritvor, objašnjavajući zbog čega postoji osnovana sumnja da je okrivljena izvršila krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge.

Navodi se da to prevashodno proizilazi iz službene zabilješke Uprave policije - Odsjeka za borbu protiv droga, od 2. septembra 2018. godine, sačinjene povodom kontrole Bojane B. na javnoj priredbi Sea dance u Budvi.

2019.

godine u Forenzičkom centru vještačene su tablete pronađene kod Barjaktarević. Navodi se da je u izvještaju Grupe za hemijska ispitivanja od 10. januara 2019. godine konstatuje da je riječ o opojnoj drogi MDMA - supstance koja može da izazove promjenu ili poremećaj fizičkog i mentalnog zdravlja čovjeka...

”I potvrde o privremeno oduzetim predmetima od iste, iz čega proizilazi da je ovlašćena policijska službenica prilikom kontrole lica Bojana Barjaktarević koja je ušla na festival - javnu priredbu, kod iste pronašla kesicu u kojoj se nalazilo 29 komada tableta braon boje, nalik na opojnu drogu ekstazi, a koju drogu je sama izvadila iz donjeg veša i predala policijskoj službenici, i ista je oduzeta od nje”, navodi se u spisima predmeta.

Dodaje se da iz Izvještaja o hemijskom vještačenju Forenzičkog centra Danilovgrad - Grupe za hemijska ispitivanja od 10. januara 2019. godine, proizilazi da je hemijskim vještačenjem 29 komada tableta, oduzetih od okrivljene, utvrđeno da se radi o opojnoj drogi MDMA, ukupne neto mase 9,068 grama:

”Da su tablete bile pravougaonog oblika i bež boje, te da je MDMA supstanca koja može da izazove promjenu ili poremećaj fizičkog i mentalnog zdravlja čovjeka i da se nalazi u Pravilniku o utvrđivanju spiska droga, psihoaktivnih supstanci i bilja, koje se može koristiti za proizvodnju droga”, stoji u sudskoj odluci.

Na rješenje o pritvoru, žalio se njen branilac zbog “bitnih povreda odredaba krivičnog postupka”, ali sudije Apelacionog suda konstatuju da advokat nije konkretizovao o čemu se radi.

”Ovaj sud je našao da pobijano rješenje nije zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 ZKP-a, na koje povrede ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, pri čemu je prvostepeni sud u obrazloženju pobijanog rješenja, a vezano za pritvorski osnov po kojem je određen pritvor okrivljenoj, dao dovoljno jasne i valjane razloge, koje prihvata i ovaj sud i na koje upućuje podnosioca žalbe. Nadalje, iako se žalbom branioca to ne precizira, ovaj sud je ispitivao da li je prvostepeni sud počinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.2 ZKP-a, te je utvrdio da pobijano rješenje nije zahvaćeno ni ovim povredama, budući da je prilikom donošenja pobijanog rješenja pravilno primijenio sve odredbe Zakonika o krivičnom postupku relevantne za zakonito i pravilno odlučivanje u konkretnom slučaju”, navode iz Apelacionog suda.

Ovaj sud nalazi da je prvostepeni sud pobijano rješenje (o pritvoru) donio na osnovu pravilno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja, koje je u svemu u skladu sa stanjem iz spisa predmeta tog suda, te se neosnovano žalbom prvostepeno rješenje pobija zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a samim tim i zbog povrede materijalnog prava"...

Uhapšena po međunarodnoj potjernici

Okrivljena se nalazila u bjekstvu, zbog čega je za njom 3. novembra 2021. godine raspisana nacionalna, a 17. avgusta 2022. godine i međunarodna potjernica, po kojoj je lišena slobode 26. septembra 2022. godine, piše u spisima.

Navodi se da je uhapšena na teritoriji Republike Srbije, nakon čega je podvrgnuta ekstradicionom postupku, pa 18. januara 2023. godine izručena Crnoj Gori, po pojednostavljenom postupku.

”To je, po nalaženju ovoga suda, pravilan zaključak prvostepenog suda da navedene okolnosti, u svojoj ukupnosti, ukazuju na opravdanu bojazan da bi se ova okrivljena, u slučaju da se nađe na slobodi, dala u bjekstvo, na koji način bi ometala dalje vođenje krivičnog postupka. Stoga je pravilan zaključak prvostepenog suda da je osnovano određivanje pritvora ovoj okrivljenoj po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač. 1 ZKP-a”, dodaje se u odluci suda.

Bonus video: