Kockanje državnim parama: ASK češlja prihode, tužioci karticu

Utvrđuju se činjenice u slučaju Marka Perunovića i zloupotrebe novca Željezare

25494 pregleda 171 reakcija 39 komentar(a)
Tvrdi da je u pitanju nesmotrenost: Marko Perunović, Foto: CIN-CG
Tvrdi da je u pitanju nesmotrenost: Marko Perunović, Foto: CIN-CG

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) provjeriće da li je dojučerašnji predsjednik Odbora direktora Željezare Marko Perunović prijavljivao tačne podatke o prihodima, s obzirom na novac koji je trošio na onlajn kockanje.

Prekjuče je podnio ostavku na tu funkciju, nakon što je ustanovljeno da je službenu karticu koristio za privatne potrebe, odnosno da je navodno obavio 19 transakcija od po 1.000 eura na jednoj internet platformi za klađenje.

Perunović je u ostavci govorio o “svojoj nesmotrenosti” prilikom uplata za kockanje, ali ne i odakle mu novac za to.

Potrošenih 19.000 eura gotovo su ravni njegovim godišnjim prihodima, prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije. Navodi se da je u 2022. godini prihodovao nešto iznad 20.000 eura. Na osnovu tih podataka, Perunović nema ušteđevine.

“Agencija za sprečavanje korupcije će provjeriti medijske navode i u slučaju utvrđivanja osnova pokrenuti postupak kojim će ustanoviti da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, navode iz ASK-a na čijem je čelu Jelena Perović.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću saopštili su da provjeravaju činjenice u tom slučaju, pošto je Perunović “priznao” da je u pitanju nenamjerna greška i da je novac građana koji je potrošio, već ujutru uplatio na račun državne firme.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću formiran je predmet zbog sumnje da je zloupotrijebljena službena platna kartica EPCG Željezara Nikšić. Preduzimaju se sve zakonom propisane mjere i radnje neophodne za donošenje odluke”.

Navode o kockanju parama državnog preduzeća prvi su saopštili iz “Alternative Crna Gora” na Fejsbuk stranici, objašnjavajući da su od lokalnog tužilaštva tražili da utvrdi istinitost informacije: da se kockalo sa poslovno-platne kartice javnog preduzeća “EPCG Željezara Nikšić”.

Perunović je u ostavci konstatovao da je u pitanju greška, odnosno da je slučajno zamijenio privatnu službenom karticom i da je novac odmah ujutro vratio na račun kompanije.

“Nesmotrenost u noći između 27. 05. i 28. 05, subota na nedjelju, dovela je do zamjene u korišćenju privatne i biznis kartice. Suma koja je povučena sa biznis kartice, odmah sljedećeg dana je uplaćena sa mog privatnog računa, čime se jasno vidi da nikakav pokušaj zloupotrebe i pribavljanja lične koristi nije iskazan. No, da bi dušebrižnici, pored kojih milionske afere svakodnevno prolaze i čija je smisao postojanja blaćenje uspješnih ljudi, bili potpuno spokojni, ja stojim iza svoje greške (bez obzira što apsolutno nikakva korist nije pribavljena) i dajem neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Odbora direktora EPCG - ŽNK”, navodi se u ostavci.

Iz nikšićke Željezare prekjuče su kazali “Vijestima” da su u vezi sa tim slučajem sproveli interni postupak, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

“Sva dokumentacija proslijeđena je Odboru direktora EPCG na upoznavanje i dalje postupanje. U odnosu na navedeno, ne postoji osnova za izjašnjavanje dok cjelokupna procedura ne bude završena i dok se ne dobiju smjernice za dalje djelovanje od upravljačkih organa društva. Od važnosti je upoznati javnost da je menadžement društva postupio blagovremeno, u skladu sa zakonskim određenjima, kao i da direktna šteta po društvo nije nastala”, naveli su iz PR službe državne kompanije.

Najavljeno je da će se sljedeće sedmice organizovati sjednica Odbora direktora EPCG, na kojoj će se raspravljati o tom slučaju.

Bonus video: