Čapriću i ekipi sudiće Sanja Mirović

Novi postupak zbog promjene sudije u slučaju “Hotel Galeb”

9021 pregleda 5 komentar(a)
Lokacija nekadašnjeg hotela Galeb u Ulcinju, Foto: Biljana Matijasevic
Lokacija nekadašnjeg hotela Galeb u Ulcinju, Foto: Biljana Matijasevic

Suđenje direktoru i službenici ulcinjskog katastra Dževdetu Čapriću (66) i Smilji Šunjevarić (62), notaru iz Podgorice Anđelku Miloševiću (71) i ovlašćenom predstavniku kompanije “Rokšped” Asimu Taljanoviću (70), optuženim u slučaju “Hotel Galeb”, krenuće iz početka zbog promjene sudije, saznaju Vijesti u Osnovnom sudu u Ulcinju.

Prema istim informacijama, postupajući sudija u tom predmetu Amir Đokaj, koji je bio i predsjednik tog Suda, preuzeo je drugu funkciju dok je predmet dodijeljen iskusnoj sutkinji Sanji Mirović.

“Vezano za traženu informaciju, obavještavamo Vas da je predmetom poznatom javnosti kao ‘hotel Galeb’, bio zadužen sudija Đokaj Amir koji je u međuvremenu napredovao izborom u Viši sud u Podgorici, te da je sada predmetom zadužena sudija Mirović Sanja, koja zbog privremene spriječenosti za rad nije bila u mogućnosti da postupa u tom predmetu. Po povratku sudije sa bolovanja, biće stvoreni uslovi za zakazivanje suđenja i nastavka glavnog pretresa”, piše u odgovoru v. d. predsjednika Osnovnog suda u Ulcinju Gazmenda Kalabrezija na pitanja Vijesti.

Optužni predlog protiv Čaprića, Šunjevarić, Miloševića i Taljanovića, ulcinjsko tužilaštvo podnijelo je prije tri godine zbog sumnje, kako su Vijesti ranije objavile, “da su propuštanjem dužnosti nadzora, kršenjem zakona i dovodeći u zabludu nadležne institucije, oštetili državu za oko 12 miliona eura”.

Čaprić i Šunjevari tim predlogom terete se da su počinili krivično djelo - nesavjestan rad u službi, Milošević za zloupotrebu službenog položaja, a Taljanović za krivično djelo - navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Za sva tri krivična djela zaprijećena je kazna zatvora do pet godina.

Resulbegović je odustao od daljeg krivičnog gonjenja bivšeg bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića, njegovog zamjenika Nebojše Popovića, bivšeg stečajnog upravnika Ulcinjske rivijere Miomira Jakšića, ranijeg predsjednika Opštine Ulcinj Gzima Hajdinage i tadašnjeg sekretara za urbanizam u lokalnoj upravi Nazifa Hodžića, koje je teretio za nesavjestan rad u službi.

U obrazloženju je naveo da je za krivično djelo - nesavjestan rad u službi, relativna zastarjelost nastupila 31. decembra 2013. godine, budući da se postupanje, odnosno nepostupanje Nenezića, Popovića, Jakšića, Hajdinage i Hodžića desilo u periodu 2007 - 2008. godine.

Međutim, prema saznanjima Vijesti, tužilaštvo je tada cijenilo i ukazivalo da zastarjelost nije nastupila kada je u pitanju krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, ali tako nijesu mislili u Specijalnom i Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Predmet hotela Galeb, kako su “Vijesti” ranije objavile, u SDT je fomiran 2016. godine, odnosno godinu ranije nego što je po nalogu tužilaštva, Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije, podnio krivične prijave protiv Nenezića, Popovića i Jakšića.

Oni su tada osumnjičeni da su počinili krivično djelo - nesavjestan rad u službi, jer su prilikom privatizacije hotela Galeb, navodno oštetili državni budžet za više od milion eura.

SDT je tada predmet na dalje postupanje ustupio ulcinjskom tužilaštvu.

Tužilaštvo je takođe odustalo i od daljeg gonjenja Milana Ražnatovića i direktora Rokšpeda Nua Stanaja, jer je cijenilo da ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili krivična djela za koje su prijavljeni, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Čaprić i Šunjevarićeva sumnjiče se da su početkom i krajem 2015. godine, suprotno zakonima donijeli dva rješenja bez saglasnosti Vlade i dozvolili upis zabilježbi hipoteke u katastru nepokretnosti na nepostojećim objektima Galeba, a na zemljištu koje je u državnom vlasništvu, uprkos tome što su znali da je hotel porušen 2008. i na taj način državu oštetili za 12 miliona eura.

Prvi put su fiktivnom hipotekom opteretili nepostojeći hotel i državno zemljiše sa 3,5 miliona eura, koliko je iznosio kredit kod hipotekarnog povjerioca NLB banke i za taj iznos oštetili državu a drugi put sa 29,3 miliona eura kredita kod istog hipotekarnog povjerioca, a državu oštetili za 8,5 miliona, eura koliko je procijenjena vrijednost zemljišta.

Ni u jednom slučaju, službenici katastra nijesu obavijestili zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, niti mu pružili mogućnost da učestvuje u upravnom postupku kroz eventualni žalbeni postupak, zbog čega su rješenja postala pravosnažna.

Milošević se tereti zato što je krajem 2014, suprotno zakonima, sačinio i ovjerio u formi notarskog zapisa, založnu izjavu kojom Rokšped garantuje nepokretnostima NLB banci za kredit, iako je kompanija samo korisnik, a ne vlasnik zemljišta.

Taljanović se sumnjiči da je u dva navrata doveo u zabludu nadležni organ - da u javnoj ispravi ovjeri neistinit sadržaj da hotel Galeb postoji: prvi put za potrebe obezbjeđivanja kredita kod NLB banke a drugi put za potrebe obezbjeđivanja duga nastalog po osnovu plative garancije.

Kompanija Rokšped kupila je hotel 5. septembra 2006. godine za 5,75 miliona eura i obavezala se da će u hotel da uloži 15,4 miliona eura i da će imati pet zvjezdica.

U ugovoru je pisalo da će prva investiciona godina da počne u januaru 2007. godine, a prve goste hotel je trebalo da dočeka početkom 2009. godine. Umjesto toga, hotel je srušen početkom 2008. godine, a vlasnik je na istom mjestu, shodno aneksu ugovora, najavio gradnju novog objekta.

U međuvremenu, Rokšped je preveo zemljište na svoje ime i prošle godine ga prodao firmi “Sunny Palace” iz Kotora, koja je preuzela i obavezu izgradnje novog hotela.

Bonus video: