Jedini u državi imaju snijeg

Grupa turista iz Rusije predložila je gradskim vlastima, ali i privatnicima da se više potrude i pomognu skijalištu u nabavci još topova za vještački snijeg
85 pregleda 14 komentar(a)
Ski Centar Kolašin 1450, Foto: Ski centar Kolašin 1450
Ski Centar Kolašin 1450, Foto: Ski centar Kolašin 1450
Ažurirano: 31.12.2015. 08:02h

Bjelasica “posjeduje”” jedinih 400 metara skijaške staze pokrivene snijegom u Crnoj Gori. Doduše, lažnog.

Zahvaljujući sistemu za vještačko osnježavanje, koji su u Ski-centru Kolašin 1450 kupili prije sedam godina, skijaška sezona mogla je da počne 24. decembra i bez prirodnog snijega.

Dva topa za pravljenje vještačke sniježne podloge tako su omogućila skijanje turistima koji su već od katoličkog Božića do kraja mjeseca bili u Kolašinu.

Iako je ostatak od 17 kilometara staza tog skjališta i dalje kopno, a upošljen samo ski-lift Jezerina, više stotina gostiju izabralo je da protekli vikend provede na Bjelasici.

Među njima je najviše Albanaca i Rusa.

Kažu da su upoznati sa činjenicom da je kolašinski ski-centar jedini u državi koji može da vještački osniježi staze.

Berold iz Londona je na Bjelasici sa brojnim društvom i kaže da uživa. Poslije Kolašina, posjetiće i Hrvatsku i Sloveniju.

“Nadao sam se prirodnom sniježnom pokrivaču, ali šta da se radi, ne može se ništa učiniti povodom toga. Ono što su mogli na ovom skijalištu su učinili. Sreća da je dovoljno vode i da su bile dovoljno niske temperature, pa je napravljeno ovih pola kilometra skijaške staze. Uživamo maksimalno i na planini, ali i je i grad divan”, kaže on.

Turistkinja Iglja iz Albanije tvrdi da je vještačka sniježna podloga malo tvrđa, pa više prija vještijim skijašima. Ona je, ipak, zadovoljna. Naročito joj je, kaže, bila interesantna panoramska vožnja žičarom i prekrasan pogled na okolinu skijališta.

„Uželjela sam se skijanja, pa sam zahvalna i na ovom vještačkom snijegu. Nadam se da se ne dešava često da u Kolašinu, koji je predivan, krajem decembra nema snijega. Ako bi se to ponavljalo, ne bi bilo dobro za ljude koji žive od turizma. Ipak, meni ovaj gradić izuzetno prija, sve mi je lijepo i idilično”, kazala je mlada Albanka.

Grupa turista iz Rusije predložila je gradskim vlastima, ali i privatnicima da se više potrude i pomognu skijalištu u nabavci još topova za vještački snijeg.

Na taj način, objašnjavaju, moglo bi i duže staze osniježiti i lišiti se pogleda u nebo pred početak sezone.

“Ipak, zadovoljni smo onim što nas je dočekalo na planini. U svakom slučaju ćemo nastaviti da dolazimo na Bjelasicu koja ima svoje draži i sa ovoliko snijega. Ovdje smo saznali da je za dodatnu opremu za pravljenje vještačkog snijega potrebno pola miliona eura. Smatramo da u obezbjeđivanje tog novca treba da se uključe svi koji imaju smještajne kapacitete u gradu, jer i njihov profit zavisi od skijališta”, savjetuju Rusi.

Rad sistema za vještačko osnježavanje zavisi od mnogo faktora. Za njegovu efikasnost treba dovoljno vode, struje, niska temperatura, ali i određena vlažnost vazduha.

Vještački snijeg, osim što može biti zamjena za prirodni, odlična je i podloga. Na taj način se postiže duže zadržavanje prirodnog snijega na stazama, što može značajno produžiti sezonu.

Prema statističkim podacima na kolašinskom skijalištu je oko 100 skijaških dana, bez obzira na to kada sezona počne. Izuzetak je bila sezona 2013/14, u kojoj su na Bjelasici imali svega 84 skijaška dana.

Direktor kaže da je ljut na “Vijesti”

Izvršni direktor Ski-centra Kolašin 1450 nije želio da razgovara s novinarkom “Vijesti” o prvim danima turističke sezone i naporima koje su uložili da spremno dočekaju prve turiste na Bjelasici.

On je kazao da “određeni period” neće sarađivati sa “Vijestima”, jer je ljut što je objavljeno saopštenje jednog od akcionara tog preduzeća Rajka Vlahovića.

Vlahović je u autorskom tekstu pisao o navodnim kriminalnim radnjama koje su se desile tokom privatizacije Ski-centra Kolašin 1450.

Bonus video: