Saradnja Novog Sada i Budve krunisana Sea dance festivalom

Predsjednik opštine Budva Srđa Popović je izrazio zadovoljstvo nastupom crnogorskih privrednika i ugostitelja na Sajmu turizma, istakavši da su oni osvojili šest zlatnih medalja za kvalitet ponude
0 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Ažurirano: 09.10.2015. 12:07h

Na štandu Turističke organizacije Crne Gore na Sajmu turizma u Novom Sadu danas je predstavljena turistička ponuda Budve, u okviru koje je posebno ukazano na odlične rezultate projekta "Sea dance" festivala, koji se u okviru Egzita, održava na plaži Jaz.

Prezentaciji turističke ponude Budve prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsjednik budvanske opštine Srđa Popović i direktor Egzita i budvanskog "Sea danse" festivala Dušan Kovačević.

Vučević je istakao da je posebno zadovoljan činjenicom da projekat "Sea dance" festivala, koji su zajednički podržale lokalne administracije Budve, Novog Sada i Festivala Egzit, daje odlične rezultate.

"Tradicija dobrih odnosa Budve i Novog Sada je izuzetno duga, a u posljednje vrijeme je i nadograđena zahvaljujući aktivnom učešću mladih ljudi okupljenih oko Egzita koji je i u Budvi organizovao izuzetno cijenjen muzički festival 'Sea dance'", rekao je on.

Vučević je podsjetio da se Novi Sad sprema za završetak kampanje za Omladinsku prestonicu 2018. i za predaju aplikacije za Kulturnu prijestonicu Evrope 2021, te da pored toga priprema i niz drugih projekata od uređenja Petrovaradinske tvrđave do proširenja turističkih kapaciteta što će doprinijeti nastavku trenda rasta broja turista.

On je čestitao TOCG i turističkim organizacijama crnogorskih opština na izuzetno kvalitetnom nastupu na Sajmu turizma i dobroj prezentaciji cjelokupne turističke ponude te zemlje.

Predsjednik opštine Budva Srđa Popović je izrazio zadovoljstvo nastupom crnogorskih privrednika i ugostitelja na Sajmu turizma, istakavši da su oni osvojili šest zlatnih medalja za kvalitet ponude.

"Prijateljstvo Budve i Novog Sada datira od 1996. godine od kada su postali gradovi pobratimi, dok Budvu i Vojvodinu veže vjekovna kulturno istrijska saradnja", naglasio je on.

U vezi sa tim, Popović se osvrnuo na upravo završenu ljetnju turističku sezonu rekavši da je u Budvi bilo osam odsto više turista iz Srbije nego prethodne godine.

"Saradnja Novog Sada i Budve na neki način je krunisana 'Sea dance' festivalom koji je ove godine uspio da okupi 110.000 posetilaca. Upravo zbog tih sjajnih pokazatelja koje imamo odlučili smo da sa tim festivalom potpišemo saradnju na 10 godina", najavio je Popović.

Osnivač i direktor Egzit festivala Dušan Kovačević kaže da je ponosan na činjenicu da taj festival na tako kvalitetan način povezuje dva grada Novi Sad i Budvu i dvije države Srbiju i Crnu Goru.

"Višedecenijsku vezu Novog Sada i Budve podigli smo na viši nivo organizovanjem 'Sea dance' festivala, a ono što posebno raduje je činjenica da je taj festival poslije samo jedne godine postojanja proglašen za najbolji muzički festival u Evropi srednje veličine do 40.000 posjetilaca", rekao je Kovačević.

On je dodao da je pored te nagrade "See danse" festival uspio da u drugoj godini postojanja privuče i 70 odsto više turista u odnosu na prvu godinu.

Značaj Egzita i "Sea dance" festivala, po riječima Kovačevića, pored ekonomskog koji govori da lokalne sredine zahvaljujući tim festivalima godišnje zarade između 15 i 20 milioan eura, ima i promotivni značaj.

"Najbolji primjer koliki promotivni značaj imaju ta dva festivala govori činjenica da je plaža Jaz proglašena za najlepšu plažu u Evropi. Predstavnici organizacije koja dodjeljuje to prestižno priznanje u Crnu Goru su došli kao gosti festivala, a kada su vidjeli plažu odmah su donijeli ovo laskavu nagradu", rekao je Kovačević.

O turističkim potencijalima i ponudi Budve prisutnima su govorili predstavnici Turističke organizacije te opštine, kao i predstavnici Grada Teatra Budva.

Bonus video: