BURNA RASPRAVA O FESTIVALU

Izglasan ugovor o saradnji na organizaciji Sea Dance-a

Marović - Bogdanović tvrdi da je ugovorom precizirano da lokalne i firme iz Crne Gore imaju prioritet u organizaciji
0 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Marko Ristić
Sea Dance, Foto: Marko Ristić
Ažurirano: 06.08.2015. 20:23h

Glasovima odbornika DPS-a i nekadašnjih odbornika Pozitivne Crne Gore, SO Budva izglasala je Ugovor o dugoročnoj saradnji na organizaciji „Sea dance“ ljetnjeg muzičkog festivala 2016 - 2026.

Vladajući SDP i Liberalna partija su bili protiv, kao i opozicija.

Partner donio brend

Jučerašnja rasprava se vodila oko toga da li Budva treba da u narednih deset godina izdvoji četiri miliona eura za festival. Vladajući SDP je ostao pri stavu da tek nakon dobijenih finansijskih izvještaja, će se odrediti, prema ugovoru, nakon što poslije obavljene rasprave po svim tačkama dnevnog reda bude određen dan za glasanje

Navodeći da Opština nije bila u obavezi da raspisuje tender, jer je partner donio svoj brend, menadžerka Opštine Milena Marović - Bogdanović kazala je da je novi ugovor koji se nalazi pred odbornicima znatno povoljniji, jer se odnosi na prvobitni predlog, Opština sada godišnje bi izdvajala 300 hiljada eura, Turistička organizacije Budve i Ministarstvo turizma po sto hiljada, dok je partner dužan da obezbijedi million eura, svu potrebnu tehniku, te da dostavlja finansijski izvještj o načinu trošenja opštinskog novca.

SDP će se odrediti nakon dobijenih finansijskih izvještaja

Ona je kazala da je ugovorom precizirano da lokalne i firme iz Crne Gore imaju prioritet u angažovanju na organizaciji festivala.

„Pozivam specijalnog tužioca da preispita ugovor, da li je Opština bila dužna da raspiše tender prije nego što je ulazila u partnerski odnos. Pokušavate da građane nezakonito zadužite, još dodatnih pet miliona eura, da ne govorimo o korupciji i namještanju poslova“, kazao je odbornik DF Božidar Vujičić.

Na korupciju sumnja i odbornik Demokrata Mijomir Pejović koji je kazao da je ugovor netransparentan i daje mogućnost kćerki firmi novosadske firme, da sama bira kome pojedincu ili firmi će dati usluge pružanja hrane i pića tokom festivala.

„Praksa nas je naučila, a to je bilo i ove godine, da je posao dodjeljivan privilegovanim pojedincima i firmama. Omogućava se zatvorenom krugu pojedinaca da se bogate. Izgleda da je budžet Opštine bankomat, da građani daju novac za organizaciju festivala, a posrednici ostvaruju profit“, kazao je Pejović.

Za Aleksandra Armenka iz DPS nemjerljivi su benefiti od festivala proteklih godina, kako po povećanju prometa i broja gostiju koji su ostvareni tokom festivala, tako i u pogledu promocije Budve u regionu i svijetu.

„Ako samo kažem da tri puta mjesečno, 15 sekundi reklame na globalnoj CNN mreži, košta 250 hiljada eura, a zna se da je 'Sea dance' globalno reklamiran. Ako se uzme da je dva mjeseca bila svakodnevna kampanja u Srbiji, što najmanje, ukoliko bi takvu kampanju radili bi nas koštalo 100 hiljada eura, onda je samo sa marketinške strane ovaj festival i te kako isplativ”, kazao je Armenko.

Vuković optužio opoziciju da kritikuju, pa onda traže karte

Odbornik DPS-a Marko Vuković ocijenio je licemjernim ponašanje opozicije, koja kritikuje festival Sea dance, a sa druge strane je tražila da im se pokloni što više besplatnih karata.

“Niste vajda išli da brojite turiste tamo. Slažem se sa opozicijom u njihovom stavu da je maćehinski odnos države prema festivalu i da njihovo učešće, srazmjerno kako to čini se u primjeru Exita države Srbije, mora biti znatno veće. Jedina svijetla tačka u turizmu je Budva i sada je ostvarila više od polovine turističkog prometa“, kazao je Vuković.

Menadžerka grada Marović- Bogdanović kazala je da će Ministarstvu turizma i Vladi biti upućen zahtjev da njihovo učešće naredne godine bude mnogo veće.

Preporučujemo za Vas