Otvorena Regionalna akademija za demokratiju

"Regionalna Akademija za Demokratiju, okuplja 50 političara iz cijelog regiona Zapadnog Balkana"
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2015. 12:50h

Prvi seminar Regionalne akademije za demokratiju, zajedničke inicijative sedam škola političkih studija iz regiona uz podršku Savjeta Evrope, otvoren je juče u Budvi.

"Regionalna Akademija za Demokratiju, okuplja 50 političara iz cijelog regiona Zapadnog Balkana. Treća generacija Regionalne akademije će, u toku cijele godine, proći kroz četiri seminara i studijsku posjetu Berlinu. Cilj akademije je povezivanje i zajedničko obrazovanje nove generacije donosilaca odluka u regionu u kontekstu evropskih integracija.", navodi se u saopštenju organizatora.

U njoj učestvuju parlamentarci, gradonačelnici, visoki predstavnici političkih stranaka i manji broj predstavnika javne uprave i civilnog društva iz sedam zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije. Treća godina Regionalne akademije za demokratiju posvećena je izgradnji demokratskih institucija. Na seminarima, učesnici će diskutovati o temama dobre vladavine, dostignućima demokratskih tranzicija, lokalnoj demokratiji, ulozi medija i učešću nedržavnih aktera u donošenju odluka.

Sinoćni skup otvorili su Boris Raonić, predsjednik Građanske alijanse, Sonja Liht, predsjednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Pjer Mirel, Dekan Regionalne akademije za demokratiju i bivši generalni direktor za proširenje za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, Matjaž Gruden, direktor Direktorata za planiranje politika Savjeta Evrope, kao i Nils Rangar Kamsvag, ambasador Norveške za Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju.

Danas je u okviru Regionalne akademije za demokratiju govorio Goran Svilanović, generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju i Gordana Đurović, profesorka Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

Galerija

Bonus video: