Institut za javno zdravlje: Nema uslova za proglašenje epidemije

„Registrovano je ukupno 913 oboljelih lica, sa incidencijom 147/100.000 stanovnika“, saopšteno je iz IJZ
91 pregleda 1 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.02.2015. 18:39h

U Crnoj Gori zasad ne postoje uslovi za proglašenje epidemije gripa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Analizom trenutne epidemiološke situacije, kako se navodi, nije registrovana povećana stopa mortaliteta od gripa u populaciji. Registruju se sporadični slučajevi teške akutne respiratorne infekcije koje se povezuju sa komplikacijama sa gripom. "Analizom svih kvantitativnih i kvalitativnih parametara vezanih za ovo oboljenje za sada se nijesu se stekli uslovi za proglašenje epidemije gripa u Crnoj Gori“, kazali su iz IJZ agenciji MINA.

Saopšteno da se u Crnoj Gori u 8. nadzornoj sedmici(od 16. do 22. februara), u odnosu na prethodnu sedmicu, bilježi i dalji porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu (ILI). „Registrovano je ukupno 913 oboljelih lica, sa incidencijom 147/100.000 stanovnika“, saopšteno je iz IJZ. Kako se navodi, najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25. do 64. godine starosti, a nastavlja se porast broja oboljelih u dobnim grupama od pet do devet i od deset do 14 godina, a u cirkulaciji su prisutni virusi gripa tip A i tip B.

„Broj laboratorijski potvrdjenih slučajeva influence A i B, u Crnoj Gori od 10. januara do 22. februara je 81. Laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja su iz različitih opština Crne Gore (Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Cetinje, Bar, Budva, Kotor, Herceg Novi i Rožaje)“, kazali su iz IJZ. U sezoni gripa 2014/2015, dodaje se, do sada je registrovan jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom. Iako je, kako su naveli, obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u narednim sedmicama može se očekivati dalji rast broja oboljelih. „U cilju preveniranja obolijevanja od gripa u bolnicama, sugeriše se građanstvu da ograniče posjete hospitalizovanim bolesnicima. Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa – vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu“, navodi se u saopštenju. Vakcina se, kako su rekli iz IJZ, može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju. Opšte mjere prevencije, podsjetili su iz IJZ, obuhvataju izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama. Mjere prevencije obuhvataju i redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost. U zemljama evropskog regiona, u 7. nadzornoj sedmici, kako se navodi, 15 zemalja je prijavilo povećanu aktivnost virusa gripa. „Osam zemalja, uglavnom iz zapadnog dijela regiona, su prijavile visoku aktivnost gripa sa rasprostanjenim geografskim širenjem. U većini zemalja nastavlja da dominira virus influence tip A (H3N2)“, kaže se u saopštenju. Iz IJZ su pojasnili da se, u vrijeme širenja sezonskog gripa, na nivou svake države, zavisno od broja (stope) oboljelih, govori o postojanju epidemije onda, kada se dostigne definisani prag obolijevanja. Samo u slučaju da je u nekoj državi ugrožen veliki broj ljudskih života, izvršiće se proglašenje epidemije od strane nadležnog organa državne uprave za tu državu. „To znači da se u Crnoj Gori i ove godine registrovao grip u epidemijskoj formi (koji se svake godine registruje u vidu manjih ili vecih epidemija), ali za sada procjenom sveobuhvatne epidemioloske situacije to ne znači i automatsko proglašavanje epidemije od strane Ministrastva zdravlja“, rekli su iz IJZ. Kako navode, neophodno je razlikovati pojmove „prijavljivanje (ili registrovanje) epidemije“ od pojma „proglašavanje epidemije“. „Prijava (registrovanje) epidemije gripa podrazumijeva prijavljivanje epidemije od strane epidemiološke službe u momentu kada se dostigne epidemijski prag na određenoj teritoriji (na propisanom obrascu za prijavljivanje, uz navođenje opisa epidemije i preduzetih mjera prevencije i suzbijanja epidemije)“, pojasnili su iz IJZ.

Na taj način se, kako se dodaje, prijavljuje svaka epidemija, bilo koje zarazne bolesti. „Tada kažemo da je na određenoj teritoriji registrovano javljanje bolesti u epidemijskoj formi“. Proglašenje epidemije se, kako je navedeno, vrši samo u nekim situacijama, i ono spada u dodatne mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. „Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti epidemiju neke bolesti proglašava Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje. Proglašenje epidemije se ne vrši za bilo koju epidemiju, već samo za one epidemije zaraznih bolesti koje su od većeg epidemiološkog značaja“, saopšteno je iz IJZ. Za proglasavanje epidemije, kako se navodi, neophodno je da se osim povećanja incidencije oboljenja koje liče na grip ispune i drugi pokazatelji koji se prate. „Između ostalih procjenjuju se brojni pokazatelji nadzora kao što su: geografska raširenost oboljenja u populaciji; intenzitet kliničke aktivnosti virusa; trend incidencije oboljenja sličnih gripu i stepen opterećenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i pokazatelji koji prate opšti i specifični mortalitet u populaciji“, kaže se u saopštenju. Pokazatelji se prate i procjenjuju na osnovu definicija koje je preporučila Svjetske zdravstvene organizacije i prilagodio ECDC. „IJZ i u ovoj sezoni gripa, putem sajta, nedjeljno i kontinuirano obavjestava javnost o aktivnosti gripa u nasoj zemlji i daje preporuke za kontrolu i prevenciju ovog epidemijskog oboljenja. Grip je inače zarazno oboljenje koje pripada grupi oboljenja koje ima epidemijski potencijal i svake godine se javlja u epidemijskoj formi u vidu manjih ili vecih epidemija“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: