GA: Država pokazuje neodgovoran odnos prema poštovanju prava

Koordinator programa vladavine prava u GA, Zoran Vujičić, smatra da država ne pokazuje osmišljenu politiku u toj oblasti, koja, kako je naveo, podrazumijeva uključivanje mnogo više društvenih činilaca radi opšteg dobra
1 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2014. 12:10h

Činjenica da je zbog neosnovanog hapšenja i pritvaranja od 2010.godine država oštećenima isplatila više od pet miliona eura, pokazuje zabrinjavajući i neodgovoran odnos prema poštovanju ljudskih prava i raspolaganju ograničenim finansijama, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Predsjednik Vrhovnog suda, Vesna Medenica, ocijenila je da treba analizirati nezakonite odluke o hapšenjima i pritvaranjima, koje će Crnu Goru koštati pet miliona eura.

Koordinator programa vladavine prava u GA, Zoran Vujičić, smatra da država ne pokazuje osmišljenu politiku u toj oblasti, koja, kako je naveo, podrazumijeva uključivanje mnogo više društvenih činilaca radi opšteg dobra.

On je kazao agenciji MINA da se odšteta u ovoj godini smanjila.

„Pritvor kao mjera obezbjeđena se kao recidiv prošlih vremena, kao dio kaznene politike ili često pritiska javnosti, predlaže od tužilaca, iako objektivno ne postoje razlozi za to, a sudije za istragu im najčešće odobravaju takve pritvore“, rekao je Vujičić. On je naveo da je bilo brojnih primjera da se tamo gdje postoje realni osnovi za pritvor on ne određuje, „pa te osobe izvrše krivično djelo i to sa smrtnim ishodom onda kada im je sloboda trebala biti ograničena“.

Vujičić je kazao da su poziv, dovođenje, mjere nadzora, jemstvo i pritvor, mjere koje se mogu preduzeti prema okrivljenom za obezbjeđenje prisustva i za nesmetano vođenje krivičnog postupka. „Međutim u našem sistemu pritvor je „najpopularniji“, dok se jemstvo koje za državu sa finansijske strane može biti jako zahvalno, veoma malo koristi“, rekao je on.

Vujičić je podsjetio da su zakonski osnovi za određivanje pritvora prema osumnjičenom - ako se krije ili ako se ne može utvrditi njegov identitet, i ako postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva.

„Ako postoje okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog djela ili da će ometati postupak uticanjem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i postoje okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti“, kazao je Vujičić. Zakonski osnovi za određivanje pritvora su, navodi on, i kada je u pitanju krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica, a postoje izuzetne okolnosti koje ukazuju da bi puštanje na slobodu dovelo do ozbiljne prijetnje očuvanju javnog reda i mira. Takođe, iako, uredno pozvani, optuženi izbjegava da dođe na glavni pretres.

Vujičić je kazao da je zbog toga važno da Sudski savjet na osnovu prikupljenih informacija inicira detaljnu analizu tog problema.

„Međutim, sudstvo nije jedini i isključivi krivac. Potrebno je i tužilaštvo da uradi detaljnu analizu posebno sa aspekta odustajanja od krivičnog gonjenja u toku postupka, kvaliteta optužnice i oslobađajućih presuda na kraju postupka“, smatra on.

Prema riječima Vujičića, policija mora mnogo bliskije da sarađuje sa tužilaštvom, u cilju pribavljanja što kvalitetnijih dokaza i analize potrebe određivanja pritvora. „I ključne reforme, na koje se daje naglasak u Izvještaju o napretku, u dijelu disciplinske odgovornosti i napredovanja u sudstvu i tužilaštvu, koje nijesu još sprovedene mogu da poprave stanje", kazao je on.

Vujičić je rekao da su se za utrošenih pet miliona eura za neosnovana hapšenja i pritvaranja, mogla izgraditi dva vrtića sa jaslicama i jedna škola. „Mogle su da se renoviraju skoro sve sportske sale, sa manjim dijelom tog novca mogle su da se izvrše isplate, recimo, radnicima Metalca iz Nikšića. Ali tako rade odgovorne države – analiziraju, planiraju, koordinišu, preusmjeravaju onamo gdje nema, štede, promivišu princip individualne odgovornosti“, upozoravaju iz GA.

Bonus video: