Perić: Vlada da predloži zakon o povlašćenoj kupovini stanova za sve građane

Perić je kazao da ne treba zaboraviti da je ova Vlada zamrznula penzije i odbila da obezbijedi besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola
66 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Pozitivna CG
Srđan Perić, Foto: Pozitivna CG
Ažurirano: 24.06.2014. 14:28h

Pozitivna Crna Gora insistira da Vlada predloži zakon o povlašćenoj kupovini stanova za sve građane pod uslovima koje je svojom Odlukom o kriterijumima za dodjelu stanova i stambenih kredita po povlašćenim uslovima omogućila funkcionirma da mogu kupovati stanove i po 80 odsto nižoj cijeni od tržišne, ili da povuče ovu više nego spornu odluku.

"Član jedan Ustava propisuje da je Crna Gora država socijalne pravde, a da bi to zaista i bila odluke o povlašćenoj kupovini stanova treba da važe ili za sve ili ni za koga. Izuzetak od ovog pravila bi mogli biti samo oni najsiromašniji i socijalno najranjiviji, a nikako oni najmoćniji i sa najvećim primanjima sa budžeta. Suština je u tome, da ne bi smjelo da postoje građani prvog i drugog reda, pa da oni drugog reda rade za minimalnu platu i izdvajaju novac da bi oni sa najvećim platama dobijali maltene besplatne stanove", istakao je Srđan Perić, politički direktor Pozitivne.

Perić je kazao da ne treba zaboraviti da je ova Vlada za vrijeme svog mandata zamrznula penzije, da je odbila da obezbijedi besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, da donosi zakonska rješenja kojima se zakidaju trudnice i lica sa invaliditetom, a sve pod izgovorom da nema novca u budžetu.

"Sada ta ista Vlada na čudesan način pronalazi sredstva za dodjelu, odnosno kupovinu stanova, koji, kako stoji u Odluci, mogu biti i četvorosobni ili veći stanovi, od kojih četiri petine mogu platiti zapravo građani. Dakle, umjesto da građani izdvajaju za vrtiće, bolnice, škole u suštini će izdavajati za nove stanove funkcionera. Javni funkcioneri su građani kao i svi drugi, i oni treba da imaju ista prava kao i oni čije interese zastupaju. Povoljnosti koje crpe iz činjenice što su funkcioneri se ogledaju u visini zarade i pratećim privilegijama i benificijama, a što je više nego dovoljno", rekao je Perić.

Pozitivna traži da se Vlada fokusira na ispunjenje obećanja koje je dao premijer u svom ekspozeu kada je tražio podršku od parlamenta, a kada je obećao 40.000 novih radnih mjesta i da neće biti stezanja kaiša, a ne da zakida socijalno najugroženije a da upravo njihovim novcem koji se sliva u budžet pomaže svoje visoke funkcionere.

Bonus video: