Vlada i DPS se ponovo spremili da građanima otimaju imovinu

Pripremljene izmjene zakona o eksproprijaciji kojima je omogućeno da se uđe u privatni posjed, a da žalba sudu ne odlaže izvršenje. EU prije tri godine upozorila na poštovanje Ustava i niza međunarodnih dokumenata
222 pregleda 33 komentar(a)
Vlada sjednica, Foto: Savo Prelević
Vlada sjednica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.07.2018. 17:29h

Demokratska partija socijalista (DPS) predala je u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji čija je suština da država može po hitnom postupku oduzeti privatnu imovinu i ući u njen posjed uz isplatu naknade za koju Vladina komisija odredi da je pravična. Ako vlasnik privatne imovine nije zadovoljan naknadom može se žaliti sudu, ali žalba ne odlaže rješenje da država uzme imovinu.

Postojeće zakonsko rješenje je da država ne može ulaziti u posjed privatne imovine ako je vlasnik sudu izjavio žalbu zbog naknade koja mu je namijenjena za tu imovinu. Novim predlogom Vlada pokušava, preko DPS-a, da progura istovjetno rješenje koje je pripremila 2015. godine, ali joj tada nije pošlo za rukom da prekrši Ustav i počne da uzima imovinu od građana, jer nije imala potrebnu većinu u parlamentu.

“Vijesti” iz više izvora saznaju da se ovo rješenje predlaže kako bi se građanima koji imaju imovinu na budućoj trasi autoputa po hitnom postupku uzela imovina, a ujedno na ovakav način se otvara mogućnost da se uzima i vrijedna zemlja na primorju.

Kada je 2015. godine Vlada u parlamentu pokušala da progura rješenje da se uzima imovina iako je vlasnik izjavio žalbu to je izazvalo velike osude u javnosti, protest građana sa primorja ispred parlamenta, a čak je i Delegacija EU u Crnoj Gori upozirila Vladu da pazi šta radi. Delegacija EK je ukazala Vladi da je prilikom predlaganja izmjena Zakona o eksproprijaciji dužna da poštuje međunarodne obaveze, uključujući i one koje proističu iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da uzme obzir relevantnu sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava.

“U EU, pitanje eksproprijacije je u nadležnosti država članica. Istovremeno, Delegacija podsjeća na važnost poštovanja postojećih ustavnih odredbi koje regulišu imovinska prava, kao i onih koje se tiču proceduralnih prava, sa ciljem očuvanja ravnoteže i proporcionalnosti između državnih interesa i prava pojedinaca. Crna Gora je takođe dužna da poštuje odgovarajuće međunarodne obaveze, uključujući između ostalog i one obaveze koje proističu iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju i iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i njenih protokola. Takođe bi trebalo uzeti u obzir relevantnu sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava,” poruka je EK izvršnoj vlasti 2015. godine.

Uz Delegaciju EU je i predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović rekao da predlog dira u Ustavom zagarantovano pravo građana na privatnu svojinu i da država treba biti oprezna po tom pitanju.

Tadašnje izmjene zakona bile su spakovane na zahtjev investitora Katar diara koji gradi turistički kompleks na Plavim horizonitima u Tivtu, a koji je opterećen brojni sudskim sporovima zbog neriješenih imovinski odnosa. O tome je i vođen razgovor između bivšeg ministra finansija Radoja Žugića i ministra finansija Katara Ali Shareef Al Emadi. Al Emadi je uputio pismo zahvalnosti Žugiću u posredovanju na rješenju spora kako ne bi odustali od tog projekta. Namjera je bila i da Vlada uzme imovinu u Buljaricama i izađe u susret kompaniji iz Katara CDCI (Construction Development Company) koja je htjela da gradi turistički kompleks.

Potezi Vlade iz 2015. godine natjerali su građane iz 11 crnogorskih opština da formiraju grupu “Naše ognjište” kako bi se zajednički borili da sačuvaju đedovinu. Predsjednik grupe Boško Čarmak juče je “Vijestima” kazao da se izmjene rade zbog problema sa petljom autoputa jer je Vlada ušla u postupak iz kojeg ne zna kako da izađe, pa vrši pritisak na vlasnike preko izmjena zakona.

“Ove izmjene se odnose na jedne korisnike eksproprijacije, a u budućnosti će se odnositi na sve građane i kompletnu teritoriju. Osim ekonomske isplativosti autoputa, sada se otvara i problem rušenja pravne sigurnosti tog projekta. U redu je podržavati velike investicione projekte, ali ne po cijenu narušavanja pravne sigurnosti i imovine pojedinca,” rekao je Čarmak.

On je kazao da je rano reći šta će grupa “Naše ognjište” da uradi zbog ovog predloga zakona, te da se ovo radi na netransparentan način. Dodaje da je za autoput pravni okvir Zakon o autoputu, a ne opšti zakon koji će se primjeniti i na ostale velike projekte.

Predsjednik države Milo Đukanović je sa pozicija premijera u parlamentu 2015. godine članove grupe “Naše ognjište” nazvao “reketašima koji investitore ucjenjuju visokim cijenama i time ometaju velike investicije”.

Hoće da brišu rješenja iz Zakona o vanparničnom postupku

Formalni predlagači novog zakona, iza kojih se krije Vlada, su grupa poslanika DPS -a Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Jovanka Laličić, Željko Aprcović i Nikola Rakočević, od kojih “Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju objašnjenje o njihovom predlogu.

DPS predlaže da se postupak eksproprijacije definiše kao hitan, da visinu pravične naknade utvrđuje petočlana komsija koja će imati tri člana koji su vještaci odgovarajuće struke, kao i da Vlada u roku od mjesec (sadašnje rješenje dva mjeseca) donosi odluku o utvrđivanju javnog interesa. Novina je da će se odluka Vlade objavljivati u Službenom listu.

Predlaže se da država može ući u posjed nepokretnosti i prije pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji (ali ne prije izvršnosti tog rješenja), ako je to neophodno zbog hitnosti realizacije postupka eksproprijacije ili sprječavanja nastupanja znatne štete. Žalba građana sudu na ovakvu odluku ne odlaže njeno izvršenje.

Predlaže se brisanje članova 53,54,55 i 56 iz postojećeg zakona kojima se definišu postupci koji slijede ako vlasnik nije zadovljan naknadom koja mu se dodjeljuje, a pokušavaju se izmjenama i suspendovati odredbe Zakona o vanparničnom postupku kojima se uređuje obrađivanje naknade.

Imovinska prava neće ništa značiti

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović ”Vijestima” je kazao da poslije propalog Vladinog pokušaja od prije tri godine, sada se dobija novi predlog pet poslanika koji preuzimaju veliko breme odgovornosti za predlaganje neustavnog zakona koji suspenduje ključne ustavne odredbe koje se odnose na nesporno pravo svojine.

“Članom 58 Ustava se jamči pravo svojine, osim ako to ne zahtijeva javni interes uz pravičnu nadoknadu u skladu sa zakonom i elementima sudske zaštite koji stoji na raspolaganju shodno sadašnjim zakonima. Pokušaj da se uzme imovina, a da se ne čeka ishod sudskog postupka po osnovu žalbe i da se suspenduju odredbe zakona o vanparničnom postupku je napad na osnovna svojinska prava i imovinu.Time se Crna Gora uvodi u novo područje gdje više niko, pa ni predlagači zakona, neće biti vlasnici sopstvene imovine. Da li je to za potrebe velikih projekata manje je važno od toga da će usvajanjem tih rješenja svako biti nesiguran u uživanju imovine i imovinska prava ništa neće značiti”, ocijenio je Damjanović.

Bonus video: