Na konkurs za urbanizaciju Sadina stiglo čak 18 radova

Glavni grad i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, raspisali krajem januara konkurs za 144 hektara
185 pregleda 2 komentar(a)
Sadine, Foto: Vesko Belojević
Sadine, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.06.2018. 17:44h

Na konkurs za odabir najboljeg idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja i Studije sa preporukama za način urbanizacije područja Sadina u Podgorici, stiglo je čak 18 radova.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, žiri treba da do kraja mjeseca završi svoj dio posla i najkvalitetnije rješenje proglasi pobjedničkim.

“Nakon ovog postupka biće organizovana izložba konkursnih radova, kada će svi zainteresovani imati priliku da se upoznaju sa konkursnim rješenjima za prostor Sadine”, navodi se iz Glavnog grada.

Glavni grad je, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, raspisao krajem januara ove godine međunarodni konkurs za prostor od 144 hektara.

Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje i Studija sa preporukama za način urbanizacije Sadina trebalo je bi biti odabrano 15. maja ove godine, ali je konkurs produžen zbog velikog interesovanja.

Prostor Sadina je okružen Bulevarom SKOJ-a, Ulicom dr Blaža Raičkovića, knjaza Danila, Rusa Radulovića i Radničkom ulicom.

Taj dio grada je ranije bio u privatnom vlasništvu, nakon čega su tim područjem gazdovale “13. jul - Plantaže”, a potom je izvršen postupak povraćaja zemljišta nekadašnjim vlasnicima.

Sadine su prema Generalnom urbanističkom planu Titograda iz 1990. godine, imale namjenu poljoprivrednog zemljišta, kao dio grada sa visokim potencijalom za razvoj te grane.

Važećim Prostorno-urbanističkim planom je izvršena prenamjena u građevinsko zemljište mješovite namjene.

Vlasnici imanja na Sadinama nekoliko puta su protestovali tražeći da se uradi urbanizacija za to područje, kako bi mogli da valorizuju svoju imovinu.

U tekstu konkursa je navedeno da Glavni grad posmatra urbani prostor kao “dragocjen lokalni i nacionalni resurs kojem mora biti posvećena posebna pažnja“, naročito kada se definišu neizgrađene urbane zone.

“Naša vizija Sadina zasniva se na principu održivosti budućeg prostora, od kojeg se očekuje da bude integralan dio urbanog tkiva Podgorice. Rješenje i Studija treba da prikažu Sadine kao re-urbanizovan, vitalan i sadržajan dio grada prema principima održivosti koja će omogućiti funkcionisanje ‘grada u gradu’“, ističe se u konkursu.

Bonus video: