Kolašin: Grad bez javnog prevoza

Kolašinski taksisti smatraju da je razlog što imaju posla, bez obzira na cijenu, nedostatak parking prostora, ali i nepostojanje organizovanog javnog prevoza
442 pregleda 0 komentar(a)
kolašin, Foto: Arhiva Vijesti
kolašin, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.08.2011. 17:48h

Sve su brojniji Kolašinci koji koriste taksi usluge, kako za gradske, tako i za vožnje do prigradskih naselja i sela, pa oko dvadesetak taksi vozača, bilo da su članovi udruženja ili rade samostalno, uglavnom ne sjede besposleni.

Razlog za to nije dobar standard stanovništva, a sigurno ni cijene taksi usluga, koje su u tom gradu veće ponekad, čak i dvostruko, nego u taksi udruženjima u Bijelom Polju, Beranama ili Podgorici.

Kolašinski taksisti smatraju da je razlog što imaju posla, bez obzira na cijenu, nedostatak parking prostora, ali i nepostojanje organizovanog javnog prevoza.

“Nedostatak parkinga je vjerovatno jedan od razloga što se ljudi odlučuju da nas angažuju, čak i kada idu u nabavku. Takođe, imamo mnogo posla vikendom, kada nas angažuju, uglavnom, mladi ljudi, ali sve više je i starijih sugrađana koji se voze taksijem. Cijene nijesmo mijenjali od 2008. godine” tvrde u “LUX taksiju”, čija su vozila 24 sata na raspolaganju.

Vozila tog udruženja ne moraju se dugo čekati i ne može im se osporiti dobra organizacija i profesionalnost, a u prilog im idu i nova, udobna vozila i iskusni vozači.

Njihove kolege koji rade samostalno, jer je do sada propalo nekoliko pokušaja da se organizuju u udruženje, imaju nešto drugačija iskustva, i tvrde da obim posla nije zadovoljavajući. Posla imaju, kako tvrde, samo u „špicu“ zimske i ljetnje turističke sezone. Njihova prednost su, ipak, stalne mušterije, ponekad i mogućnost vožnje na „veresiju“, ali i „sniženja“ kada je riječ o vožnji na duže relacije.

I taksisti znaju da su preskupi

Kolašinci naviknuti na cijene vožnje, koje nijesu mijenjane godinama, ne bune se, bez obzira na sve brojnije taksiste, bez obzira na to uključuju li taksimetar ili ne, ili da li su članovi udruženja ili ne. Međutim, kada se odluče na vožnju taksijem u nekom drugom crnogorskom gradu, postaju svjesni previsokih cijena tih usluga u svom gradu.

U kolašinskom “LUX taksiju” start košta 0,5 eura, a kilometar naplaćuju po 0,8 eura. Tako Kolašinci, ali i turisti, za vožnju taksijem, od pet kilometara plaćaju 4,5 eura. Podgoričane ista uslugu košta 1,6 eura, jer je, na primjer, cijena u “Alo taxiju” 0,40 eura po kilometru, dok se „strat“ ne naplaćuje.

U Bijelom Polju, prema informacijama koje smo dobili u Gradskom taksiju to bi koštalo 2,5, a za pet kilometara vožnje Beranci, na primjer izdvajaju prema cjenovniku “LIM taxija”, 2,84 eura.

Kolašinci koji za vožnju do Podgorice ili Bijelog Polja angažuju sugrađanina taksistu platiće, prema cijenovniku “LUX taxija”, 50, odnosno 35 eura, ali ukoliko se u povratku odluče za usluge tamošnjih taksista proći će znatno jeftinije.

Cijena vožnje po kilometru kod većine podgoričkih taksi udruženja je ista bez obzira na relaciju, oko 0,4 eura. Tako „tura“ do Kolašina košta oko 30 eura. Prema prosječnim cijenama bjelopoljski taksisti vožnju od tog grada do Kolašina naplaćuju najviše 25 eura.

Taksijem i u planine

Pogodnosti korišćenja taksija u Kolašinu, ipak, postoje.

Od prije nekoliko godina turisti mogu koristiti usluge nekoliko taksi vozača, koji terenskim vozilima obilaze planinski dio kolašinske opštine, nekad i vrlo lošim putevima.

Takve ture, koje su svojevrsna avantura, naplaćuju se po dogovoru i turisti, obično mnogo „dubljeg“ džepa od Kolašinaca, ne propuštaju priliku da pohvale profesionalnost vozača i pogodnosti vožnje terenskim vozilima “LUX taxija”, ali i još nekoliko taksista čija vozila zadovoljavaju probirljive strane goste.

Prema riječima nekih stranih turista cijene taksi usluga u Kolašinu su „vrlo niske“, pa vozači dobiju i visoke napojnice.

Bonus video: