"Na Žabljaku je upola manje turista"

Oni su saglasni sa saopštenim pokazateljima lokalne Turističke organizacije, da je april ove godine bio bolji nego lani koji je bio izuzetno kišan, čak i sa sniježnim padavinama, ali smatraju da razlog nije drastično uvećanje gostiju zbog ponude ili organizovanih grupa, već su vremenski uslovi bili povoljni, "pa smo tako krajem aprila imali sunčano vrijeme i temperature do 20 stepeni, što je posjetiocima omogućilo da produže boravak"
2259 pregleda 1 komentar(a)
Saobraćajne gužve na putu ka jezeru, Foto: Obrad Pješivac
Saobraćajne gužve na putu ka jezeru, Foto: Obrad Pješivac

Povodom teksta u nedjeljnom izdanju "Turista na Žabljaku više nego lani, uprkos kišnom proljeću", reagovalo je NVU "Turističko udruženje Žabljak".

Oni su saglasni sa saopštenim pokazateljima lokalne Turističke organizacije, da je april ove godine bio bolji nego lani koji je bio izuzetno kišan, čak i sa sniježnim padavinama, ali smatraju da razlog nije drastično uvećanje gostiju zbog ponude ili organizovanih grupa, već su vremenski uslovi bili povoljni, "pa smo tako krajem aprila imali sunčano vrijeme i temperature do 20 stepeni, što je posjetiocima omogućilo da produže boravak".

"Kako TO bez obzira na realno stanje u gradu prethodnih 15 godina uvijek bilježi uvećanje broja noćenja, dalo bi se zaključiti da ugostitelji Žabljaka posluju više nego odlično i da im ljetnja sezona traje šest a zimska makar četiri mjeseca. Realno stanje je potpuno drugačije. Nijesmo upućeni kakvu metodologiju koristi TO Žabljak kako bi izračunali broj noćenja-posjeta, ali kako naše Udruženje broji preko 65 odsto svih privrednih subjekata na Žabljaku, iz ovog sektora informacije su potpuno oprečne. Ko god je posjetio Žabljak u maju vidio je da, osim izletničkih autobusa, skoro pa i nije bilo gostiju. Maja ove godine naši članovi su zabilježili pad noćenja i prometa od 30 do 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Uglavnom zbog velikog broja otkazanih rezervacija zbog nepovoljnih vremenskih prilika, izuzetno kišnog i hladnog vremena", navodi se u reagovanju uz napomenu da čak i u junu ove godine postoji osjetan pad prometa u restoranima i broju noćenja u odnosu na jun prošle godine.

Žabljački ugostitelji smatraju da je padu prometa i broja posjeta doprinio i nedostatak aktivnosti i sadržaja u zatvorenom prostoru poput spa centara, bazena, kuglana, igraonica za djecu, stijena za vještačko penjanje u salama i ostalo.

"Neadekvatno održavanje putne infrastrukture na regionalnom Žabljak - Plužine preko prevoja Sedlo, dovelo je do brojnih problema u turističkoj privredi. Kako nije postojala adekvatna signalizacija da put nije prohodan kako iz pravca Plužina tako ni iz pravca Žabljaka, brojni gosti bi stigli nadomak Žabljaka, a onda zbog smetova morali bi se vraćati okolo preko Jasenovog polja, na taj način u smještaje bi često dolazili poslije ponoći. Kako ovaj put nije bio prohodan, tako ni turistička ponuda u vidu džip tura, kao ni rafting na Šćepan polju nijesu bii mogući, sto je bitno suzilo ponudu grada. Turističko udruženje poslalo je brojne dopise, urgencije i molbe nadležnim organima da se ovaj regionalni put pročisti još u aprilu, ali smo naišli na nerazumijevanje i na taj način privreda je trpjela ozbiljne gubitke", kaže se u reagovanju.

Navodi se da “ono što definitivno stvara pogrešnu sliku posjećenosti i gužve su brojni izletnički autobusi iz Kotora-Budve-Dubrovnika, koji stvaraju brojne probleme, kako za građane i turiste tako i za ugostitelje”.

"Žabljačka privreda od izletnčkog turzima nema nikakav benefite pošto se ovi posjetioci zadržavaju samo na Crnom jezeru i mostu na Tari gdje se stvaraju velike gužve i zagušenja u saobraćaju, a zbog velikih gužvi turisti koji noće u Žabljaku i doprinose privredi ne mogu na pravi način uživati u ljepoti Durmitora", navodi se u saopštenju.

Bonus video: