Djeca moraju da pješače do škola

Potpredsjednik Opštine Berane pozvao ministra prosvjete da riješi problem prevoza učenika iz mjesnih centara Lubnice i Štitari
3011 pregleda 0 komentar(a)
Razmišljaju da djeci plaćaju stanovanje u gradu: Lubnice, Foto: Tufik Softić
Razmišljaju da djeci plaćaju stanovanje u gradu: Lubnice, Foto: Tufik Softić

Potpredsjednik Opštine Berane Marko Lalević zatražio je od ministra prosvjete Damira Šehovića da podnese ostavku, “ako nije u stanju da djeci na sjeveru države obezbijedi prevoz do škole” i kao drastičan primjer naveo slučaj đaka prvaka i osnovaca koji pohađaju osnovne škole u beranskim mjesnim centrima Lubnice i Štitari.

“Oni su u ponedjeljak, kao i ovih dana, morali pješice ili kolima roditelja da krenu na prve časove, jer su privatni prevoznici koji su do prije mjesec dana redovno prevozili putnike na toj relaciji Štitare - Bubanje zbog ekonomske neisplativosti obavijestili Savjet MZ Bubanje i Štitare o finansijskoj neisplativosti i prestanku prevoza na tim relacijama, odnosno gubicima koje imaju zbog smanjenog broja putnika”, rekao je Lalević.

Prema njegovim riječima, savjeti mjesnih zajednica Bubanje i Štitare su na zajedničkom sastanku održanom 26. avgusta razmatrali obavještenje prevoznika DOO “Božović” o odustajanje prevoza putnika i djece na relaciji Berane-Bubanje-Berane i donijeli zaključke da će obustava prevoza direktno ugroziti odvijanje nastave u Osnovnoj školi u Štitarima i područnim jedinicama Krlje i Crvljevine, a istovremeno se upoznali sa činjenicom da je zbog problema sa nastavom koja se do sada organizovala u privatnoj kući, zbog dotrajalosti školskog objekta, u ovoj školskoj godini ukinuto područno odeljenje u Rujištima.

“U ovim okolnostima stanovnici ovih mjesnih zajednica su došli u situaciju da 28 djece koja pohađaju osnovnu školu u Štitarima, kao i 12 djece koja putuju u srednje škole u Beranama nemaju izbora i biće prinuđeni da se odsele i smještaj potraže u gradu, kako bi njihova djeca nesmetano i uredno mogla da pohađaju nastavu u gradskim osnovnim i srednjim školama”, kazao je Lalević.

On je objasnio da je Opština upoznata sa problemom i kazao da će uraditi sve u skladu sa mogućnostima da pokuša da riješi ovu situaciju.

“Ali očekujemo i da će se Ministarstvo prosvjete hitno uključiti u rješavanje ovog problema. Poznato je da Opština iz budžetskih sredstava svake godine kupuje udžbenike za sve osnovce od prvog do devetog razreda na teritoriji opštine Berane u iznosu od 120 hiljada eura. Savjeti MZ Štitare i MZ Bubanje su poslali zahtjev za rješavanje ovog urgentnog problema ministru prosvjete i direktoru osnovne škole u Štitarima na hitno razmatranje još prije sedam dana i do danas nije bilo nikakvog odgovora, pa su prvaci i ostali osnovci pješke krenuli na časove u ovoj školskoj godini”, kazao je Lalević.

On tvrdi da je ministar Šehović u intervjuu od prije nekoliko dana najavio ogromna ulaganja u obrazovnu infrastrukturu u iznosu od pedeset miliona eura.

“Opet Vlada i ministar dolaze u poziciju sindroma neprepoznavanja hijerahije akutnih problema, tako da i dalje prioritet daju objektima u odnosu na ljude, u ovom slučaju djecu i učenike”, rekao je Lalević.

On je objasnio da će uzalud biti ulaganja u zidove škole: “Ako se 28 osnovaca zbog nemogućnosti redovnog pogađanja časova, zbog nemanja prevoza, premjesti zajedno sa svojim porodicama u neku drugu gradsku osnovnu školu”.

“Škole bez učenika nisu škole. Ostaće samo zidovi, pri tome će se rijetke seoske mjesne zajednice dodatno raseliti i vladina strategija razvoja sela i sjevera Crne Gore će nažalost svih nas doživeti fijasko na šta smo već upozoravali. Stoga apelujemo na ministra Šehovića da se uključi u hitno rješavanje ovog problema, ili ako od 50 miliona eura ne može da se odvolji 0,02 odsto sredstava za prevoz učenika, i zatvori još jedna osnovna škola neka odmah danas podnese ostavku”, rekao je Lalević.

Bonus video: