Na Sajmu u Nikšiću biće preko 250 izlagača

1001 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić
Sa pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić

Učešće na šestom Novogodišnjom sajmu lokalnih proizvoda, koji će se održati od 20. do 22. decembra u dvorani Sportskog centra u Nikšiću, prijavilo je preko 250 izlagača, saopšteno je na konferenciji za novinare. Prema riječima Svetozara Bajovića reputacija, kvalitet i sve veća brojnost izlagača, bili su ključni faktori da se Sajam umjesto u holu, gdje je prethodnih pet godina održan, ovoga puta organizuje u sportskoj dvorani, na prostoru od oko 1.500 metara kvadratnih.

“Na ovaj način ovoj svojevrsnoj i, rekao bih, jedinstvenoj prirodno-turističkoj manifestaciji dajemo novi pečat i kvalitet”, kazao je Bajović uz uvjerenje da će za nekoliko godina i sportska dvorana biti tijesna za sve one koji budu željeli da učestvuju na Sajmu

Prema njegovim riječima misija Sajma je uspjela – postail su prepoznatljiv događaj koji na jednom mjestu okuplja poljoprivredne proizvođače iz Nikšića i Crne Gore.

“Uspjeli smo da afirmišemo značaj poljoprivredne proizvodnje, a ono što je posebno važno je da smo motivisali sugrađane da se bave proizvodnjom rukotvorina, suvenira, umjetnina i na neki način pokrenu sopstvene biznise”, istakao je Bajović.

Kazao je da će Sajam i ove godine imati humanitarni karakter i da će 20 najugroženijih porodica dobiti pakete hrane.

Izvršni direktor IPC “Tehnopolis”, Ratko Bataković, istakao je da je Sajam ispunio dva glavna cilja zacrtana na početku – pomoć farmerima i jačanje standarda ruralnog stanovništva, kao i očuvanje identiteta.

“Svi se borimo da zadržimo ljude u ruralnim područjima. Imamo situaciju da svi gradovi liče jedni na druge, da veliki gradovi imaju šoping molove, brendove, a ono što čini identitet jeste selo i to baš kroz ove proizvode, običaje, način života”, istakao je Bataković.

Ove godine umjesto grada patnera imaće strateškog partnera, Nacionalnu turističku organizaciju, kojoj će nikšićki Sajam biti polazna tačka promocije brenda “Dobro, bolje, najbolje”.

“Ovaj Sajam je kruna svih manifestacija koje se dešavaju tokom godine u našem gradu. Ovo je specifična manifestacija kojom se promovišu mali proizvođači poljoprivrednih proizvoda, proizvođači rukotvorina, umjetnina i suvenira“, kazao je direktor lokalne Turističke organizacije, Boris Muratović i dodao da je veliki broj posjetilaca dobar podstrek razvoju turizma.

Sva tri dana Sajma biće bogat zabavni program, a najmlađi će imati priliku da se druže sa Djeda Mrazom, mađioničarom, raznim zabavljačima.

Učešće izlagača na Sajmu, koji je prošle godine imao oko 15 hiljada posjetilaca, je besplatno. Organizator je Opština Nikšić, uz podršku IPC “Tehnopolis”, Turističke organizacije Nikšić, Sportskog centra Nikšić i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

Bonus video: