Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori su do sada od koronavirusa umrle dvije osobe, a 239 ih je oboljelo od koronavirusa.
7767 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Nikšića, Foto: Luka Zeković
Detalj iz Nikšića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2020. 22:07h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. U Crnoj Gori su do sada od koronavirusa umrle dvije osobe, a 239 ih je oboljelo od koronavirusa.

Sjutra će u Crnu Goru, nakon nedavnog telefonskog razgovora predsjednika Mila Đukanovića sa predsjednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom, stići kontingent medicinske pomoći, donacija turskog predsjednika, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

"Radi se o 50.000 medicinskih maski, 1.000 zaštitnih odijela i 1.000 testova", saopšteno je iz kabineta predsjednika Sjutra će u Crnu Goru, nakon nedavnog telefonskog razgovora predsjednika Mila Đukanovića sa predsjednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom, stići kontingent medicinske pomoći, donacija turskog predsjednika, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.
Vijesti.me | Sourcefabric

Podgorička policija je danas, zbog kršenja mjere kućne samoizolacije, u karantin sprovela Lj.M. (59) i protiv nje je podnijeta krivična prijava.

"Lj.M. je napustila adresu predviđenu za kućnu samoizolaciju te na taj način prekršila ovu privremenu mjeru", saopšteno je iz policije Podgorička policija je danas, zbog kršenja mjere kućne samoizolacije, u karantin sprovela Lj.M. (59) i protiv nje je podnijeta krivična prijava. "Lj.M. je napustila adresu predviđenu za kućnu samoizolaciju te na taj način prekršila ovu privremenu mjeru.
Vijesti.me | Sourcefabric

Osmorica Podgoričana uhapšenih minulog vikenda na Kučkim koritima poslata su iza spuških rešetaka, zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Milica Mandić, saopštila je danas da je prije podnošenja optužnog predloga dežurni tužilac saslušao osmoricu Podgoričana Osmorica Podgoričana uhapšenih minulog vikenda na Kučkim koritima poslata su iza spuških rešetaka, zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.
Vijesti.me | Sourcefabric

Vlada Crne Gore objavile je preporuke za vlasnike kućnih ljubimaca, koje je pripremila Svetlana Manojlović, predstavnica NVO sektora u Savjetu za zaštitu životinja i predsjednica Društva za zaštitu životinja Podgorice.

"Vaši kućni ljubimci su srećni što ste doma - budite odgovoran vlasnik i u vrijeme epidemije Kovida-19", saopšteno je na Tviter nalogu Vlade Vlada Crne Gore objavile je preporuke za vlasnike kućnih ljubimaca, koje je pripremila Svetlana Manojlović, predstavnica NVO sektora u Savjetu za zaštitu životinja i predsjednica Društva za zaštitu životinja Podgorice.
Vijesti.me | Sourcefabric

Uprkos svim zabranama uvedenim zbog širenja koronavirusa - život nije stao, zato moramo održati dnevnu rutinu. U centru kampanje mora da bude odgovornost, ne panika, represija i strah i ne treba pričati o smrti i podacima o broju umrlih, već o načinu širenja, jer jedno je parališuće, a drugo podsticajno.

To su samo neke od preporuka doktora Aleksandra Misojčića, psihijatra i psihoterapeuta iz specijalističke psihijatrijske ordinacije “Reč” iz Beograda, konstatujući da je pritisak izolacije - ogroman.

Uprkos svim zabranama uvedenim zbog širenja koronavirusa - život nije stao, zato moramo održati dnevnu rutinu. U centru kampanje mora da bude odgovornost, ne panika, represija i strah i ne treba pričati o smrti i podacima o broju umrlih, već o načinu širenja, jer jedno je parališuće, a drugo podsticajno.
Vijesti.me | Sourcefabric

Od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45 sati analizirano je 79 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna na novi koronavirus, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

U Crnoj Gori je od početka dešavanja, od Kovida-19 oboljela 241 osoba Od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45 sati analizirano je 79 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna na novi koronavirus, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Novooboljeli su iz Podgorice i Tuzi.
Vijesti.me | Sourcefabric

Crna Gora je do sada uspjela da se izbori da ne bude naglog broja oboljelih od koronavirusa, ali to ne treba da nas vara, jer slijedi vrlo težak period, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje, prof. dr Boban Mugoša.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Branko Čavor, pohvalio napore svih djelova sistema koji, kako je kazao, rade danonoćno kako bi efekti virusa CoVID-19 bili što manji po živote i zdravlje građana.

Vlada i NKT su pravovremenim, odlučnim i sadržajnim reagovanjem i mjerama dali puni doprinos borbi protiv novog koronavirusa, ističe predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Branko Čavor, pohvalio napore svih djelova sistema koji, kako je kazao, rade danonoćno kako bi efekti virusa CoVID-19 bili što manji po živote i zdravlje građana.
Vijesti.me | Sourcefabric
Na liječenju 19 osoba
Tri pacijenta na respiratoru, saopšteno iz KCCG U Kliničkom centru Crne Gore 19 pacijenata se liječi od infekcije koronavirusom. Direktor KCCG dr Jevto Eraković, zakao je da su tri pacijenta na respiratoru. "Juče smo otpustili tri pacijenta koji više nijesu zaraženi koronavirusom. Očekujemo da do kraja nedjelje otpustimo još 5 pacijenata", rekao je on.
Vijesti.me | Sourcefabric
Preostala roba biće uskoro isporučena.
"Na skladištu na aerodromu u Pekingu su ostale 392 kutije u kojima je: 332.000 hirurških maski, 153.330 maski tipa N95, 1.850 zaštitnih odjela i 2 000 zaštitnih naočara", saopšteno iz Vlade Sva medicinska oprema koju je Crna Gora kupila za zaštitu zdravlja i života građana u posjedu je naše zemlje i njen veći dio je isporučen.
Vijesti.me | Sourcefabric
Apeluju na solidarnost
Navode da su im se u prethodnim danima javljali građani kojima ovih dana stižu odluke sudova i javnih izvršitelja o prinudnoj naplati Iz Građanskog pokreta URA apelovali su danas da za vrijeme pandemije koronavirusa sve prinudne naplate, javna izvršenja zbog zaostalog dugovanja privredni subjekti i državni aparat moraju stopirati kako bi se pokazala solidarnost prema građanima koji su svi na direktan ili indirektan način ekonomski ranjivi zbog novonastale situacije.
Vijesti.me | Sourcefabric
Predlog i obustava sudskih postupaka, plaćanja računa za javnu rasvjetu...
Apeluju na nadležne da pomognu
Olakšati poslovanje
"Unija i reprezentativne sindikatlne organizacije nisu zastupljene u radnoj grupi koja je nedavno formirana i koja će se baviti kreiranjem novog seta ekonomskih mjera, što nas je začudilo, jer smo socijalni partneri", rekla je Zvezdana Oluić iz Unije poslodavaca Zvezdana Oluić iz Unije poslodavaca gostujući u "Bojama jutra" kazala je da poslodavci i njihovi zaposleni ne smiju ponijeti teret krize koji je izazvao koronavirus.
Vijesti.me | Sourcefabric
Savjet roditeljima
"Mala djeca postaju agresivna ukoliko su predugo zatvorena, jer energiju izbacuju hodanjem", kaže jedan od najvećih stručnjaka u regionu kada je u pitanju rani razvoj dječje inteligencije ažurirano Dr Ranko Rajović, jedan od najvećih stručnjaka u regionu kada je u pitanju rani razvoj dječje inteligencije gostujući u Bojama jutra dao je savjete roditeljima kako da kvalitetno ispune vrijeme sa djecom.
Vijesti.me | Sourcefabric
Međunarodno priznati virolog za Boje jutra
"Da se virus okarakteriše potrebne su godine. Držanje stanovništva u izolaciji nosiće posledice ali to je nužno zlo jer smo morali spasiti što više ljudi od smrtnog ishoda" ažurirano Dr Ana Gligić, međunarodno priznati virusolog, govorila je za "Boje jutra" o svojim iskustvima sa virusima, kako se zaštiti i zašto je teško naći lijek za koronavirus.
Vijesti.me | Sourcefabric
Opštinski tim za zaštitu i spašavanje donio odluku o promjeni radnog vremena jedinice za trijažu, tako da će dnevnu smjenu raditi u Domu zdravlja ove opštine, a noćnu u JU Dnevnom centru "Tis".
"Nakon konsultacija sa menadžmentom Bolnice i Doma zdravlja, Opštinski tim za zaštitu i spašavanje donio je odluku o promjeni radnog vremena jedinice za trijažu. Zbog lakših procedura prilikom odlaska kod izabranog ljekara, jedinica za trijažu će, od danas, raditi po sledećem rasporedu: Od 08 do 21 časova Dom zdravlja (Jedinica za trijažu), a od d 21 do 08 časova Dnevni centar "Tisa" (Jedinica za trijažu)", navodi se u saopštenju Opštine Bijelo Polje.
Oboljelima posalo poruku ohrabrenja
"Iako se svakodnevno borimo da obuzdamo epidemiju, misli svih nas i posvećenost ljekara i zdravstvenih radnika, uz vas su svakog trenutka" Oboljelima od koronavirusa, među kojima je i 37 djece šaljem poruku ohrabrenja uz želju za brz oporavak. To je na Twitter nalogu napisao premijer Duško Marković.
Vijesti.me | Sourcefabric
Analizirana 104 uzorka
Novooboljeli su iz Podgorice (3), Nikšića (2) i Bara (1). Svi su kontakti ranije potvrđenih slučajeva Koronavirus potvrđen je kod još šest osoba. "Od jučerašnjeg presjeka pa jutros do 8:30 časova analizirano je 104 uzoraka od kojih je 6 bilo pozitivno na novi koronavirus. Novooboljeli su iz Podgorice (3), Nikšića (2) i Bara (1).
Vijesti.me | Sourcefabric
Svjesni opasnosti koronavirusa
Petnjičani su se našli u problemu nakon što je naložena zabrana kretanja između gradova, jer ni nakon šest godina od obnavljanja statusa opštine Petnjica i dalje nema bolnicu, dom zdravlja, službu hitne pomoći, benzinsku pumpu pa čak ni kiosk za novine
Vijesti.me | Sourcefabric
Kolumna glavnog i odgovornog urednika "Vijesti", Srdana Kosovića.
Ovo neće kratko trajati. Odluke koje se donesu sada će imati dugoročni efekat. Mi se već sada privikavamo na novu stvarnost. I zato nijanse jesu bitne i prava građana jesu bitna, iako se radi o borbi za ljudske živote Pozicija očiju na našim glavama omogućavam nam da spoznamo dubinu stvari u prostoru i predstavlja jednu od ključnih evolutivnih prednosti čovjeka.
Vijesti.me | Sourcefabric
Pojedini domovi zdravlja zatvoreni
Iz FZO pojasnili da su ustanove zbog velikog opterećenja na zdravstvene radnike i sistem u cjelini primorane na stalne izmjene u dijelu organizacije rada Pacijenti iz Podgorice, čiji su domovi zdravlja zatvoreni, tokom prošle sedmice nijesu mogli da naruče terapiju preko interneta, a pojedini nisu mogli dobiti savjet ili izabranog doktora na dostupne brojeve telefona tih ustanova.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: