Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo sedam osoba, a 321 je inficirana
2357 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Savo Prelević
Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.04.2020. 21:58h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo sedam osoba, a 321 je inficirana.

U proteklom periodu, kroz kovid centar u Tološima Doma zdravlja Podgorica prošlo je oko 470 pacijenata.

U proteklom periodu, kroz kovid centar u Tološima Doma zdravlja Podgorica, prošlo je oko 470 pacijenata, a najveći broj onih koji su bili pozitivni na koronavirus imali su blagu do srednje tešku kliničku sliku i liječeni su u kućnim uslovima.
Vijesti.me | Sourcefabric
Pojačana kontrola saobraćaja
Policija kontrolisala 1.033 osobe koje su posjedovale potvrdu o izuzeću od zabrane u međugradskom saobraćaju Kako je evidentno da se od strane vozača koji upravljaju vozilima u međugradskom saobraćaju i dalje koristi veliki broj potvrda o izuzeću od zabrane međugradskog saobraćaja, a koje su vozačima i drugim licima izdala pravna lica, u cilju kontrole i provjere vjerodostojnosti i validnosti izdatih potvrda, službenici saobraćajne policije su 25.
Vijesti.me | Sourcefabric

Socijaldemoratska partija (SDP) je predložila da za dvije najugroženije kategorije stanovništva, nezaposlene i penzionere, Vlada kreira snažniji paket pomoći.

Poslanik SDP Raško Konjević je saopštio da se predloženim amandmanom na bolji način obezbjeđuje pomoć države Socijaldemoratska partija (SDP) je predložila da za dvije najugroženije kategorije stanovništva, nezaposlene i penzionere, Vlada kreira snažniji paket pomoći. Kako je saopšteno iz te partije, jednokratna pomoć odnosila bi se na oko 35 hiljada nezaposlenih i na oko 65 hiljada penzionera.
Vijesti.me | Sourcefabric

Više od hiljadu državljana Evropske unije, koji su se u trenutku izbijanja epidemije koronavirusa zatekli u Crnoj Gori, vratilo se u svoje zemlje, zahvaljujući predanoj saradnji Vlade Crne Gore i ambasada zemalja članica, koju je koordinisala Delegacija EU u Crnoj Gori, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Od 17. marta do danas organizovano je više od 20 letova i koordiniran je putni prevoz, kojima su se građani EU vratili svojim kućama Više od hiljadu državljana Evropske unije, koji su se u trenutku izbijanja epidemije koronavirusa zatekli u Crnoj Gori, vratilo se u svoje zemlje, zahvaljujući predanoj saradnji Vlade Crne Gore i ambasada zemalja članica, koju je koordinisala Delegacija EU u Crnoj Gori, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova i Delegacije EU u Crnoj Gori.
Vijesti.me | Sourcefabric
Policija je tokom prethodnog dana podnijela krivične prijave protiv 28 osoba koje su kršile mjere o sprječavanju širenja koronavirusa, navodi se na tviter nalogu Uprave policije.

Doktorica Nela Eraković, ispred Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore je za Boje jutra govorila o nedostatku zaliha i dobrovoljnom davalaštvu krvi.

„Uglavnom je potrebno oko 60 jedinica krvi na dnevnom nivou, a trenutno nedostaje svih jedinica krvi, i to najviše Rh negativne krvne grupe, nulte, A i B krvne grupe", dodaje Eraković. ažurirano Doktorica Nela Eraković, ispred Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore je za Boje jutra govorila o nedostatku zaliha i dobrovoljnom davalaštvu krvi.
Vijesti.me | Sourcefabric
"Žrtve nisu same"
Kako objašnjavaju, cilj kampanje, koju je podržala Britanska amabasada u Podgorici, jeste ukazati žrtvama da nijesu same te da mogu dobiti pomoć i zaštititi sebe i druge članove porodice od nasilja Kao dio nacionalne kampanje #OstaniDoma, pokrenute u cilju prevencije širenja koronavirusa u Crnoj Gori, podsjećamo da su Ministarstvo unutrašnjih
Vijesti.me | Sourcefabric

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, posjetiće danas Nikšić sa predsjednikom NKT za zarazne bolesti Milutinom Simovićem, gdje će se upoznati sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u tom gradu.

Zdravstvenu situaciju u najvećoj crnogorskoj opštini predstaviće direktori Opšte Bolnice Nikšić, Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku i Doma zdravlja Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, posjetiće danas Nikšić sa predsjednikom NKT za zarazne bolesti Milutinom Simovićem, gdje će se upoznati sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u tom gradu.
Vijesti.me | Sourcefabric

Koliko bi plaže mogle biti rizične za širenje koronavirusa, mogu li se virusi širiti i prenositi u morskoj vodi i da li uopšte možemo računati na održavanje ljetnjih turističkih manifestacija, ali i o ublažavanju mjera donesenih uslijed pandemije koronavirusa, za Boje jutra je govorila prof. dr Sajma Krkić-Dautović, stručnjak u oblasti infektologije, koja je i članica Naučnog tijela Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje COVID-a 19.

Otvaranje škola, kafića i drugih mjesta okupljanja treba ostaviti za kraj, kazala je Krkić Dautović ažurirano Koliko bi plaže mogle biti rizične za širenje koronavirusa, mogu li se virusi širiti i prenositi u morskoj vodi i da li uopšte možemo računati na održavanje ljetnjih turističkih manifestacija, ali i o ublažavanju mjera donesenih uslijed pandemije koronavirusa, za Boje jutra je govorila prof.
Vijesti.me | Sourcefabric

Koliki je procenat populacije stekao imunitet tokom trajanja epidemije virusa korona i u kojoj mjeri se zemlja može osloniti na taj faktor, kao i šta smatra Svjetska zdravstvene organizacija povodom ublažavanja mjera zaštite od širenja epidemije, za Boje jutra je govorila Mina Brajović, direktorica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.

Vlada odbija da odgovori da li među zaposlenima u ministarstvima ima oboljelih od koronavirusa, pozivajući se na tajnost podataka.

Vlada odbija da odgovori da li među zaposlenima u ministarstvima ima oboljelih od koronavirusa, pozivajući se na tajnost podataka. Šef Vladinog biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac tvrdi da su to tajni podaci, iako "Vijesti" nijesu tražile imena eventualno oboljelih, već, ukoliko ih ima, broj inficiranih.
Vijesti.me | Sourcefabric

Od jučerašnjeg presjeka stanja pa jutros do 8:30, laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 97 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije novim koronavirusom.

Do sada je u Crnoj Gori registrovan 321 slučaj zaraze novim koronavirusom Od jučerašnjeg presjeka stanja pa jutros do 8:30, laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 97 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije novim koronavirusom. Do sada je u Crnoj Gori registrovan 321 slučaj zaraze novim koronavirusom.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: