Savjet RTCG: Zgranuti smo emitovanjem numere autora prepoznatog po fašizmu

Iz Savjeta RTCG kazali su da je emitovanje numera takvih autora samo po sebi skandalozno, a posebno na Dan pobjede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope koja i razvija ideju slobode
16086 pregleda 47 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2020. 21:47h

Odgovornost za emitovanje numere hrvatskog muzičara Marka Perkovića u Jutarnjem programu Radio Televizije Crne Gore (RTCG) mora biti utvrđena, jer je riječ o propustu koji ne smije biti okarakterisan kao bezazlen, kazali su iz Savjeta RTCG.

Danas je, na Dan pobjede nad fašizmom, u Jutarnjem programu TVCG emitovan spot kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je poznat po korišćenju ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na svojim koncertima i u jednom od najvećih hitova.

“Savjet RTCG je zgranut činjenicom da je u Jutarnjem programu TVCG emitovana numera autora prepoznatog po fašističkim izjavama, pjesmama i ponašanju”, navodi se u reagovanju.

Iz Savjeta RTCG kazali su da su odmah nakon tog saznanja imali internu komunikaciju i zatražili odgovore uredništva i menadžmenta.

“Savjet smatra da se odgovornost može i mora utvrditi, jer je riječ o propustu koji ne smije biti okarakterisan kao bezazlen”, navodi se u reagovanju.

Iz Savjeta RTCG kazali su da je emitovanje numera takvih autora samo po sebi skandalozno, a posebno na Dan pobjede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope koja i razvija ideju slobode.

“Javni servis mora da baštini antifašističko nasljeđe na koje Crna Gora može i mora biti ponosna”, rekli su iz Savjeta.

Kako su naveli, promovisanje autora koji pripadaju, ili podržavaju bilo koji oblik i formu fašizma je apsolutno neprihvatljivo i za svaku osudu.

“Svi članovi Savjeta su zaista bili iznenađeni izborom muzike. Savjet smatra da se dan morao započeti numerom koja baštini i promoviše antifašizam i borbu za slobodu crnogorskog i ostalih naroda”, navodi se u reagovanju.

Iz Savjeta su dodali da vjeruju da postoji sasvim dovoljan broj pjesama, adekvatnih prilici, brojnih renomiranih crnogorskih kantautora i izvođača i upravo su one morale da budu primarni izbor.

Kolegijum TVCG je ranije saopštio da je Tompsonova numera emitovana greškom, te da tekst pjesme nije problematičan.

Urednica Jutarnjeg programa TVCG, Marija Razić, uputila je izvinjenje cijeloj crnogorskoj javnosti zbog emitovanja numere Tompsona.

Bonus video: