GA: Rakočevićeva izjava krši princip podjele vlasti i pokazuje nepoštovanje sudske instance

„To što je ova izjava data ne samo u lično, već i u ime vladajuće partije, od šefa poslaničkog kluba, koji pri tome najavljuje i izmjenu legislativnog okvira, daje joj posebnu težinu imajući u vidu ulogu parlamenta u demokratskim društvima“, upozorili su iz GA

2236 pregleda 2 komentar(a)
Rakočević, Foto: Boris Pejović
Rakočević, Foto: Boris Pejović

Građanska alijansa (GA) ocijenila je neprimjerenim i problematičnim komentar šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Nikole Rakočevića na odluku podgoričkog Osnovnog suda o skrnavljenju spomenika na Ravnom lazu.

Rakočević je kazao da je odluka Suda da se osumnjičeni za skrnavljenje spomenika u Piperima brani sa slobode nedopustiva.

Iz GA su kazali da osuđuju komentar Rakočevića, a posebno ih, kako su naveli, raduje da je strukovno Udruženje sudija odmah reagovalo i zaštitilo dignitet profesije.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je ta neprimjerena izjava problematična iz više razloga.

„Prvo, krši osnovni princip podjele vlasti i pokazuje nepoštovanje sudske instance, a posebna težina ovog čina je u tome što dolazi u osjetljivom trenutku integrativnog procesa u kome Crna Gora mora da dokaže napredak u vladavini prava“, kaže se u saopštenju GA.

Sa druge strane, kako se navodi, zanemaruje se činjenica da je istražni sudija u jasnom i preciznom obrazloženju ukazao na propuste u zahtjevu tužioca za određivanje pritvora, pozivajući se i na primjere iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

„Pa je bilo za očekivati da se poslanik upozna sa tim i pohvali ovako profesionalno obrazloženu odluku, a pri tome opet se olako prelazi preko propusta u radu tužilaštva koje ne snosi posljedice zbog toga“, kazali su iz GA.

Prema njihovim riječima, predizborne poruke i ozbiljnost čina koji se goni, ne mogu biti izgovor za grubo miješanje jedne grane vlasti u drugu, „niti zaboraviti na činjenicu da je u pitanju još uvijek dijete kojem treba pomoć, a ne javni linč“

„To što je ova izjava data ne samo u lično, već i u ime vladajuće partije, od šefa poslaničkog kluba, koji pri tome najavljuje i izmjenu legislativnog okvira, daje joj posebnu težinu imajući u vidu ulogu parlamenta u demokratskim društvima“, upozorili su iz GA.

Kako su naveli, pravo osumnjičenog na prezumpciju nevinosti jedan je od ključnih uslova za pravičan krivični postupak, i neprihvatljivo je njegovo otvoreno kršenje.

Iz GA su naglasili da taj član nedvosmisleno upućuje upravo na nezavisan sud, koji je jedini kompetentan da odluči o eventualnoj krivici počinilaca krivičnih djela.

„Imajući u vidu dugu istoriju i opštu prihvaćenost ovog pravnog načela u demokratskim društvima, postavljamo pitanje, koji to „pravni tim“ može predložiti takav civilizacijski iskorak koji bi poništio ključne akte za zaštitu temeljnih ljudskih prava“, kaže se u saopštenju.

U GA smatraju da takve izjave poslanika, u ime vladajuće partije, predstavljaju i svojevrstan pokušaj pritiska na sudsku vlast, ali i pokušaj zastrašivanja i otvorenog političkog uticaja na sudstvo, na koji godinama unazad upozorava međunarodna zajednica.

Posebno, kako su naveli, brine što taj čin iz Skupštine nije usamljen, već ih je bilo sa još nekih visokih političkih pozicija.

„Ukoliko reakcija institucija nije adekvatna, to ne znači da zakoni nijesu jasni, već prije svega treba preispitati rad onih koji ih sprovode. Individualna odgovornost u institucijama sistema je ključ uspjeha svake uređene države“, naglasili su iz GA.

Oni su podsjetili da je upravo pitanje (ne)zavisnosti crnogorskog sudstva, jedan od problema u okviru poglavlja 23 koji koči dalji tok evropskih integracija.

Cilj tog poglavlja je, kako su naveli, stvaranje preduslova za nezavisno i nepristrasno sudstvo, s neophodnim kapacitetima za zaštitu vladavine prava.

„Apelujemo i na akademski sektor da bude glasniji u ovom slučaju i zaštiti pravnu struku u ovom osjetljivom činu i vremenu“, dodaje se u saopštenju GA.

Bonus video: