Kolegijum RTCG: Ispitati da li je u kraćenju dijela spota u kome se pojavljuje novinarka Vijesti bilo namjere

"Naročito o cenzuri ne može biti riječi jer pojavljivanje od nekoliko sekundi novinarke Vijesti u pokrivalici bez tona nije činjenica, još manje informacija od šireg društvenog interesa sve I da je neko namjerno vršio skraćivanje"

6858 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Kolegijum Radio-televizije Crne Gore oglasio se povodom, kako navode, medijske kampanje "Vijesti" protiv Nacionalnog javnog servisa u kojoj kako tvrde, aktivno učestvuju i pojedini članovi Savjeta RTCG-a, zbog navodne cenzure i kršenja autorskih prava u emitovanju spota Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

"Nikakve povrede autorskih prava zbog kraćenja spota ne može biti budući da on nije emitovan kao samostalna audio-vizuelna cjelina već je služio tek kao vizuelna pokrivalica, dakle ilustracija razgovora u studiju u dogovoru sa gošćom. U skladu sa tajmingom razgovora, pokrivalice se, kao što je poznato mogu i kratiti. Uredništvo će ispitati da li je u kraćenju dijela spota u kome se pojavljuje novinarka Vijesti bilo namjere ili se radi o tehničkom propustu", navodi se u reagovanju, koje prenosi portal RTCG.

Dodaju da ako se utvrdi namjera, zbog čina nekolegijalnosti, da će biti izrečene odgovarajuće mjere.

"Naročito o cenzuri ne može biti riječi jer pojavljivanje od nekoliko sekundi novinarke Vijesti u pokrivalici bez tona nije činjenica, još manje informacija od šireg društvenog interesa sve I da je neko namjerno vršio skraćivanje. U svemu brine što se niko od aktera društvenog života ne oglašava kada se protiv istaknutih autora i stvaralaca TVCG vodi hajka uz salve uvreda i govor mržnje. Zbog toga je RTCG a vjerujemo i građanima savršeno jasan motiv određenih medijsko-finansijskih konglometara da se prizemnom kampanjom i banalnim argumentima destabilizuje Javni servis u susret predstojećim izborima. Naša je poruka da im je trud uzaludan i da će nacionalni Javni servis nastaviti da vrši svoju misiju", navodi se u reagovanju Kolegijuma RTCG.

Bonus video: