Mučiteljima i ubicama životinja gleda se kroz prste

Pokrenuta peticija da se ponovo uhapsi Lj. P. iz Danilovgrada, osumnjičen za silovanje psa, nakon što ga je tužilac pustio da se brani sa slobode

16991 pregleda 853 reakcija 14 komentar(a)
Aktivisti traže veće kazne zatvora za ubijanje i mučenje životinja (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Aktivisti traže veće kazne zatvora za ubijanje i mučenje životinja (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Sudije i tužioci ne uzimaju za ozbiljno slučajeve mučenja i ubijanja životinja, ocijenilo je više aktivista za zaštitu životinja.

Da je tako, kako su kazali, potvrđuje i to što je Lj. P. (53) iz Danilovgrada, osumnjičen za silovanje psa, nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici prije dva dana, pušten da se brani sa slobode.

Podsjećaju da se sličan slučaj dogodio “usred dana pored dječjeg igrališta u Nikšiću 2019. godine”, a da je osumnjičeni na kraju prošao nekažnjeno.

Danilovgrađanin Lj. P. uhapšen je prije tri dana zbog sumnje da je u noći između utorka i srijede, u centru Danilovgrada, silovao štene. Na teret mu je stavljeno krivično djelo ubijanje i mučenje životinje i razaranje njihovog staništa, za koje je propisana novčana ili kazna zatvora do godinu dana.

U izvještaju veterinara, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je zbog seksualnog napada pregledan mužjak psa, star između četiri i pet mjeseci...

Zbog odluke tužioca da ga pusti da se brani sa slobode, iz NVO “Kuća životinja” juče su pokrenuli i peticiju, te tražili da bude ponovo uhapšen. Iz NVO “sPas” kazali su i da bi, ako se dokaže krivica u konkretnom slučaju, počinioca trebalo kazniti “što strože”.

“Stroga kazna biće opomena za sve one koji razmišljaju slično. Apelujemo i da se uključi i psihijatrijska struka jer ovakvo ponašanje može biti tek početak ovakvih zlodjela.”

Dodaju da problem ubijanja i mučenja životinja treba ozbiljnije tretirati, a da dosadašnji pristup dijelom opisuju i komentari na društvenim mrežama, u kojima je zlostavljanje i mučenje životinje svedeno na povod za šalu.

“Moramo svi zajedno doprinijeti boljem razumijevanju situacije i posljedica mučenja i zlostavljanja životinja - ovakvo ponašanje uglavnom je odraz psihopatije ili sociopatije ličnosti”, saopštili su iz NVO “sPasa”.

Prema javno dostupnim podacima, crnogorski sudovi u slučajevima mučenja i ubijanja životinja najčešće donose uslovnu presudu.

Osnovi sud u Podgorici prije tri godine kaznio je B. S. na rad u javnom interesu u trajanju od 240 sati, a u slučaju da okrivljeni ne ispoštuje odluku suda - na kaznu zatvora, na način da se svakih započetih 60 časova rada, zamijeni kaznom zatvora u trajanju od jednog mjeseca. B. S. je osuđen jer je sredinom avgusta 2017. u naselju Mareza, u okolini Podgorice, “primjenom fizičke sile mučio i usmrtio životinju, tako što je kanap dužine dva metra vezao oko vrata psa... i snažno ga i dugo vukao, sve do gušenja.

Aktivisti za zaštitu životinja mišljenja su da kaznena politika nije valjana i da dosad izrečene kazne nisu opomena, “nego podstrek za druge”.

Početkom godine, S. G. iz Pljevalja, odlukom suda iz tog grada, za ubistvo psa pucanjem iz vazdušne puške osuđen je na tri mjeseca uslovno.

M. M. iz Nikšića lani je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca jer je “psa zavezao za stablo šljive na svom imanju, a zatim ga tupim dijelom sjekire udario u glavu više puta”, usljed čega je pas uginuo.

Više NVO za zaštitu životinja početkom marta inicirale su izmjene Krivičnog zakona, pored ostalog, i uvođenjem novog krivičnog djela - seksualno zlostavljanje životinja. Predlog za izmjenu i dopunu Krivičnog zakonika podnijeli su “sPas”, “Korina”, “Ruka-Šapi” i “Društvo za zaštitu životinja Podgorica”.

Iz tih NVO tražili su da se za krivično djelo ubijanje, povređivanje, mučenje ili zlostavljanje životinje, sadašnja granica od jedne godine zatvora poveća na dvije.

Dodali su i novu odrednicu “zlostavljanje životinje na drugi način”, čime bi, kako su objasnili, bilo obuhvaćeno i seksualno zlostavljanje.

Pored ostalog, traženo je i da se napravi posebna razlika ukoliko se radi o ubijanju, mučenju ili povređivanju većeg broja životinja, te za to djelo predložili kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina, kao što je to slučaj za djela učinjena u odnosu na životinje koje pripadaju posebno zaštićenim životinjskim vrstama.

Ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa opisano je u članu 309 Krivičnog zakonika, u glavi 25, u kojoj su opisana krivična djela protiv životne sredine i uređenja prostora.

Obrazlažući tada razloge za inicijativu za izmjene i dopune Krivičnog zakonika, iz organizacija za zaštitu životinja kazali su da se slučajevi mučenja i ubijanja životinja “vrlo vjerovatno dešavaju mnogo češće nego što je to zabilježeno i/ili prijavljeno”.

“Čak i kada određeni slučaj bude prijavljen, dosadašnja praksa crnogorskog pravosuđa pokazuje da osnovno državno tužilaštvo uglavnom primjenjuje institut odloženog krivičnog gonjenja, dok se osnovni sudovi u slučaju izricanja osuđujuće presude odlučuju na uslovne kazne, što potencijalno ohrabruje počinioce da se mnogo lakše odluče na trovanje, vješanje, pucanje ili borbe životinja, kao i na njihovo seksualno zlostavljanje”, kazali su tada.

Bonus video: