"Osuđujemo govor mržnje i seksizam koji prati polemiku Velibora Markovića i Damire Kalač"

"Navodi o sudijama ženama, koje prema navodima advokata Markovića, prave greške u svom radu je neprimjerena i osnovi seksistička. Umjesto da se govori o njihovom (ne)znanju, iskustvu, (ne)samostalnosti … uzrok njihovih eventualnih propusta se traži u neredovnom seksulanom životu i karakteristikama žena"

6013 pregleda 66 reakcija 22 komentar(a)
Marković, Foto: Filip Roganović
Marković, Foto: Filip Roganović

Osuđujemo govor mržnje i seksizam koji prati javno objavljenu polemiku između advokata Velibora Markovića i novinarke nezavisnog dnevnika "Vijesti" Damire Kalač, navodi se u saopštenju aktivistkinja za promociju odgovornog vlasništva i za pomoć životinjama, kao i aktivistkkinja za ljudska prava Ines Gargović iz Berana, Biljane Božović iz Berana, Daliborke Rešetar iz Spuža, Indire Gačić iz Pljevlja, Milice Maje Leković iz Bara, Sanele Rovčanin iz Bijelog Polja, dr Ervine Dabidžinović iz Herceg Novog, Sandra Krivokapić iz Nikšića, Kristine Ćetković iz Podgorice, Tamare Rončević iz Podgorice, mr Milene Protić iz Podgorice, Aide Petrović iz Podgorice, Milene Pavićević iz Podgorice i Dragane Krstajić iz Podgorice.

Novinarka “Vijesti” Damira Kalač, ranije je u svojstvu građanina, policiji podnijela prijavu protiv Markovića, zbog prijetnji upućenih na društvenoj mreži Fejsbuk tokom prepiske o pravima LBTIQ osoba.

"Damira Kalač je priličan dio svog profesionalnog rada u “Vijestima” posvetila promociji odgovornog vlasništva i boljoj zaštiti životinja od zlostavljanja i mučenja. Smatramo da je to radila neutralno. Kroz objektivno iznošenje činjenica, pomogla je nevladinim organizacijama da problemi budu vidljivi a pravosuđe, opštine i Vlada da primjenjuju zakone", ističe se u saopštenju.

Potpisnice su poručile da ovom prilikom reagujeu kao žene koje su društveno angažovane i koje su zbog toga u javnosti, i sredinama u kojima žive, na udaru sekstičkog govora.

"Kada ponestanu argumenti predmet smo ismijavanja, vrijeđanja i ponižavanja samo zato što smo žene koje trebaju sistemski biti podređene muškarcima. Sloboda izražavanja, iza koje je navodno stao i nadležni tužilac, nema smisla kada se podstiče govor mržnje prema manjinama i ženama i njihovo patrijarhalno pokoravanje. Navodi o sudijama ženama, koje prema navodima advokata Markovića, prave greške u svom radu je neprimjerena i osnovi seksistička. Umjesto da se govori o njihovom (ne)znanju, iskustvu, (ne)samostalnosti … uzrok njihovih eventualnih propusta se traži u neredovnom seksulanom životu i karakteristikama žena", piše saopštenju.

Bonus video: