Zloupotrijebili svoju maloljetnu djecu za prosjačenje

Među utvrđenim činjenicama institucije zaštitnika navodi se da roditelji sa djecom prosjače na više lokacija u gradu, da ih treba zaštititi od zloupotrebe roditelja, da se o njima ne vodi adekvatna briga

3543 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Porodica u Beranama zloupotrebljala je svoju maloljetnu djecu u svrhe prosjačenja, utvrdila je institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

“Zaštitnik je mišljenja da nadležne službe i organi i pored bavljenja ovom problematikom, nijesu preduzeli sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti kao bi suzbili pojavu prosjačenja u Beranama, zaštitili djecu iz beranskih porodica od očigledne zloupotrebe te su stoga ugrozili garantovana prava djeteta na bezbjedno i zdravo odrastanje u skladu sa najboljim interesom,” navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković.

Ovaj slučaj odnosi se na porodicu koja ima sedmoro djece koji nemaju lična dokumenta, a ranije ove godine pokrenut je postupak u Osnovnom sudu u Beranama za njihov upis u matični registar rođenih.

Među utvrđenim činjenicama institucije zaštitnika navodi se da roditelji sa djecom prosjače na više lokacija u gradu, da ih treba zaštititi od zloupotrebe roditelja, da se o njima ne vodi adekvatna briga...

Mijušković podsjeća i da je problem prosjačenja prisutan u svim sredinama te da nije lako izaći na kraj sa njim.

“Nerijetko su djeca primorana da prose i da donose određenu količinu novca svojim roditeljima. Zabrinjavajuća je činjenica da ova djeca nijesu uključena u redovan obrazovni sistem, nemaju zdravstveno osiguranje, niti su upisana u matične knjige. Kao takva, odrastaju u jednom neprijateljskom okruženju, što vodi tome da prihvate taj model ponašanja kao prirodan bez inicijative da ga promjene u budućnosti,” navodi Mijušković.

Istiće da uslovi u kojima se djeca nalaze, žive i provode svoje djetinjstvo na ulici predstavlja jedan od najtežih i najgrubljih oblika povreda prava djeteta.

Bonus video: