Upravni odbor FCJK: Čirgić dobija prijetnje, ministarstvo pozvalo na linč kritičara režima

Iz Upravnog odbora FCJK su istakli su da je ministarstvo potvrdilo da je na djelu otvorena hajka protiv tog fakulteta i Čirgića kao dekana

14528 pregleda 49 reakcija 49 komentar(a)

Današnje saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta klasični je primjer poziva na linč intelektualaca i kritičara politike trenutnog režima, ocijenio je Upravni odbor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK).

Saopštili su i da je dekan tog fakulteta Adnan Čirgić nakon današnjeg skupa na Cetinju dobio uznemirujuće prijetnje putem SMS poruka i poziva na privatni broj.

Upravni odbor FCJK je održao elektronsku sjednicu na kojoj su, kako je saopšteno, dali punu podršku Čirgiću, rukovodstvu fakulteta, kao i svim nastavnicima i saradnicima u njihovim opravdanim zahtjevima da država omogući regularni rad FCJK.

"Kako uprkos javnim apelima Vlada Crne Gore nije preduzela ništa u vezi s problemom obustave finansiranja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, odnosno činjenice da od decembra FCJK nije uplaćen ni jedan jedini cent pripadajućih budžetskih sredstava, izuzev za plate upošljenih po ugovoru o radu, nastavno i nenastavno osoblje FCJK organizovalo je, poštujući epidemiološke mjere, protest ispred zgrade bivšega Ministarstva kulture, koju sad koristi novo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. U znak solidarnosti sa zapošljenima na FCJK protestu se pridružio veliki broj studenata i građana Cetinja. Na mirni, civilizovani i dostojanstveni skup, s kojeg je nadležnima upućena poruka da su dužni poštovati zakone i Ustav Države Crne Gore i prekinuti blokadu finansiranja javne visokoškolske ustanove, nakon njegova okončanja sjenku je bacio tzv. spoljni ekspert za kulturu, a zapravo najmljeni provokator, Dragan Koprivica. Pojavivši se, u trenutku dok su se okupljeni razilazili, na ulazu zgrade, ciničnom gestikulacijom i slanjem poljubaca Koprivica je isprovocirao reakciju okupljenih, no pravovremenom reakcijom organizatora okupljanja, izbjegnut je veći incident", navodi se u saopštenju Upravnog odbora FCJK.

Koprivica je, kako navode, u svom saopštenju potvrdio da je "motiv za njegovo provokativno ponašanje lična fiksacija" prema Čirgiću, kojeg, kako su ocijenili, na najprizemniji način pokušava diskreditovati.

"Koprivica i u ovome saopštenju iznosi tvrdnju da Čirgić 'nema zakonski osnov' za status istaknutog stvaraoca, uprkos tome što 'vanjski ekspert' niti ima kompetencije niti ingerencije da o tome prosuđuje, uporno obmanjujući javnost po tom pitanju. Kvalifikacijom da 'Čirgić ima neke probleme lične prirode' te njegovim poređenjem s 'običnim huliganom i uličarem', Koprivica je još jednom unizio i Ministarstvo i Vladu koje su ga angažovale za 'spoljnjega eksperta', prikazujući se u pravome svijetlu – kao prizemni provokator i progonitelj. Od trenutka kad je o trošku poreskih obveznika kao penzioner zasio na čelno mjesto resora kulture, Koprivica je jasno stavio do znanja da će njegov posao biti isključivo crtanje meta i besprizorno spletkarenje s ciljem diskreditacije uglednih crnogorskih stvaralaca i kulturnih poslenika koji nijesu pognuli glavu i pristali slijediti kleronacionalističku agendu Koprivičinih poslodavaca", dodaju iz UO FCJK.

Iz UO FCJK su ocijenili da su prijetnje koje je, kako su saopštili, Čirgić danas dobio, direktna posljedica "kampanje koju je protiv njega vodi Vladin činovnik za kulturu Dragan Koprivica."

Istakli su da je ministarstvo potvrdilo da je na djelu otvorena hajka protiv FCJK i Čirgića kao dekana.

"Dok Koprivica obmanjuje javnost da se kasni s izmirivanjem obaveza prema FCJK zbog navodnog donošenja novoga budžeta, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u svome skandaloznome saopštenju tvrdi da je 'uredno izmirilo zarade zaposlenih', iako to nije ni bio predmet spora, već činjenica da od 24. decembra Ministarstvo nije uplatilo ni jedan jedini cent pripadajućih sredstava za funkcionisanje FCJK, izuzev plata upošljenih, na što je bilo obavezno po Zakonu o visokome obrazovanju i Zakonu o budžetu što je i precizirano u javnim saopštenjima FCJK. Manipulisanjem podacima, nazivanjem dekana Čirgića 'izgrednikom' i prijetnjama krivičnom prijavom, Ministarstvo je potvrdilo da je na djelu otvorena hajka protiv FCJK i njenoga dekana. Saopštenje koje su objavili klasični je primjer poziva na linč intelektualaca i kritičara politike trenutnoga režima. Umjesto da šikaniraju, provociraju i prijete, pozivamo još jednom nadležne u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da izvrše svoje zakonske obaveze i izmire dugovanja prema FCJK. Ukoliko se ogluše o naša upozorenja, bićemo prinuđeni da o nezakonitom i diskriminatornome djelovanju Vlade obavijestimo međunarodnu javnost, a zadovoljenje potražimo pred sudskim organima", zaključuje se u saopštenju Upravnog odbora FCJK.

Bonus video: