Tužilaštvo da ispita postupanje Suzane Pribilović

Ministarstvo na čijem je čelu Tamara Srzentić, traži preispitivanje rada nadležnih upravnih organa i službenika tokom dešavanja u Budvi prošle godine i da li je bilo zloupotrebe službenog položaja

69674 pregleda 139 reakcija 27 komentar(a)
Traže preispitivanje nemilih scena ljetos u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Traže preispitivanje nemilih scena ljetos u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić pozvala je državno tužilaštvo da preispita da li je u postupanju nadležnih upravnih organa i službenika tokom dešavanja u Budvi prošle godine bilo zloupotrebe službenog položaja ili elemenata nekog drugog krivičnog djela.

To je “Vijestima” odgovoreno iz kabineta ministarke Srzentić na pitanje - da li je njen resor utvrdio odgovornost bivše ministarke Suzane Pribilović i upravnih inspektora u nasilnoj smjeni vlasti u Budvi od prije godinu dana.

“Stav ovog ministarstva je da je najdjelotvorniji način da novo tužilaštvo i sa ovog aspekta sagleda mjere, radnje i postupanja zaposlenih u ovom slučaju”, naveli su “Vijestima” iz kabineta ministarke Srzentić.

Gradonačelnik Budve Marko Carević još ranije je, prilikom sastanka sa Srzentić, zahtijevao da Ministarstvo formira komisiju za ispitivanje akata i okolnosti koje su se odvijale u periodu od početka juna do kraja avgusta prošle godine u Budvi.

Pribilović
Pribilovićfoto: Boris Pejović

Upitani da li je prihvaćen predlog prvog čovjeka Budve, iz resornog ministarstva je odgovoreno da nije cjelishodno formiranje posebne komisije.

“Sagledavajući cjelokupnu problematiku, kao i stručne konsultacije koje smo obavili, Ministarstvo je odlučilo da nije cjelishodno uspostavljanje posebne komisije imajući u vidu zakonska ovlašćenja ministarstva i činjenicu da je pravna zaštita zagarantovana i obezbijeđena u upravnom, odnosno sudskom postupku svakom ko smatra da su mu povrijeđena prava ili interes zasnovan na zakonu. Prema našim saznanjima, sudska zaštita nije tražena jer ovim povodom našem ministarstvu nije dostavljena tužba na izjašnjenje”, naveli su iz kabineta Srzentić.

Prije godinu u Budvi se dogodila nasilna smjena vlasti, a tadašnja vladajuća koalicija iz redova DF i Demokrata optužila je bivšu ministarku javne uprave, aktuelnu poslanicu DPS-a Suzanu Pribilović da je u tome aktivno učestvovala, te slanjem upravnih inspektora u pratnji na desetine specijalaca omogućila instaliranje nove većine iz redova DPS, SD, Crnogorske i odbornika Stevana Džakovića.

Inicijativa vladajuće Crnogorske iz aprila prošle godine za smjenu Carevića, koju su potpisali odbornici DPS i SD, te Džaković, a potom i incijativa DPS koja je dobila podršku tada već stvorene odborničke većine za smjenu šefa parlamenta Krsta Radovića našle su se lani krajem maja i početkom juna na dnevnom redu šatorskih sjednica.

Sjednice koje su se odvijale u montažnom šatoru na platou ispred zgrade Opštine, na čijem dnevnom redu su bile smjene čelnih ljudi Opštine i Skupštine opštine, tačno u ponoć su prekinute, kada je koalicija iz redova DF, Demokrate, SNP, PzP, URA, Demos proglasila “pobjedu“, jer je po njihovom stavu ispoštovana zakonska procedura, a nastavak sjednice zakazane za par mjeseci, odnosno uoči lokalnih izbora u avgustu. Međutim, tada Ministarstvo javne uprave, na čijem čelu je bila Budvanka Suzana Pribilović, daje stav da je Skupština opštine bila dužna da se izjasni u roku od 30 dana od kada su podnijete inicijative.

Već 11. juna nova odbornička većina od 17 odbornika iz redova DPS, SD, Crnogorske i Džaković okuplja se u konferencijskoj sali Turističkog naselja “Slovenska plaža“, gdje jednoglasno smjenjuju Carevića i Radovića i za v.d. Opštine i Skupštine opštine biraju Vladimira Bulatovića (Crnogorska) i Snežanu Kuč (DPS).

Takve odluke Carevićeva administracija ne priznaje, a Radović odbija da ih verifikuje u skupštinskoj službi. Šest dana kasnije, 17. juna, u pratnji na desetine specijalaca upravni inspektori Ministarstva javne uprave u 8 časova na silu ulaze u zgradu Opštine, nakon što su policajci brutalno pohapsili opštinske čelnike i građane koji su bili u zgradi Opštine.

Slijede višednevni protesti građana, koji su 24. juna eskalirali. Policija, nakon što je iz republičkog parlamenta tadašnji premijer Duško Marković poručio da se situacija u Budvi može srediti za 15 minuta, baca suzavac na okupljene građane. U zgradu Opštine tada se instalira nova većina, koja na sjednici parlamenta zatvorenoj za javnost za gradonačelnika bira Nikolu Divanovića (DPS).

Slijede svakodnevni nemiri ispred zgrade Opštine. Divanovićeva administracija ne uspijeva praktično ni da upravlja gradom, zgrada Opštine je pod opsadom neidentifikovanog privatnog obezbjeđenja koje svakoga jutra sprečava Carevića i Radovića, kao i odbornike da uđu u zgradu.

Na lokalnim izborima potom, DPS i koalicija koju je predvodio Divanović doživljava najveći politički poraz u Budvi.

Bonus video: