Tivćani žele da im se vrati "Jadran"

“Jadran” već duže od godinu čami u Baru gdje ga od javnosti bukvalno krije aktuelni komadant Mornarice VCG, kapetan fregate Goran Đurković jer su na brodu, uprkos velikom trudu njegove posade, uočljive posljedice neadekvatnog njegovog sistematskog održavanja

13988 pregleda 15 komentar(a)
brod "Jadran", Foto: Siniša Luković
brod "Jadran", Foto: Siniša Luković

Više od četiri petine anketiranih Tivćana izjasnilo se da školski brod Mornarice VCG, jedrenjak “Jadran”, treba vratiti na njegov stalni vez na gradskoj rivi Pine u Tivtu.

To su rezultati online ankete koju je u proteklih sedam dana, preko svog portala obavio lokalni javni servis Radio Tivat.

Na pitanje da li ste za to da se školski brod “Jadran“ vrati na Pine, pozitivno je odgovorilo 728 građana ili 85,05 odsto, a negativno 128 ili 14,95 odsto.

I ova anketa pokazala je koliko Tivćani vole stari jedrenjak s kojim je Tivat sudbinski vezan još od 16. jula 1933. godine.

To nije bilo dovoljno da rukovodstvo Mornarice VCG prošle godine ne donese odluku da brod iz Tivta preseli na potpuno neugledan i javnosti nedostupan vez u luci Bar, što je posebno teško palo Tivćanima, ali i rukovodstvima Srednje pomorske škole i Pomorskog fakulteta u Kotoru, čiji učenici i studenti treba da koriste “Jadran” u praksi.

“Jadran” već duže od godinu čami u Baru gdje ga od javnosti bukvalno krije aktuelni komadant Mornarice VCG, kapetan fregate Goran Đurković jer su na brodu, uprkos velikom trudu njegove posade, uočljive posljedice neadekvatnog njegovog sistematskog održavanja i loše obavljenih pojedinih aspekata posljednjeg remonta u Bijeloj, posebno kada su u pitanju drveni djelovi snasti jedrenjaka.

Iako je komandant broda, kapetan korvete Ivan Laković lani dobio službeni stan na korišćenje u Tivtu, “Jadran” je ipak ostao u Baru, jer je, kako je “Vijestima” nezvanično potvrđeno iz krugova bliskih posadi “Jadrana”, njihovom komandnantu koji živi u Podgorici, jednostavnije da iz tog grada svakodnevno putuje na posao u Bar, a ne u Tivat.

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović (NP) je 23. aprila nakon što se sastao s ministarkom odbrane Oliverom Injac koja je tada boravila u službenoj posjeti tom gradu, izjavio da je s Injac dogovorio da se “Jadran” uskoro vrati na svoj stalni vez u Tivat, ali se to do danas nije desilo.

“Vijesti” nezvanično saznaju da će “Jadran”, ipak, najvjerovatnije u petak 9. jula, doploviti iz Bara u Tivat, ali će na vezu na gradskoj rivi Pine brod ostati samo do početka septembra kada ga rukoviodstvo MVCG namjerava opet vratiti u luku grada pod Volujicom.

Bonus video: