Šinavatra bi da proda Svetog Nikolu

Iz Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva zahtijevaju od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da ostrvo dobije status zaštićenog prirodnog dobra i da se na njemu zabrani gradnja

37181 pregleda 66 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Kompanija “Global TS Montenegro” Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, pokušava da proda jugoistočni dio ostrva Sveti Nikola, koje je prije četiri godine kupila od srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića.

Više izvora nezvanično je potvrdilo “Vijestima” da najbogatiji Crnogorac, čije bogatstvo se prema Forbsovoj listi procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, želi da proda zemljišni kompleks od tri i po hektara sa manjim kamenim objektima.

I dok Šinavatra navodno pokušava da proda atraktivnu nekretninu, iz Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva uputili su urgentni dopis Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - da zaštiti ostrvo Sveti Nikola, odnosno da dobije status zaštićenog prirodnog dobra. Zahtijevaju i da se, kroz izmjenu Plana posebne namjene za priobalno područje, izbriše planirana gradnja na najvećem crnogorskom ostrvu.

Dopis je ministru Ratku Mitroviću uputio zamjenik sekretara Đorđe Zenović (Demokrate), koji je proteklog mjeseca pokrenuo nekoliko inicijativa - od preispitivanja ugovora o prodaji starogradske tvrđave Citadela, do uknjiženja imovine Opštine na brojnim nekretninama unutar Staroga grada koje se i dalje vode na nepostojeće firme.

“Obraćam se molbom da uzmete u razmatranje zahtjev Sekretarijata za zaštitu imovine, a koji se tiče zaštite prirodnih bogatstava koje se nalaze u samom srcu Budve. Naime, na svega kilometar od budvanskog Starog grada nalazi se najveće ostrvo na Južnom Jadranu, Sveti Nikola, koga mještani zovu Školj. Ostrvo se prostire na 47 hektara, od čega 90 odsto površine čine šume 4. kategorije, dok ostrvo okružuju plaže u dužini od više od 840 metara. Ostrvo obiluje bogatom florom i faunom, ono predstavlja pravi raj za ptice i sitnu divljač, a 60-ih godina prošlog vijeka su bila dovedena dva para jelena lopatara sa ostrva Brioni”, naveo je Zenović u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Taksin Šinavatra
Taksin Šinavatrafoto: Savo Prelević

Naveo je i da ostrvo predstavlja turističku atrakciju Budve i Crne Gore, kao jedno od omiljenih kupališta turista i mještana.

“Država Crna Gora raspolaže sa više od 100 hiljada kvadrata nekretnina na ostrvu, dok se ostala površina nalazi u vlasništvu mještana, a dio u vlasništvu fizičkih lica koja su na sumnjiv način došla u posjed nepokretnosti sa namjerom da je komercijalizuju i ugroze prirodni ambijent Školja. Naime, Planom posebne namjene za priobalno područje, na ostrvu je predviđena gradnja hotela sa 750 ležaja i marine za 50 plovila”.

Zenović je ocijenio da bi gradnja ugrozila floru i faunu i prepoznatljivi ambijent i izgled ostrva, ali i kretanje morskih struja i strujanje vazduha, što bi “oštetilo snabdijevanje pijeskom čitave Slovenske plaže, pa bi to dovelo u pitanje nestanak jedne od najljepših plaža u Crnoj Gori...”.

On navodi da očekuje da Mitrović razmotri mogućnost izmjene Plana, odnosno da se “obriše” sva planirana gradnja, i predvidi eventualno “minimalno infrastrukturno opremanje, koje bi olakšalo boravak i posjetu,a ne bi ugrzilo prirodni ambijent, floru i faunu”.

Zenović je zatražio da ostrvo dobije status zaštićenog prirodnog dobra, a da se taj status vrati Slovenskoj plaži sa zaleđem.

Od Đorđevića i Subotića do Šinavatre

Šinavatrina kompanija zaključila je u aprilu 2017. kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik 37.000 kvadrata zemlje na ostrvu Sveti Nikola. Na ostrvu su već bez dozvole bile izgrađene kamene prizemne zgrade.

Šinavatra je dio najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Divlje objekte na ostrvu gradio je prethodni vlasnik - beogradski biznismen, nekadašnji funkcioner JUL-a Nenad Đorđević, koji je 2007. prodao atraktivnu nekretninu Subotiću. Tada je naveo da je to učinio zbog opstrukcije državnih organa, koji mu nijesu omogućili da realizuje ambiciozne planove.

Đorđević, koji je u Budvi bio vlasnik tri atraktivne nekretnine - hotela “Admiral”, stare zgrade “Jugoslovenskog rječnog brodarstva” nadomak Staroga grada, te jugoistočnog dijela ostrva, započeo je bez dozvole gradnju na Školju, odnosno popularnim Havajima. Država je to osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom je srušila dio započete zgrade. Đorđevića je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj, sa Školjićem - malim ostrvom, čime je prekinuo plovni put i morske struje, izgradio veliku pontu, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. Ostrvo je naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište.

Zbog navodnih opstrukcija države, Đorđević je prodao dio ostrva Subotićevoj firmi za 20 miliona eura. Subotić je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke biznismena Aca Đukanovića, brata aktuelnog predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića. Mediji su tada spekulisali da je u prodaji posredovao i Miloš Marović, sin tadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Nakon preuzimanja nekretnine, Subotić je navodno planirao gradnju nesvakidašnje pasarele od Staroga grada do ostrva sa hotelima, vilama i dvije marine. Zbog nevraćenog kredita, Prva banka je u dva navrata pokušavala da proda dio ostrva, ali je od toga odustala nakon što je firma izmirila dio obaveza. Nakon punu deceniju, i Subotićeva firma odlučuje da proda imovinu, kada se pojavljuje Šinavatrina firma...

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je tada bio krivično gonjen u Tajlandu zbog korupcije. Nakon što je 2006. zbačen sa mjesta premijera, Šinavatra je pobjegao sa Tajlanda i od tada živi u inostranstvu. Njegov dolazak u Crnu Goru mediji su odavno povezivali sa bliskim vezama sa Đukanovićem.

Godinu nakon što je Šinavatra postao vlasnik dijela ostrva, Skupština Crne Gore usvojila je Prostorni plan posebne namjene kojim je predviđena urbanizacija - gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja i marine sa 50 vezova - upravo na dijelu Školja u njegovom vlasništvu.

Tražio legalizaciju divlje gradnje

Šinavatrina kompanija “Global TS Montenegro” nedavno je od Opštine Budva zatražila legalizaciju na divlje izgrađene prizemne zgrade na ostrvu Sveti Nikola. U zahtjevu u koji su “ Vijesti” imale uvid traži se legalizacije poslovnih prostora ukupne bruto površine oko 350 kvadrata, odnosno 300 kvadrata neto. Navode da su objekti izgrađeni 2007. godine, da su useljeni i da se za njih plaća porez na nepokretnost. Naknadno će, kako su naveli u zahtjevu, dostaviti ovjereni geodetski elaborat i prateću dokumentaciju.

To je jedan od gotovo pet hiljada zahtjeva za legalizaciju dostavljenih Opštini Budva u protekle tri godine.

Šinavatrina firma godinama niže negativne poslovne rezultate. Prema finansijskom iskazu, prošlu godinu je završila sa minusom od 76.096 eura. Time je firma bivšeg tajlandskog premijera dostigla gubitak od 822.187 eura.

Imovina Šinavatrine kompanije procjenjuje se na 24,7 miliona eura. Prošle godine kompanija nije imala prihoda, dok su joj troškovi poslovanja iznosili 66.241 euro.

Bonus video: