Petoro djece i 53 odraslih čekaju organ

Na listama čekanja za presađivanje organa 14 osoba više nego prošle godine

10836 pregleda 2 komentar(a)
Prva transplantacija bubrega u Crnoj Gori urađena prije devet godina (ilustracija), Foto: Shutterstock
Prva transplantacija bubrega u Crnoj Gori urađena prije devet godina (ilustracija), Foto: Shutterstock

Na transplantaciju organa u Crnoj Gori čeka 58 osoba, od kojih je petoro djece.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od sredine marta na transplantaciju bubrega čeka 36 odraslih i dvoje maloljetnih, dok je na listi čekanja za presađivanja srca jedna odrasla osoba. Transplantaciju pluća čeka deset osoba, dok se na listi za presađivanje jetre nalazi šest odraslih i troje djece.

Broj osoba koje trenutno čekaju organ za 14 je veći u odnosu na jun prošle godine.

Klinički centar (KC) je još u junu prošle godine tvrdio da nije tačno da se ne nazire početak transplantacionog programa u Crnoj Gori, ali ni nakon devet mjeseci nije potpisan ugovor sa Kliničko-bolničkim centrom Rebro iz Zagreba. Iz te ustanove “Vijestima” od prošlog mjeseca ne odgovaraju kada se očekuje potpisivanje ugovora.

Prema obećanjima uprave KC od sredine 2021. godine transplantacioni program u Crnoj Gori trebalo je da počne za nekoliko mjeseci.

“Vrijeme čekanja na presađivanje bubrega i jetre mnogo je duže od aktuelno postavljenog pitanja i korijen ima u vremenu koje je iza nas. Problem transplantacije svih organa (žive srodne transplantacije bubrega), koji je jedini izvođen u Crnoj Gori, prekinut je pandemijom virusa korona koja je na nivou svijeta, Evropske unije i regiona Balkana napravila primarne i sekundarne planove medicinskog zbrinjavanja. Međutim,podsjećamo da je ovaj problem stariji”, kazali su iz KC medijima prije osam mjeseci.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je takođe u junu 2021. saopštila da aktivno rade na tome da što prije obnove ugovor sa međunarodnom organizacijom Eurotransplant, čija je članica i Hrvatska, što će omogućiti građanima da budu na njihovim listama čekanja za transplantaciju organa.

Ministarka zdravlja kazala je da je problem liste čekanja na transplantacije prisutan odranije i da je zbog epidemije postao složeniji.

“To ne znači da ne treba da se rješava,daleko od toga. Mi smo upravo zbog toga išli u Hrvatsku i dogovarali nastavak saradnje. Potpisivanje memoranduma o saradnji je u toku. Sa druge strane, pokrenut je postupak za potpisivanje ugovora sa Eurotransplantom koji će kontinuirano i za duži vremenski period moći da riješi taj problem. Kovid je poremetio program transplantacije u čitavom svijetu. Ovih dana imamo razgovore i sa Italijanima kada su u pitanju djeca i nacionalna komisija je uključena.Težićemo da na kvalitetan način što je prije moguće riješimo ovaj problem”, rekla je ona.

Posljednja kadaverična transplantacija organa u Crnoj Gori izvršena je 2018. godine,kada je u toj ustanovi sa preminulog pacijenta urađena eksplantacija srca, pluća, jetre i dva bubrega. Dva bubrega dobili su pacijenti koji su godinama bili na hemodijalizi, dok su ostali organi upućeni u inostranstvo,kako bi Crna Gora mogla da nastavi članstvo u Eurotransplantu preko Hrvatske.

Prema Zakonu o transplantaciji organa iz 2019. godine, u Crnoj Gori više nije potrebna saglasnost porodice za doniranje organa nakon moždane smrti osoba, koje su tokom života dale saglasnost i potpisale donorsku karticu.

Bonus video: