"Jadran" će uskoro moći da jedri

Počela montaža novih drvenih elemenata na školskom brodu Mornarice Vojske Crne Gore, posao vrijedan 300 hiljada eura

46853 pregleda 218 reakcija 39 komentar(a)
Posljednji remont nije urađen kvalitetno: Jadran (arhiva), Foto: Siniša Luković
Posljednji remont nije urađen kvalitetno: Jadran (arhiva), Foto: Siniša Luković

Na školskom brodu Mornarice VCG, jedrenjaku “Jadran” vezanom uz gat V Luke Bar, u četvrtak su počeli radovi na montaži novoizrađenih drvenih elemenata snasti koje je po specijalnoj narudžbi za taj brod napravila Kalafatska radionica “Bokovac” iz Bara.

Osim radnika “Bokovca”, u montaži novih elemenata učestvuje kompletna posada školskog broda “Jadran” na čelu sa komandantom, kapetanom korvete Ivanom Lakovićem.

“Jadran” će tako u narednih nekoliko dana dobiti ukupno 21 novi drveni elemenat snasti na svoja tri jarbola i pramčanom kosniku za čiju je izradu Ministarstvo odbrane krajem marta prošle godine, sa Kalafatskom radionicom “Bokovac” sklopilo posao vrijedan 300.000 eura.

Za izradu ovih elemenata jarbolja koji su urađeni po najvišim strandardima, barski majstori upotrebili su 22 kubika građe od adekvatno osušenog smrekovog drveta, 300 kilograma posebnog epoksi ljepila, 155 litara raznih razrjeđivača, lakova i fungicida, te brojne metalne sajle, vijke i okove.

Snast jedrenjaka čine svi dijelovi brodske opreme koji neposredno ili posredno služe za nošenje jedara. Snast se dijeli na jarbolje, oputu i vrv.

“Jadran” je uz drvene djelove jarbolja ovom prilikom dobio i nekoliko kilometara dužine novih svih konopa u vrvi, dok će mu do kraja godine biti zamijenjene i sve metalne sajle u oputi za čiju je isporuku Ministarstvo odbrane takođe u međuvremenu raspisalo tender.

Stoga će uskoro ovaj barkantin opet biti u punom sjaju i tehnički spreman da na jarbolima opet razvije svih svojih 12 jedara ukupne površine 933 kvadrata i zajedri nošen snagom vjetra.

Drveni elementi snasti na “Jadranu” inače, već su zamijenjeni novima tokom posljednjeg velikog remonta tog broda, izvršenog od jeseni 2013. do proljeća 2017. u Jadranskom brodogradilištu Bijela, ali su tada ugrađeni vrlo nekvalitetni novi krstovi, nastavci jarbola, sošnjak, prikosnik i ostali elementi na jarbolima bez kojih ovaj brod ne može da jedri. Tada skupo plaćeni drveni elementi pokazali su se mnogo nekvalitetnijima od narudžbom specifikovanih, a urađeni su bili od smrekovog drveta koje je još bilo prilično zeleno i nije dovoljno “odležalo”, pa su ubrzo po ugradnji evidentirane deformacije, pukotine i čak truljenja na djelovima novougrađenih drvenih elemenata snasti. Ove novoizrađene elemente tada je napravila jedna hrvatska firma iz Bakra.

Novoizrađeni prikosnik montiran na Jadran
Novoizrađeni prikosnik montiran na Jadranfoto: Siniša Luković

Ona je, prema nezvaničnim informacijama, osnovana malo prije tendera za 1,7 miliona eura vrijedan remont broda “Jadran” kojeg je 2013. raspisalo crnogorsko Ministarstvo odbrane, a koje je tada vodila ministarka Milica Pejanović-Đurišić (DPS), te se ugasila odmah poslije “obavljenog posla” na školskom brodu MVCG. Ministarstvo odbrane je kasnije tužilo Jadransko brodogradilište Bijela zbog lošeg kvaliteta nekih remontnih radova izvedenih na “Jadranu” i kašnjenja u njihovom sprovođenju, ali je Privredni sud u Podgorici 2019. odbio ovo potraživanje Ministarstva prema Jadranskom brodogradilištu u iznosu od 221.174,25 eura na ime izrade novih nekvalitetnih elemenata drvenih snasti.

U međuvremenu, ovi djelovi su toliko propali da “Jadran” već samo nekoliko godina poslije remonta u Bijeloj, više nije mogao da bezbjedno jedri.

To će se sada, nakon što je Kalafatska radionica “Bokovac” izradila nove nastavke jarbola, križeve, prikosnik, sošnjak i ostale drvene djelove promijeniti, pa će stari jedrenjak opet zasjati u punom sjaju i biti sposoban da razvije sva svoja jedra.

Bonus video: